REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys (CERT-LT) ragina vartotojus nemokamai pasitikrinti, ar jo kompiuterio (ar kito tinklo įrenginio) išorinis interneto protokolo (IP) adresas pastaruoju metu nebuvo patekęs į kenkėjiškoje veikloje dalyvaujančių IP adresų duomenų bazę.

REKLAMA
REKLAMA

CERT-LT duomenimis, 2014 m. spalio 10 d. Lietuvoje fiksuojama daugiau 25 000 įrenginių, kurie gali būti naudojami kenkėjiškai veiklai.

REKLAMA

CERT-LT nuo 2006 m. bendradarbiauja su Lietuvos interneto paslaugų teikėjais bei su kitomis CERT grupėmis, siekiant gerinti kibernetinio saugumo būklę Lietuvos interneto tinkluose, informuoti interneto naudotojus apie pastebėtą jų kompiuterių dalyvavimą kenkėjiškoje veikoje ar turimas saugumo spragas.

Tačiau, pasak CERT-LT atstovų, siekiant užtikrinti saugumą elektroninėje erdvėje, reikia, kad ir patys kompiuterių naudotojai imtųsi atitinkamų priemonių. CERT-LT svetainėje vartotojai patys gali pasitikrinti, ar jų kompiuteris saugus. Spustelėjus šią nuorodą galima pasitikrinti, ar kompiuteris neužfiksuotas kaip dalyvaujantis botneto veikloje, ar neturi saugumo spragų, pasitikrinti įtartinas bylas, sužinoti savo kompiuterio IP adresą.

Jei vartotojas, patikrinęs savo kompiuterį, gauna įspėjimą apie tai, kad jo įrenginys nėra saugus, CERT-LT suteikia rekomendacijas, kaip elgtis toliau. 80 proc. kompiuterių naudotojų, apsilankiusių cert.lt tinklalapyje, pavyksta pašalinti įrenginių saugumo spragas, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų