REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ugnies egzekuciją surengę padegėjai pasiųsti už grotų

Spalio pradžioje Kauno apygardos teismas baigė rezonansinės bylos, kurioje 3 vaikinai buvo kaltinami prieš pusantrų metų sukėlę gaisrą Kaune, Šilainių mikrorajone, Baltų prospekte esančiame daugiabutyje, ir taip pražudę vieną jaunuolį, nagrinėjimą. Kiti jaunuoliai per šį įvykį patyrė įvairių sužalojimų. Deja, kol kas liko nenubaustas pagrindinis šios žiaurios egzekucijos sumanytojas ir organizatorius Martynas Sasnauskas (24 m.) – jis iki šiol slapstosi. Jo byla išskirta į atskirą.

Nuteisti – trys

Pamiršti išgyvento siaubo 2012-ųjų kovo 25-osios naktį negali dar daugelis Baltų prospekto 27-ojo namo gyventojų. Tą naktį per tyčia sukeltą gaisrą žuvo jaunas žmogus, buvo sunkiai sužaloti 2 jaunuoliai, nesunkiai sutrikdyta keturių žmonių sveikata. Už tokį žiaurų nusikaltimą ir už tai, kad pažeidė viešąją tvarką bei visuotinai pavojingu būdu sugadino didelės vertės svetimą turtą – už beveik 228 000 litų – Paulius Sasnauskas (20 m.), buvęs Aleksandro Stulginskio universiteto trečiakursis Paulius Diliūnas (24 m.) ir Kauno statybininkų rengimo centre besimokantis Lukas Buckus (21 m.) buvo pripažinti kaltais ir nuteisti. Liudininkai aiškiai įvardijo, kas sukėlė gaisrą: M. Sasnauskas pylė benziną, o P. Diliūnas – metė degantį degtuką.

Didžiausia bausmė iš teisiamųjų suole sėdėjusių kaltinamųjų ir skirta P. Diliūnui – jis už grotų turėtų praleisti 15 metų. P. Sasnauskas, nusikaltimo darymo metu buvo nepilnametis, todėl subendrinus bausmes jis nuteistas 7 su puse metų. Nors prokuroras Andrius Kiuršinas trečiąjį kaltinamąjį L. Buckų siūlė pasiųsti už grotų 8 metams, tačiau teismas jam skyrė 2 metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę. Beje, nei ikiteisminio tyrimo metu, nei teisme vaikinai savo kaltės nepripažino.

REKLAMA
REKLAMA

Visi trys nuteistieji nukentėjusiems turės atlyginti beveik 447 000 litų neturtinės žalos.

Daugiausiai – 143 000 litų – priteista vaikinui, kuris gelbėdamasis iššoko iš 7-ojo aukšto balkono ir liko neįgalus. Žuvusio vaikino motinai priteista 80 000 litų, žuvusiojo broliui ir dar vienam nukentėjusiam jaunuoliui – po 60 000, nukentėjusiai merginai – 30 000 litų neturtinės žalos. Kitiems nukentėjusiems skirtos mažesnės sumos.

REKLAMA

Nuteistieji solidariai turės atlyginti ir Valstybinei ligonių kasai – 80 000 litų.

Kerštas – ugnimi

Apie šį tragišką gaisrą ir jo sukėlėjus „Akistata“ yra ne kartą rašiusi. Tą 2012-ųjų kovo 24-osios vakarą Baltų prospekto 27-ojo namo 19-ajame bute vyko eilinis „baliukas“. Vėliau kaimynai pasakojo, jog tokie pasilinksminimai vykdavę gana dažnai – mat butą, kurio šeimininkė gyvena JAV, nuomuojosi studentai. Tame pasilinksminime dalyvavo apie 11 jaunuolių nuo 17 iki 25 metų amžiaus, tame tarpe ir P. Sasnauskas su L. Buckumi. Visi šventė vieno butą nuomavusio jaunuolio gimtadienį. Kaip vėliau buvo išsiaiškinta, linksmybių įkarštyje kilo konfliktas, P. Sasnauskas buvo sumuštas ir išvarytas iš buto. Kartu su P. Sasnausku išėjo ir L. Buckus.

REKLAMA
REKLAMA

Sumuštas ir įpykęs Paulius nudrožė tiesiai pas vyresnįjį brolį Martyną, pas kurį tuo metu kaip tik svečiavosi šio draugai P. Diliūnas ir Andrius Lukoševičius (24 m.). Visi jie gurkšnojo brendį. Pasak A. Lukoševičiaus, vėliau tapusio pagrindiniu liudininku, pamatęs sumuštą brolį, Martynas užsidegė kerštu. Pasiėmę 5 litrų talpos tarą, visi penki išsikvietė taksi ir nuvyko į degalinę. Ten prisipylė benzino. A. Lukoševičius tvirtino, visaip bandęs įkaušusius draugus nuraminti, tačiau sumuštasis Paulius liepė jam nesikišti.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad, kai P. Diliūnas ir M. Sasnauskas pylė benziną į tarą, A. Lukoševičius bandė jiems sukliudyti – indą su benzinu nuspyrė. Tačiau jaunuolių tai neatvėsino, su likusiais keliais litrais benzino jie nuvažiavo į Baltų prospekto daugiabutį. Pakilę į 7-ąjį aukštą vaikinai pasibeldė į buto, iš kurio buvo išprašytas Paulius, duris. Jas atidarė Mindaugas S. (18 m.). Jaunuoliai apsižodžiavo, P. Sasnauskas bandė užvožti vaikinui, o jo brolis kliūstelėjo benziną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Lukoševičius teigia suvokęs, kad tai konfliktas gali baigtis blogai, todėl pasileidęs laiptais žemyn. Kartu su juo pabėgęs ir L. Buckus.

Išmovė į užsienį

Vaikinai sustojo šalia prekybos centro „Iki“. Neužilgo atbėgo ir broliai P. ir M. Sasnauskai, bei P. Diliūnas. „Martynas apsidegino ranką, o ir Pauliui gerokai buvo kliuvę nuo vakarėlio dalyvių – jam buvo prakirstas antakis, todėl sustojome vaistinėje nusipirkti vaistų, – teisme liudijo A. Lukoševičius. – Tačiau Martyno nudegimai buvo rimti, todėl abu su broliu nuvažiavo į Kauno klinikas, o mes pasukome atgal į Šilainius. Čia pamatėme atskubančius greitosios pagalbos automobilius bei gaisrininkų mašinas“.

REKLAMA

Pasak A. Lukoševičiaus, rytą, perskaitę internete, kas įvyko, nusprendė išvažiuoti. „Nutarėme pakeliauti“, – nė nemirktelėjęs aiškino A. Lukoševičius. Kartu su juo, girdi, automobiliu panoro važiuoti ir M. Sasnauskas. Kai pasiekė Prancūziją, girdi, šis išlipęs, o A. Lukoševičius vienas patraukęs į Londoną. Kur dabar slapstosi jo bendrakeleivis, girdi, jis nežinąs, nes nuo to laiko jokių žinių neturįs.

Prasidėjus ikiteisminiam tyrimui ir paskelbus abiejų jaunuolių – kaip įtariamųjų – paiešką, A. Lukoševičius po kelių mėnesių grįžo į Lietuvą ir pats prisistatė policijos pareigūnams. Vėliau jo atžvilgiu byla buvo nutraukta – mat šis ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme nuosekliai papasakojo, kaip klostėsi įvykiai tą tragišką kovo 25-osios naktį.

REKLAMA

Gelbėjosi kaip išmanė

O dabar grįžkime prie kai kurių šiurpios tragedijos detalių. Dviems draugams pabėgus, broliai Sasnauskai bei P. Diliūnas savo sumanymo atkeršyti neatsisakė. Aplaistę benzinu ne tik Mindaugą S., bet ir buto duris bei koridorių, jie brūkštelėjo degtuką, o patys movė lauk.

Gyvu fakelu virtęs aštuoniolikmetis dar bandė gelbėtis: iš pradžių vyniojosi į užuolaidas, voliojosi ant lovos, o po to puolė į vonią. Vėliau vaikinas rastas uždusęs vonioje.

Tarpduryje įsiplieskusi ugnis akimirksniu užkirto kelią jaunuoliams išbėgti iš buto – tik trims pavyko pasprukti pro duris. Ugnis ir dūmai tuoj pat užklojo išėjimą, tad jaunimas gelbėjosi kaip kas išmanė: kai kurie šoko pro 7-ojo aukšto langus ir balkoną, kiti bandė įsigauti į gretimų butų balkonus, treti – kabojo ant turėklų, iš paskutiniųjų tikėdamiesi sulaukti pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie pusę trijų nakties į įvykio vietą atskubėję net ir visko matę ugniagesiai pašiurpo nuo pamatyto vaizdo: bene 4 žmonės beveik be gyvybės ženklų tysojo nukritę ant žemės, kiti apdegusiomis rankomis vis dar kabojo ant balkono turėklų. Panikos apimti blaškėsi ir uždūmintų butų gyventojai.

Tą naktį ugniagesiams gelbėtojams teko evakuoti visus laiptinės gyventojus. Vidury nakties iš miegų prikelti žmonės nuo dūmų gelbėjosi išėję į balkonus, atsukę vandens kranus, susisukę į šlapias paklodes. Kol atvyko gaisrininkai ir ėmėsi darbo, gaisras suspėjo išplisti ir laiptinėje – išsilydė elektros skaitikliai, laidai, plastikiniai laiptinės langai, nuo karščio suskilinėjo artimiausių butų langų stiklai. Užstatytas privažiavimas

REKLAMA

Ugniagesiai vėliau bėdojo, jog jų darbą apsunkino tai, kad daugiabučių kiemas buvo kimšte prikimštas automobilių. Mažiausiai du automobilius ugniagesiams teko nukelti rankomis, nes kitaip gelbėtojų technika nebūtų galėjusi privažiuoti prie degančios namo laiptinės.

Kilęs gaisras išryškino ir dar vieną daugiabučiuose gyvenančiųjų bėdą. Daugelis jų, kilus gaisrui, galėjo gelbėtis pro balkonų grindyse esančius specialius liukus, tačiau pastarieji buvo užstatyti įvairiomis spintelėmis arba uždengti, o daugelis gyventojų tvirtino net nežinoję apie tokią galimybę. Tad žmones iš viršutinių aukštų ugniagesiai nukėlė specialiomis kopėčiomis. Tokie liukai buvo ir gaisro židiniu virtusiame bute, tačiau nei vienam buvusiam tame degančiame bute nekilo mintis tais liukais pasinaudoti, nes, kaip vėliau paaiškėjo, nė vienas nežinojo, kad po kilimais paslėptas išėjimas į kito aukšto balkoną.

REKLAMA

Tą naktį įvykio vietoje darbavosi net 29 pareigūnai. Gesinti gaisro buvo atsiųstos 6 autocisternos, 1 autokopėčios, 1 operacijų vadovo automobilis. Gaisras buvo užgesintas pakankamai operatyviai.

Po gaisro aprūko virš užsidegusio buto esantys aukštai, išdužo langai. Namui, kuriame kilo gaisras, buvo atjungtas šildymas, elektra. Daugiaaukščio butai iki pat pirmo aukšto apipilti vandeniu.

Gaisrininkai tą naktį evakavo tris dešimtis žmonių, tarp jų – penkis vaikus.

Vėliau buvo konstatuota, jog vienas žmogus žuvo, 11 buvo sužaloti – patyrė lengvus nudegimus ar apsinuodijo smalkėmis. Iš jų – vienas iš didelio aukščio nukritęs jaunuolis liko neįgalus visam gyvenimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nukentėjo ir gyventojai Daugiabučio gyventojai iki šiol vengia kalbėti apie prieš pusantų metų kilusį gaisrą ir prisiminti tą košmarišką naktį. Gaisras nusinešė ne tik jaunuolio gyvybę, suluošino daugelio jaunų žmonių gyvenimus: ne tik pobūvyje buvę ir sveiki likę, bet ir laiptinės gyventojai patyrė didžiulį šoką ir materialinius nuostolius.

Kaip teigia šios laiptinės gyventojai, ne vienas jų kaimynas po gaisro pasiligojo, yra net dėl siaubingų išgyvenimų, ligai komplikavusis, ir mirusių.

Nepatvirtintais duomenimis, butas, kuriame įvyko šiurpi tragedija buvo suremontuotas ir parduotas.

Gyventojai tvirtina iki šiol jaučiantys gaisro pasekmes. Juk po gaisro buvo užlieti ne tik visi butai nuo 7-ojo iki pirmojo aukšto – vandenyje skendėjo ir rūsys –, bet ir nuo karščio suskeldėjo daugelio butų langai, išsilydė laiptų turėklai, aprūko ar apdegė daugelio laiptinių ir butų durys, sudegė prie durų patiesti kilimėliai kojoms valyti, ilgą laiką teko kęsti degėsių smarvę.

REKLAMA

Kompensacijos išmokėtos

Teisybės dėlei derėtų pasakyti, kad šiurpią tragediją patyrę gyventojai nebuvo palikti likimo valiai. „Liftas buvo sutvarkytas per keletą dienų, kaip įmanoma greičiau buvo suvarkyta ir elektra, laidai ir laiptinės. Vėliau matysime, kas padengs išlaidas. Šiaip ar taip, manau, kad gyventojams bet kokiu atveju teks prisidėti patiems, neatsižvelgiant, ar skirs savivaldybė iš fondo lėšų“, – praėjus trims savaitėms po tragedijos „Akistatos“ žurnalistei sakė Šilainių seniūnas Gintautas Sinkevičius. – Be to, manau, kad bus galima išieškoti ir iš buto savininkų, nes ir jie iš dalies atsakingi dėl nelaimės“, – tąkart sakė seniūnas.

REKLAMA

Kaip šiomis dienomis „Akistatą“ informavo Šilainių seniūnijos vyriausioji specialistė Birutė Goleckienė,visi nukentėję gaisro metu gyventojai gavo kompensacijas – vieni mažiau, kiti daugiau, priklausomai nuo to, kokia buvo patirta žala. „Buvo sudaryta komisija, ėjome per visus butus, kalbėjomės su gyventojais, vertinome situaciją, – sakė B. Goleckienė. – Be to, rėmėmės ir Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistų surašytu aktu. Nukentėjusiems buvo išmokėta nuo 1000 iki daugiau nei 3000 litų kompensacijos“.

Padegėjai nuteisti, o Kauno savivaldybės ir ir draudimo kompanijų ieškiniai dar bus nagrinėjami atskirai. Iš viso byloje pareikšti 28 civiliniai ieškiniai.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų