REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokiečių žurnalo „Süddeutsche Zeitung Magazin“ (pažodinis vertimas – Pietų Vokietijos laikraštis) žurnalistai pabandė atsekti vogtų automobilių kelią iš Vokietijos į Lietuvą ir Tadžikistaną.

REKLAMA
REKLAMA

Surado Dušambėje

Oto Adas – buvęs futbolininkas profesionalas, 2002 metais tapęs Vokietijos čempionu. Šiuo metu jis treniruoja jaunimo komandą. Otas gyvena Hamburgo priemiestyje Popenbiutele. Čia aplink visur privatūs namai su išblizgintais kiemais. Gatvę nuo kiemo įprastai skiria tanki gyvatvorė, garantuojanti privatumą. Vagys tai irgi vertina, nes pro namo langus nesimato gatvės ir jie drąsiai gali nuvaryti gatvėje paliktą automobilį. Panašiai jo neteko ir Otas.

REKLAMA

Pamatęs savo „Range Rover“ nuotrauką, O. Adas kaip mat jį pažino. Jis – juodos spalvos. Juodi ratai, odinės sėdynės. Ant priekinio stiklo buvo užklijuotas žalios spalvos lipdukas apie tai, kad automobilis ekologiškas. Ant jo buvo skaičiai HH G 2555 ir vokiečių vėliava. Vagys to lipduko per du metus taip ir nenuplėšė. O tai reiškė, kad šie buvo įsitikinę, kad jų niekas neieškos. O. Adas automobilį nusipirko 2011 metais už 80 000 eurų. Jį pavogė 2013-ųjų lapkritį. Tuo metu jis stovėjo gatvėje prie namų.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų birželio 22 dieną šį automobilį nupaveikslavo vokiečių žurnalistai už 4700 kilometrų nuo Hamburgo, vienoje Dušanbės gatvėjė. „Süddeutsche Zeitung Magazin“ ir televizijos kanalo ARD Panorama komandos ieškojo vogtų Vokietijoje automobilių tolimajame Tadžikistane. Jų žiniomis, kaip tik į šią šalį ir suplaukia Vokietijoje pavogti prabangūs automobiliai.

Atvyko vogti

Lukas Paksas – profesionalus automobilių vagis. Šiuo metu jis atlieka 3 su puse metų bausmę Berlyno kalėjime. Tai ne pirmoji bausmė. 32 metų lietuvis jau teistas ir Lietuvoje, ir Vokietijoje ir už grotų yra praleidęs 8 metus. Žurnalistams jis papasakojo, kad geriausias laikas automoblių vagystėms yra šiokiadieniais, nuo 2 iki 4 nakties. Išeiginėmis dienomis tas laikas pasislenka maždaug dviem valandom. Kodėl? Viena iš priežasčių – tuo laiku automobilių savininkai saldžiai ir giliai įmygę. Tačiau tai ne pagrindinė priežastis. Pagrindinė – vagystę savininkas pastebės tik ryte, o tuo laiku automobilis jau bus Lenkijoje. Kol nukentėjelis išsikvies policininkus, kol šie apiformins įvykį, pagrobtasis automobilis bus nuriedėjęs dar toliau. O kai mašina jau pateks į Lietuvą, tai ir karštomis pėdomis jos surasti jau bus neįmanoma. Lietuva dabar visų pripažintas vogtų automobilių tranzitinis punktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O. Ado automobilis irgi buvo nuvarytas naktį. Kai jis ryte kreipėsi į policiją,ten sužinojo, kad šį rytą jis jau ne pirmas apvogtasis ir kad jo pareiškimas bus priimtas eilės tvarka. Matyt, naktį Popenbiutelyje siautė plėšikų gauja.

Kaip sakė L. Paksas, jis irgi buvo panašios gaujos narys. Į Vokietiją atvažiavo 2007-ais metais. Atvykimo tikslas – organizuoti automobilių vagystes. „Laikas nuo laiko man skambindavo iš Lietuvos partneriai ir pasakydavo, kokio modelio automobilio ieško pirkėjai, – žurnalistams atviravo automobilių vagis. – Kai jau žinodavau, kokios mašinos reikia, važiuodavau į Berlyno priemiesčius, kuriuose gyvena pasiturintys vokiečiai ir ieškodavau užsakyto automobilio. Tekdavo važiuoti net po keletą kartų, kad įsitikinčiau jog automobilis, kokio man reikia, kiekvieną naktį stovi toje pačioje vietoje. Kai jau žinodavau, tuomet susisiekdavau su kurjeriu, kuris varys automobilį į Lietuvą ir su kompiuterių specialistu, kuris padėdavo išspręsti techninius klausimus“.

REKLAMA

Prietaisai internetu

2012 metais Vokietijoje buvo pavogti 18 000 automobilių. Jei lyginti su 2002 metais, tai dvigubai mažiau. Vagysčių mažėja, tačiau draudėjai sako, kad padarytų nuostolių suma panaši, nes dabar pavagiama vis daugiau prabangių, brangesnių automobilių. Populiariausias – visureigis BMW X6.

L. Pakso sako, kad BMW X6 yra kimšte prikimštas elektronikos, kuri turėtų neleisti svetimam nuvažiuoti tuo automobiliu, bet vagišiai visas problemas sugeba išspręsti. Įvairius įrankius, reikalingus automobilių nuvarymui, galima užsisakyti net internetu. Ir tai gali padaryti ne tik kokie nors mafijos nariai, bet ir bet kuris, turintis pinigų. Tai tas pats kaip usžsisakyti knygą ar kitokį pirkinį internetu. Pavyzdžiui, bulgarai pardavinėja elektroninius prietaisus, kurie trukdo užrakinti BMW automobilius. Tas prietaisas sukelia trukdžius tarp rakto ir automobilio. Kai savininkas, išlipęs iš BMW paspaudžia užrakto mygtuką, durys lieka neužrakintos. Mašina nemirkteli, tačiau ne kiekvienas tą pastebi. Jei vairuotojas nepastabus, ryte automobilio jis neberas.

REKLAMA

Vis dar populiaru į automobilį įsibrauti atidarius tik vairuotojo dureles. Mašinvagis, įsėdęs į automobilį, kaip mat randa po vairu esantį kompiuterį ir, „nulaužęs“ kodą, susiprogramuoja taip, kaip jam reikia. Perprogramavimo įrenginys bulgarų tinklalapyje kainuoja 4 500 eurų, o trukdžius sukeliantis prietaisas – 1450 eurų. Iš pirmo žvilgsnio – tai gan brangi investicija, bet ji atsiperka nuvarius bent keturis BMW.

Kai tik užvedamas vagies nužiūrėto automobilio motoras, už jo vairo sėda kurjeris, kuris pajuda Lietuvos link. „Pats pavojingiausias maršruto etapas – pravažiuoti Frankfurtą prie Oderio, – sako L. Paksas. – Ten dažnai keliuose būna rimti patikrinimai. O važiuojant pro Lenkijos-Lietuvos sieną, jei iškyla problemos, pasieniečiui galima duoti kyšį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juodojoje rinkoje vogtas BMW X6 kainuoja iki 6000 eurų. Iš jų 100 eurų gauna kurjeris, 400 eurų kompiuterių specialistas, o likusius tarp savęs pasidalina vagystės organizatorius Vokietijoje ir partneriai Lietuvoje. Bent jau tokius skaičius pateikė L. Paksas.

Europiečių problema

Berlyne vyrauja nuomonė, kad Tadžikistane į vogtų automobilių prekybą niekas nekreipia dėmesio. Berlyno kriminalinė policija 2011-2013 metais nagrinėjo nuvarytų į Tadžikiją automobilių atvejus. Generalinė prokuratūra nusiuntė tadžikams užklausimą apie pavogtų ir surastų automobilių gražinimą į Vokietiją. Bet į tai nesulaukė jokio atsako. Ir tik po to, kai į tadžikus kreipėsi federalinė vyriausybė ir kai ši tema buvo plačiai nušviesta spaudoje, Dušambėje buvo surasti keli vogti automobiliai. 2013 metų pabaigoje laikraštis „Bild“ parašė, kad į Tadžikiją per metus iškeliavo 200 Vokietijoje pagrobtų automobilių. Kadangi žurnalistai parašė, kad daugelis jų dabar priklauso su prezidento šeima susijusių žmonių, tai Tadžikistano pasiuntinys Berlyne pareiškė, jog tai – provokacija.

REKLAMA

Tadžikijos vidaus reikalų ministro Ramazono Rachimovo nuomone, tadžikai čia niekuo dėti. Pagrindinė jo interviu duoto vokiečių žurnalistams mintis, kad tai ne Tadžikistano, o Europos Sąjungos problema. Dar Europoje automobiliai kerta kelių valstybių sienas, tačiau jų niekas nesulaiko. Tad ministras ir sako, kad jei jau civilizuotoje Vokietijoje, Lenkijoje, ar Lietuvoje nesusitvarkoma su šia problema, tai nereikia visko versti tadžikams. Jis nesutinka ir dėl statistikos. Jo nuomone, vokiečių pateikti skaičiai gerokai padidinti. Tadžikų policija nuo 2011 metų sulaikė 78 iš Vokietijos nuvarytus automobilius. Penki BMW jau paruošti gražinimui. Žurnalistai piktinosi, kad vien jie per savaitę surado Dušambėje 9 Vokietijoje pavogtus automobilius. Mašinos niekur nebuvo paslėptos, stovėjo gatvėse. Tereikėjo tik prieiti prie jų ir pažiūrėti į lipdukus ar numerius. Tačiau ministras paprieštaravo, kad tai dar reikia ir įrodyti.

REKLAMA

O. Ado prabangus visureigis, kai jį pastebėjo žurnalistai, irgi stovėjo 800 metrų nuo prezidento rūmų. Ar jį vairavo koks nors prezidento giminaitis, niekas nedrįso teigti, tačiau daugelis ir be žodžių tai suprato. Vogtų automobilių paieška užsiimantis Pavelas Novickis iš Varšuvos papasakojo, su kokiais sunkumais jam tenka susidurti norint atsiimti surastą automobilį. „Susidarė toks įspūdis, kad vogtų automobilių savininkai – iš Tadžikistano prezidento aplinkos,– sakė jis. – Pinigai ir valdžia šioje šalyje yra smarkiai susipynę. Tas, kas gali nusipirkti BMW ar „Range Rover“, nesvarbu už pilną kainą ar pigiau – vogtą, yra tarp šalies ekonomikos ir valdžios viršūnių ar bent ten turi artimų pažinčių“.

Zbignevas JANKOVSKIS  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų