REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau įpratome parduotuvėse matyti kainas skirtingomis valiutomis – litais ir eurais. Taip esame pratinami prie prekių ir paslaugų kainų mums nauja valiuta, tačiau ar prekybininkai visada tinkamai tas kainas surašo? O gal yra buvę, kad supainiojote kainą ir manėte, jog suma nurodyta litais, bet prie kasos buvote paprašyti sumokėti daugiau nei tris kartus didesnę sumą?

Jau įpratome parduotuvėse matyti kainas skirtingomis valiutomis – litais ir eurais. Taip esame pratinami prie prekių ir paslaugų kainų mums nauja valiuta, tačiau ar prekybininkai visada tinkamai tas kainas surašo? O gal yra buvę, kad supainiojote kainą ir manėte, jog suma nurodyta litais, bet prie kasos buvote paprašyti sumokėti daugiau nei tris kartus didesnę sumą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilnietė Aldona Kazlauskienė pasakoja, kad jai susigaudyti su kainų etiketėmis gana sudėtinga. Moteris sako, kad jau prastai mato, todėl kartais neįžiūri kainų, o kartais, Aldonos nuomone, dvejopos kainos įvelia painiavos ir apsunkina gyvenimą pirkėjui.

REKLAMA

„Labai maži skaičiai ir dar žinote, kas būna, – supainiotos kainos. Vienoje parduotuvėje etiketės viršuje nurodyti litai, o apačioje eurai, kitoje – atvirkščiai, o būna ir toje pačioje parduotuvėje skirtingai surašyta. Žinote, aš jau sena ir visai nebesusigaudau su tomis kainomis. O dar kai kokiai prekei akcija – na, tai visai: keturios kainos nurodytos ir nieko nebegali suprasti“, – pasakoja A. Kazlauskienė.

Kainų etiketės – pardavėjo išmonė

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) viešųjų ryšių atstovas Vitas Ūsas sako, kad prekių ir paslaugų kainos dviem valiutomis nurodomos visose prekybos ir paslaugų teikimo vietose, kuriose siūloma įsigyti prekę ar paslaugą, prekių ir paslaugų reklamoje (taip pat ir nuotolinės prekybos bei paslaugų teikimo vietose – internetinėse parduotuvėse, teleparduotuvėse, grupinio apsipirkimo tinklalapiuose, interneto tinklalapiuose, kuriuose reklamuojamos prekės ar paslaugos ir (ar) skelbiamos jų kainos, ir kitur).

REKLAMA
REKLAMA

Prekių ir paslaugų kainos dviem valiutomis (litais ir eurais) prekybos bei paslaugų teikimo vietose nurodomos kainų etiketėse, kainoraščiuose ar kitose informacijos apie prekių ir paslaugų kainas pateikimo priemonėse, kurios turi būti lengvai prieinamos prieš įsigyjant prekę ar paslaugą.

Tačiau tai, kaip atrodys prekės etiketė, kokiu šriftu ir spalvomis nurodyti kainas, – sprendžia patys pardavėjai.

„Prekių pardavėjas ir paslaugų teikėjas savo nuožiūra gali pasirinkti, kuri kaina (litais ar eurais) kainų etiketėje, kainoraštyje ar kitoje kainoms nurodyti naudojamoje priemonėje bus nurodoma pirma, tačiau rekomenduojama abi kainas nurodyti viename matymo lauke, pagrindine valiuta nurodytos kainos simbolių dydis neturi būti mažesnis negu nepagrindine valiuta nurodytos kainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad vartotojui būtų paprasčiau įvertinti prekių ar paslaugų kainą litais ir eurais, prekių pardavėjas ar paslaugų teikėjas pasirinktinai kainai litais ir kainai eurais nurodyti gali naudoti skirtingų spalvų šriftą, fono spalvą etiketėje, kainoraštyje ar kitoje kainoms nurodyti naudojamoje priemonėje.

Prekių pardavėjas ir paslaugų teikėjas kainoms eurais žymėti kainų etiketėse, kainoraščiuose ar kitose kainoms nurodyti naudojamose priemonėse gali laisvai pasirinkti vieną iš šių euro valiutos žymėjimų: euras (visais linksniais), EUR, €“, – sako VVTAT viešųjų ryšių atstovas V. Ūsas.

REKLAMA

Kainų painiava senjorams

Nors prekių pardavėjas ar paslaugų teikėjas gali kainas nurodyti skirtingais šriftais ir spalvomis – taip būtų lengviau atskirti kainą litais nuo kainos eurais, tačiau retas verslininkas tuo užsiima. Todėl vyresnio amžiaus žmonės paklysta kainų miškuose.

„Aš jau apsigavau vieną kartą. Žiūriu – cukrus lyg ir litą kainuoja. Nereikėjo man, bet, galvoju, dėl visa ko paimsiu kilogramą. Paskui grįžtu namo, pažiūriu į čekį, o ten parašytas vienas euras, ne litas. Na, čia gal ir smulkmena, bet labai negerai, kad tokia netvarka. Tikrai turėtų būti atskirai tos kainos ar spalva kita.

REKLAMA

Esu jau daug tų pinigų pakeitimų pergyvenusi, bet dar niekada taip blogai nebuvo. Keitėm ir rublius, ir „žvėriukus“ – viskas buvo normaliai, o šį kartą... Nežinau, man labai nepatinka“, – nepatogumais skundžiasi vilnietė A. Kazlauskienė.

Aptikta kainų nurodymo pažeidimų

Priežiūros institucijų duomenimis, rugpjūčio 22–31 dienomis dėl dvejopo kainų nurodymo atlikti patikrinimai 625 prekybos ir paslaugų teikimo vietose. Kaip informuoja VVTAT, aptikti 64 pažeidimai, iš jų šeši dėl neaiškaus arba klaidinančio kainų nurodymo, pavyzdžiui, kainos eurais simbolių dydis yra didesnis nei kainos litais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistinio eksperimento išvados

Nuėjus į vienas dažniausiai lankomų prekyviečių: prekybos centrą, vaistinę, spaudos kioską, ir aplankius turgaus prekiautojus paaiškėjo, kad kas kaip moka, tas taip kainas ir surašo. Bendros sistemos nėra, kainos litais ir eurais skirtingomis spalvomis neišskiriamos, litų ir eurų šriftai – vienodi, sutampa tik viena – kaina litais nurodyta didesniais skaičiais nei kaina eurais. 

Aplankyta parduotuvė kainas litais ir eurais nurodo skirtingose pusėse, suma litais užrašyta kiek didesniu šriftu nei suma eurais. Spalva ta pati.

REKLAMA

Parduotuvė (nuotr. S. Vilimaitės / „Balsas.lt“) 

Taip kainos toje pačioje parduotuvėje nurodytos esant akcijai.

Parduotuvė (nuotr. S. Vilimaitės / „Balsas.lt“)

Vaistinė kainas litais ir eurais nurodo dar kitaip, kainos surašytos greta viena kitos. Kainos litais šriftas didesnis, spalva ta pati.

Vaistinė (nuotr. S. Vilimaitės / „Balsas.lt“)

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų