REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ž. Pečiulis: prezidentės siūlymai problemos neišspręs

Žinių radijas

Seimas antradienį nepritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiamoms pataisoms, kuriomis siūlyta mažinti rusiškos televizijos produkcijos transliavimą.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto dėstytojas, profesorius Žygintas Pečiulis mano, kad prezidentės siūlomos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos problemos neišspręstų:

REKLAMA

„Visą tai tik rodo situacijos sudėtingumą. Pasikeitė laikai, kai mes jau maždaug nuo 1989 metų pradėjome matyti palydovinės televizijos programas, atsiradus internetui ir susidarė įspūdis, kad to informacinio srauto neužtvenksi. Taigi, apima toks dviprasmiškas jausmas, kai, viena vertus, situacija yra pasikeitusi, kad tai, kad transliuojama daugeliu kanalų rusų kalba nėra žurnalistika, nėra žiniasklaida, tai gryniausia propaganda ir tarsi jai turėtų galioti kiti įstatymai. Antra vertus, štai labai dažnai, kaip pavyzdys šiame kontekste, pateikiama Prancūzija, kuri ribojam savo informacinę erdvę. Bet ten situacija kitokia. Jie yra įvedė kvotą Prancūzijoje gamintai televizijos produkcijai ir frankofoniškai produkcijai. Taigi, visais atvejais prancūzai matys arba Prancūzijoje, arba prancūziškai kalbančiose šalyse pagamintą produkciją".

REKLAMA
REKLAMA

 

Anot profesoriaus, Lietuvoje sumažinus iki dešimtadalio rusiškos produkcijos kiekį, bus prancūzų, italų, anglų, vokiečių, gal graikų kalba transliuojamų laidų. Ar tai iš tikrųjų išsprendžia problemą?

"Nemanau, kad tai apsimokėtų daryti ir kabelinėms televizijoms, nes joms reikia, kad tos programos būtų žiūrimos. Labai tikėtina, kad tarp tų 10-ties procentų kanalų, kurie bus ir toliau transliuojami Lietuvoje, liks ir Pirmasis Baltijos kanalas, ir RTR. Taigi, šitas mojavimas kardais gali pasibaigti tuo, kad procentiškai sumažės rusiškų kanalų kiekis, bet propagandos lygis gali išlikti tas pats. Taigi ir Seimo reakcijoje galima būtų įžvelgti tam tikras abejones dėl šio įstatymo projekto. Antra vertus, tai buvo tik projekto pateikimas, pirmasis svarstymas, ir buvo galima uždegti žalią šviesą šitam svarstymui, o jį šachuoti“, – kalbėjo Ž. Pečiulis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų