REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkija atsisako pradėti antžeminę operaciją prieš islamistus

JAV spaudžia Turkiją dėtis prie koalicijos prieš IS (papildyta 11.54)

Turkija ketvirtadienį pareiškė, jog nereikėtų tikėtis, kad ji viena vadovaus antžeminių pajėgų operacijai prieš džihadistus Sirijoje, didėjant Vakarų šalių spaudimai Ankarai imtis karinių priemonių.

Turkija ketvirtadienį pareiškė, jog nereikėtų tikėtis, kad ji viena vadovaus antžeminių pajėgų operacijai prieš džihadistus Sirijoje, didėjant Vakarų šalių spaudimai Ankarai imtis karinių priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nerealu tikėtis, kad Turkija viena vadovaus antžeminei operacijai“, – užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) sakė per spaudos konferenciją Ankaroje su viešinčiu NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

REKLAMA

Turkija sako negalinti viena vadovauti antžeminių pajėgų operacijai Sirijoje

Jungtinės Valstijos spaudžia Turkiją prisidėti prie kovos prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS), abiem vyriausybėms demonstruojant nusivylimą ir atsargumą, o Ankarai vengiant padėti į keblią padėtį patekusioms kurdų bendruomenėms.

JAV dimisijos generolas Johnas Allenas (Džonas Alenas) ir Vašingtono pasiuntinys Irake Brettas McGurkas (Bretas Makgerkas) ketvirtadienį pradeda dvi dienas truksiančias derybas Ankaroje, siekdami užsitikrinti Turkijos įsipareigojimą prisidėti prie JAV vadovaujamos koalicijos kovos su islamistais, užėmusiais dideles teritorijos kaimyninėje Sirijoje ir Irake.

REKLAMA
REKLAMA

„Tarp amerikiečių jaučiamas nusivylimas ir pyktis, tačiau tuo pat metu jie suvokia, kad turkų padėtis kebli“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Carnegie (Karnegio) fondo už tarptautinę taiką ekspertas Bayramas Balci (Bairamas Baldžis).

„Jie žino, kad turkai turi svarių priežasčių nesikišti“, – pridūrė jis.

Sirijos kurdai kaunasi su IS džihadistais, mėginančiais užimti strategiškai svarbų Kobanės miestą prie sienos su Turkija.

Kurdų kovotojai, priklausantys Liaudies gynybos daliniams (YPG), yra susiję su Kurdų darbininkų partija (PKK), kurios sukilėliai pastaruosius tris dešimtmečius kovėsi su Turkijos vyriausybės pajėgomis dėl kurdiškojo regiono autonomijos. Tas sukilimas nusinešė apie 40 tūkst. žmonių gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo pilietinio karo Sirijoje pradžios prieš daugiau negu trejus metus, per kurį sukilėliai siekia nuversti prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą), Turkijos padėtis tapo itin sudėtinga. Šalis priėmė apie 1,5 mln. sirų pabėgėlių, tačiau taip pat stengėsi neleisti užsieniečiams kovotojams patekti į Siriją.

Tačiau Jungtinėms Valstijoms kelia nusivylimą faktas, kad Ankara, netgi praeitą savaitę gavusi parlamento sutikimą imtis karinių veiksmų kaimyninėje šalyje, nepasiuntė į kautynes Sirijoje savo gerai ginkluotos ir apmokytos kariuomenės.

REKLAMA

Karybos ekspertai sako, kad JAV vadovaujami smūgiai iš oro gali padėti Kobanės gynėjams, bet jų nepakaks, siekiant sustabdyti IS puolimą – tam būtų reikalingos antžeminės pajėgos.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) šią savaitę ragino surengti antžeminę operaciją ir išgelbėti Kobanę, pareiškęs: „Sakau Vakarams – bombų mėtymas iš oro nesuteiks sprendinio.“

Tačiau jis nepasisiūlė pasiųsti Turkijos karių į pagalbą tam miestui.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) atmetė galimybę pasiųsti amerikiečius karius, todėl turkams kyla klausimas „Kodėl mes?“, sakė Wilsono (Vilsono) centro analitikė Marina Ottaway (Marina Otavej).

REKLAMA

Ankara taip pat jaučia apmaudą dėl to, kad B.Obama ne vienerius metus atsisakinėjo suteikti ryžtingesnę pagalbą nuosaikiajai Sirijos opozicijai, desperatiškai mėginančiai nuversti B.al Assadą.

„Manau, Turkiją apėmęs ilgalaikis nusivylimas, jog iš jos tikimasi prisiimti kautynių naštą, kai Jungtines Valstijos iki pastarojo meto nieko nedarė“, – aiškino M.Ottaway.

„Obama nieko nedarė ilgą laiką, kai Turkija mėgino įtikinti jį kažką daryti, o dabar – dėl to, kad Obama pagaliau persigalvojo – tikimasi, kad visi staiga puls taikytis prie JAV politikos“, – pridūrė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sudėtingą padėtį ir įtampą atspindi JAV administracijos pareigūnų trečiadienį siųsti prieštaringi signalai dėl galimybės nustatyti saugią zoną palei Sirijos ir Turkijos sieną, kuri yra viena iš pagrindinių R.T.Erdogano reikalavimų.

„Didėja nusivylimas dėl Turkijos vengimą imtis veiksmų, kad užkirstų kelią žudynėms arčiau negu už mylios nuo jos sienos“, – vienas aukšto rango administracijos pareigūnas sakė dienraščiui „The New York Times“.

„Po viso to piktinimosi dėl Sirijos humanitarinės katastrofos jie išradinėja priežastis nesiimti veiksmų, kurie leistų išvengti dar vienos katastrofos“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų