REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas, pretenduojantis į Europos Komisijos vicepirmininko, atsakingo už vieningąją skaitmeninę rinką, postą, pareiškė nematantis priežasčių, kodėl viešosios paslaugos negalėtų būti perkeltos į internetą.

Buvęs Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas, pretenduojantis į Europos Komisijos vicepirmininko, atsakingo už vieningąją skaitmeninę rinką, postą, pareiškė nematantis priežasčių, kodėl viešosios paslaugos negalėtų būti perkeltos į internetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai A.Ansipas sakė savo įžanginėje kalboje per jo kandidatūros svarstymą Europos Parlamente pirmadienį.

REKLAMA

„Skaitmeninis pasaulis yra visur aplink, ne tik tam tikruose sektoriuose“, - sakė A.Ansipas ir pažymėjo, kad Europos Sąjungoje įstatymai atsilieka nuo laikmečio, nes Bendrijoje dar nėra vieningos skaitmeninės rinkos, pasirengusios skaitmeniniam amžiui.

„Aš, žinoma, nemanau, kad turėtume pradėti viską iš eilės reguliuoti, tačiau negalima visko palikti savieigai, nes nebus jokios pažangos“, - pažymėjo jis.

Pasak buvusio premjero, svarbiausi dalykai žmonėms yra saugumas ir žinojimas, kad jų privatumas yra ginamas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai kertinis visos skaitmeninės ekonomikos akmuo“, - sakė A.Ansipas ir pridūrė, kad be saugumo negali būti pasitikėjimo.

„2012 metais 76 proc. mažų įmonių ir 96 proc. didžiųjų bendrovių susidūrė su kibernetinio saugumo pažeidimais“, - nurodė jis, pažymėjęs, kad kasdien įvykdoma bemaž 120 tūkst. kibernetinių atakų.

A.Ansipas savo kalboje taip pat pažymėjo, kad internete žmonėms reikia tokių pačių teisių, kokias jie turi realiame gyvenime.

„Vieninga skaitmeninė rinka turi suteikti galimybes piliečiams naudotis jų, kaip vartotojų, verslininkų ir kūrėjų, teisėmis. Kad tai pasiektume, turime šalinti kliūtis, imtis fragmentacijos, techninių standartų, operacinio suderinamumo ir neretai didžiulės biurokratijos. Internetas griauna sienų, atstumo ir laiko sampratas“, - sakė A.Ansipas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak buvusio estų premjero, jei prekyba internete sudarytų 15 proc. mažmeninių pardavimų Europoje vietoje dabartinių 5 proc., Europos ekonomika per metus paaugtų 1,7 procento.

Jis pridūrė, kad beveik ketvirtadalis ES interneto vartotojų negali įsigyti prekių ar paslaugų internetu, jei jų kredito kortelė registruota kitoje šalyje nei jų pageidaujamas produktas.

„Geografinės užkardos kertasi su svarbiausiais vieningos Europos rinkos principais“, - pažymėjo jis.

A.Ansipas savo kalboje sakė, kad prekyba internetu turi būti paprasta ir nebrangi, ir reikia sukurti platformą ginčams spręsti.

REKLAMA

Kai prekių gabenimas per sieną yra penkis kartus brangesnis nei vidaus rinkoje, kompanijos negali veiksmingai konkuruoti, pridūrė jis.

A.Ansipas pripažino, kad Europos Parlamentas daug nuveikė kuriant vieningą telekomunikacijų rinką. Jis pažadėjo, jog tapęs komisaru siektų mažesnių tarptinklinio ryšio paslaugų kainų ir remtų tinklo neutralitetą.

Buvęs premjeras taip pat pažymėjo, kad vieningoji skaitmeninių paslaugų rinka sukurs naujų darbo vietų. Pasak jo, 2020 metais IT sektoriuje bus laisvos 900 tūkst. darbo vietų.

A.Ansipas pažymėjo, kad šiuo metu ES dalis skaitmeninėje rinkoje mažėja, tuo tarpu jos konkurentų - didėja.

REKLAMA

„Europa pilna kūrybinės dvasios“, - sakė A.Ansipas, priminęs, kad ES sukurta daug vertingų startuolių.

A.Ansipas taip pat pabrėžė valstybės valdymo ir viešųjų paslaugų perkėlimo į internetą svarbą.

„Nėra priežasčių, kodėl viešosios paslaugos negali būti perkeltos į internetą. Tai sumažintų išlaidas, palengvintų piliečių gyvenimą ir užtikrintų didesnį valstybės valdymo skaidrumą“, - pabrėžė jis ir pridūrė, kad iš asmeninės patirties žino, kad vyriausybė gali dirbti internete, be popierinių dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Noriu dirbti glaudžiai, atvirai, ir pasitikėjimo atmosferoje su Europos Parlamentu, kad galėtume įgyvendinti šiuos tikslus, kuriems, žinau, jūs pritariate“, - sakė A.Ansipas, baigdamas savo kalbą.

„Dirbsiu su visomis politinėmis grupėmis. Labai tikiuosi, kad drauge mes galėsime sukurti puikią skaitmeninę ateitį Europai“, - sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų