REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV nesiruošia švelninti sankcijų Rusijai

Galimos ir naujos

Aukšto rango JAV diplomatė ketvirtadienį pareiškė, kad sankcijos Rusijai neturėtų būti sušvelnintos, kol iš Ukrainos nebus išvesti visi užsienio kariai ir karinė technika, kol Kijevas neatgaus visiškos sienų kontrolės ir kol nebus paleisti visi belaisviai.

REKLAMA
REKLAMA

„Ukrainoje šiandien turime ant popieriaus (pasirašytą) taikos susitarimą, laimei, didžiojoje Ukrainos dalyje yra taika, bet taikos susitarimas vis dar yra pažeidinėjamas svarbiausiuose sektoriuose“, – sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland, kalbėdama Berlyno Aspeno institute vykstančioje konferencijoje.

REKLAMA

S. Lavrovas ir J. Kerry susitiks Paryžiuje

Rusijos ir JAV užsienio reikalų ministrai, kuriuos šiuo metu skiria dideli nesutarimai dėl padėties Ukrainoje, antradienį susitiks Paryžiuje, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Pagal ankstesnį susitarimą, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas spalio 14 dieną susitiks su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry Paryžiuje“, – informavo Rusijos URM atstovas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes labai tikimės, kad šis pokalbis pasirodys esąs konstruktyvus, – sakė URM atstovas Aleksandras Lukaševičius. – Bus aptariamos aktualios dvišalių Rusijos ir Amerikos santykių temos, ir, žinoma, „karštos“ tarptautinės dienotvarkės temos, tarp kurių, suprantama, ir Ukrainos krizė“.

Susitikimas vyks Vakarų šalims siekiant užtikrinti rugsėjo 5 d. paliaubų Ukrainoje susitarimo vykdymą, kuris ne kartą buvo pažeistas šalies rytinėje dalyje.

Tačiau S. Lavrovas, kalbėdamas Baltarusijos sostinėje Minske, pareiškė, kad taikos proceso tendencija yra „pozityvi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Minsko susitarimų procesas vyksta ne be sutrikimų, tačiau tendencija akivaizdžiai yra pozityvi, tai pažymi visi: ir mano šiandieniniai pašnekovai, tokius pat vertinimus išsako ir tarptautinių organizacijų – JT, ESBO, Europos Tarybos – atstovai ir Vakarų valstybės“, – sakė S. Lavrovas Minske.

Jis pažymėjo, kad dialogas tarp Kijevo ir separatistų jau mezgasi.

„Kitas žingsnis – visaapimantis politinis dialogas, konstitucinė reforma, dalyvaujant visiems regionams ir visoms politinėms jėgoms; toks yra svarbiausias uždavinys, jeigu kalbame apie ilgalaikį Ukrainos krizės sureguliavimą“, – pažymėjo S. Lavrovas.

REKLAMA

Vis tik Rusijos diplomatijos vadovas neįvertino JAV valstybės departamento pareigūnės Victorios Nuland pastangų spręsti Ukrainos krizę.

„Aš nenoriu komentuoti to, ką pareiškė V. Nuland. Ši veikėja suvaidino labai žalingą vaidmenį visais Ukrainos krizės etapais“, – sakė S. Lavrovas.

„Nemanau, kad jos aktyvus įtraukimas į šį procesą, kuris vis dėlto užsimezgė tarp Kijevo valdžios ir pašauktinių (separatistų), bus naudingas visų trokštamam rezultatui pasiekti, būtent, stabilios taikos ir polinio dialogo pradžios įvedimui“, – pridūrė S. Lavrovas.

REKLAMA

V. Nuland, kuri šią savaitę atvyko į Kijevą trijų dienų vizito, suerzino Maskvą dėl savo paramos provakarietiškiems protestuotojams Ukrainos sostinėje, kai šie siekė nuversti Maskvos palaikomą prezidentą.

Tuo metu J. Kerry perspėjo, kad, jeigu Maskva neišves savo pajėgų iš rytinės Ukrainos, Rusija gali laukti naujų ES ir JAV sankcijų.

JAV ir ES jau kelis kartus ėmėsi sankcijų prieš Maskvą už tai, kad ji aneksavo Ukrainos pietinį Krymo pusiasalį ir palaiko prorusiškus separatistus rytinėje Ukrainoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų