REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Strasbūro teismo sprendimų įgyvendinimą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų komitetas paragino Lietuvą priimti Konstitucijos pataisas, kurios leistų per apkaltą pašalintam prezidentui Rolandui Paksui dalyvauti parlamento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovui galiojančio draudimo Lietuvai pritaikyta vadinamoji „sustiprintos priežiūros procedūra“.

REKLAMA

Komitetas viešai skelbiamame sprendime paragino „Lietuvos valdžią pasiekti apčiuopiamą pažangą, ypač kiek tai susiję su konstitucinėmis pataisomis, kurių reikia nutraukti besitęsiantį pareiškėjo teisės į laisvus rinkimus pažeidimą“.

R.Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad pareigų per apkaltą netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Europos Žmogaus Teisių Teismas prieš daugiau nei trejus metus paskelbė, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose yra neproporcingas.

Lietuvos Konstitucinio Teismo teigimu, įgyvendinti Strasbūro teismo sprendimą reikalingos Konstitucijos pataisos.

Balsavimas dėl jų šių metų sausį atidėtas, to paprašė pats R.Paksas, paaiškėjus, kad pataisoms priimti trūks balsų. Politikai iki šiol nesutaria, ar R.Paksui turi būti leidžiama dalyvauti tik parlamento rinkimuose, ar atverti galimybę siekti ir prezidento bei kitų pareigų, kurios pradedamos eiti davus konstitucinę priesaiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Tarybos Ministrų komiteto sprendimas paskelbtas rugsėjo 25 dieną. „Tvarkos ir teisingumo“ partija apie jį pranešė trečiadienį.

Ministrų komitetas „sustiprintos priežiūros procedūrą“ rugsėjį Lietuvai taip pat pritaikė dėl to, kad iki šiol nepriimti įstatymai, kurie įteisintų lyties keitimo operacijas. Civilinis kodeksas įtvirtina teisę pakeisti lytį, tačiau ši nuostata praktiškai neveikia, nes Seimas jau daugiau kaip 10 metų nepriima tai reglamentuojančio įstatymo. Dėl to Lietuva 2007 metais pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų