REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būsimoji Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pirmadienį sakė, kad bendraujant su Rusijos „meška“ reikia ir tvirtumo, ir takto.

Būsimoji Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pirmadienį sakė, kad bendraujant su Rusijos „meška“ reikia ir tvirtumo, ir takto.

REKLAMA

 

Kai kurios rytinės ES narės griežtai kritikavo F.Mogherini paskyrimą rugpjūčio mėnesį ir sakė, jog ji, kaip Italijos užsienio reikalų ministrė ir centro kairės politikė, parodė, jog yra pernelyg švelni Maskvai dėl jos vaidmens per Ukrainos krizę.

Per italės paskyrimo svarstymą Europos Parlamente jos buvo paklausta, kaip ji bendraus su Rusijos „meška“, kaip diplomatiniuose sluoksniuose sutrumpintai vadinama galinga ir neprognozuojama Maskva.

„Neturiu daug bendravimo su meškomis patirties“, – sakė F.Mogherini, užsimindama, kad jos kolegos iš arčiau Rusijos esančių šalių galbūt galėtų geriau atsakyti į šį klausimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau pasakyčiau, kad mums reikia atkaklaus primygtinumo ir diplomatijos derinio ... Balansas priklausytų nuo meškos reakcijos“, – pridūrė ji.

ES keliais etapais įvedė Rusijai griežtas ekonomines sankcijas dėl krizės buvusioje sovietinėje Ukrainoje ir tai yra didžiausias įtampos tarp Maskvos ir Vakarų padidėjimas po Šaltojo karo.

REKLAMA

F.Mogherini, kuri, kaip sako kai kurie kritikai, ne itin linko pritarti sankcijoms, leido suprasti, jog Rusija yra kalta Ukrainoje, kur jos veiksmai prilygsta „tarptautinių principų pažeidimui ir (rodo), ... kaip pavojinga yra jėga keisti sienas“.

Tačiau į tai reaguojant įvestos sankcijos kol kas davė mišrius rezultatus, sakė ji.

„Ar jos buvo veiksmingos? Taip, Rusijos ekonomika pradeda kentėti, gana nemažai. Ar jos veiksmingos Rusijos politiniams sprendimams? Čia vis dar turime klaustuką“, – sakė F.Mogherini.

Tuo pačiu ji pakartojo, kad su Rusija reikia elgtis realistiškai.

„Rusija šiandien galbūt nėra partnerė, bet ji vis tiek yra strateginė šalis ir kaimynė“, – sakė ji ir pridūrė, kad Briuselis turi bendrauti su Maskva, jei ir tik savo interesų sumetimais, tokiais svarbiais tarptautiniais klausimais, kaip ginklų kontrolė.

REKLAMA
REKLAMA

F.Mogherini pripažino, kad nuo kovo, kai Rusija Ukrainoje aneksavo Krymą, „daug kas pasikeitė ir ne į gera“, tačiau akcentavo, kaip svarbu laikytis rugsėjo 5 dieną pasirašyto ugnies nutraukimo tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų.

„Labai tikiuosi, kad (pastangų dėl taikos) ... bus laikomasi“, – sakė ji.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų