REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjęs naujų mokslo metų įkarštis vis daugiau tėvų gena ne tik į knygynus pirkti pratybų, bet ir į baldų prekybos centrus. Visi turi įvairiausių netikėtų rūpesčių: kas išaugo rašomąjį stalą, kam sulūžo mokyklinė kėdė, kas po vasaros išstypęs nebetelpa į lovą.

Prasidėjęs naujų mokslo metų įkarštis vis daugiau tėvų gena ne tik į knygynus pirkti pratybų, bet ir į baldų prekybos centrus. Visi turi įvairiausių netikėtų rūpesčių: kas išaugo rašomąjį stalą, kam sulūžo mokyklinė kėdė, kas po vasaros išstypęs nebetelpa į lovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausiai dėmesio skiria kokybei

Prie vieno didžiausių Lietuvoje baldais prekiaujančio centro „Baldų rojus“ kalbinti tėvai vienbalsiai tvirtino, kad ieškodami naujų baldų daugiausiai dėmesio skiria baldų kokybei, vaikų sveikatai bei patogumui.

REKLAMA

„Šiais metais mūsų mergaitė pradėjo lankyti trečią klasę. Rašomąjį stalą pirkome prieš kelis metus, tačiau matome, kad dukrytė jau išaugo ir reikia naujo“, – sakė Vilniuje gyvenanti Violeta. Moteris teigė, kad prekybos centre tikisi rasti reguliuojamo aukščio rašomąjį stalą, kurį galima pritaikyti prie augančio vaiko poreikių.

Iš Utenos atvykusi Monikos ir Povilo šeima sakė, kad persikėlė gyventi į naują butą ir ieško baldų dvylikos metų dukrai. Jie tikisi rasti nestandartinę lovą, kuri būtų pritaikyta ir miegui, ir laisvalaikiui, kadangi mažame dukros kambaryje reikia sutalpinti ne vieną baldą.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybos centre „Baldų rojus“ dirbantys baldų gamintojai pastebėjo, kad prieš perkant baldus vaikui, būtina suprasti, kad jų įpročiai nėra tokie patys, kokie buvo prieš trejus ar penkerius metus.

„Vaikai vis mažiau laiko praleidžia prie stalo. Pastaruosius kelerius metus tėvai dažniausiai ieško baldų, kurie yra skirti ir mokymuisi, ir laisvalaikiui. Kompiuteris jau nėra pririštas prie stalo, darbo vieta nėra fiksuota, vaikas pasiėmęs nešiojamą ar planšetinį kompiuterį gerai jaučiasi sėdėdamas ar gulėdamas ant lovos“, – sakė įmonės „Medumos baldai“ atstovas Darius Kezenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baldus gaminančios įmonės atstovas sako, kad vis paklausesni tampa baldai su platesnėmis panaudojimo galimybėmis: „Atsiranda poreikis, kad baldas būtų patogesnis. Vaikams perkamos lovos tampa ne tik poilsio vieta, tad gamintojai stengiasi jas gaminti kuo funkcionalesnes, siekiant prisitaikyti prie vaikų poreikių“. D. Kezenis taip pat rekomenduoja rinktis mažesnius rašomuosius stalus.

„Rašomasis stalas ar kompiuteriui padėti skirtas stalas nebeturi tokių pat reikalavimų, kokie buvo anksčiau – būtina lentyna monitoriui, stovas kompiuteriui, vieta kolonėlėms, klaviatūrai bei, žinoma, daug erdvės rašymui. Vis populiaresni tampa maži ir praktiški stalai, todėl renkantis stalą siūlyčiau atkreipti dėmesį į jo galutinį panaudojimą“, – kalbėjo D. Kezenis.

REKLAMA

Netaisyklinga laikysena – dėl per mažo judėjimo

Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos Vaikų sveikatos skyriaus vedėjos pavaduotoja Diana Aleksejevaitė sakė, kad netaisyklinga laikysena mokyklinio amžiaus vaikams atsiranda dėl per ilgo ir pastovaus sėdėjimo vienoje vietoje arba mažo judėjimo.

Gydytoja teigia, kad renkantis mokyklinį stalą, būtina į parduotuvę vestis ir vaiką: „Tiek per didelis, tiek per mažas rašomasis stalas gali suformuoti netaisyklingą laikyseną. Prieš perkant stalą, būtina vaiką vestis į parduotuvę ir rinktis stalą būtent pagal jo ūgį, kad vaikas galėtų taisyklingai sėdėti“. Pasak gydytojos, taisyklingas sėdėjimas yra tuomet, kai vaikas sėdi tiesiai, giliai kėdėje, kūno svoris vienodai pasiskirsto ant abiejų sėdmenų, nugara atremta į kėdės atlošą, galva gali būti truputį palenkta į priekį. Nuo knygos ar monitoriaus iki galvos turi būti apie 30 cm. atstumas, nuo liemens iki stalo krašto – 3-4 cm. atstumas. Kojos per klubo ir kelio sąnarius sulenktos tiesiu kampu, o pėdos būtinai turi remtis į grindis, dilbiai guli ant stalo.

REKLAMA

D.Aleksejevaitė atkreipia dėmesį, kad labai greitai augančiam vaikui geriausia nupirkti reguliuojamo aukščio mokyklinį stalą, kuris gali būti pritaikomas prie vaiko ūgio neperkant naujo rašomojo stalo kiekvienais metais.

Medikė teigė, kad vaikams vis mažiau laiko praleidžiant prie stalo, būtina išaiškinti, kad stalas – darbo vieta, kur jis gali ruošti namų darbus, dirbti kompiuteriu: „Siūlyčiau tėvams pasikalbėti su vaiku. Jis turi suprasti, kur yra darbo vieta, o kur poilsio zona. Naujas baldas sudarys sąlygas vaikui augti sveikai, tačiau būtinas ir pačio vaiko supratimas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiarėja antibakteriniai čiužiniai

Vokiečių firmos ,,Breckle“ čiužiniais prekiaujančios bendrovės „Vivjena“ atstovas Giedrius Baltrušis teigia, kad Lietuvoje vis labiau populiarėja antibakteriniai čiužiniai: „Tėvai vis didesnį dėmesį skiria vaiko lovos čiužiniams. Renkasi antibakterinius čiužinius, kurie apsaugo vaikus nuo alergijų, užtikrina miego kokybę“.

G. Baltrušis sako, kad renkantis čiužinį būtina atkreipti dėmesį ne į jo minkštumą: „Suprantama, malonu gulėti ant minkšto čiužinio, tačiau mokyklinukų stuburas dar tik formuojasi, todėl čiužiniai turi būti kietesni tam, kad taisyklingai susiformuotų vaiko stuburas“.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų