REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš eurą kainų pokyčius stebi valstybinės institucijos

Daugiau nei tūkstantis įmonių pasižadėjo nekelti kainų

„Esu labai prieš ir labai nepatenkinta euro įvedimu. Dabar jau apgavystės kiekvienoje parduotuvėje, kai nueini tai visą laiką arba dvigubą kainą išmuša už tą pačią prekę, ar kainos vienokios parašytos, o paskui įmuša kitokią, o dabar kai bus tie eurai – tai aš neįsivaizduoju kaip seniems žmonėms reikės gyventi ir susigaudyti?“, – štai tokią problemą paklausta apie euro įvedimą įžvelgia senjorė Anelė iš Kauno.

„Esu labai prieš ir labai nepatenkinta euro įvedimu. Dabar jau apgavystės kiekvienoje parduotuvėje, kai nueini tai visą laiką arba dvigubą kainą išmuša už tą pačią prekę, ar kainos vienokios parašytos, o paskui įmuša kitokią, o dabar kai bus tie eurai – tai aš neįsivaizduoju kaip seniems žmonėms reikės gyventi ir susigaudyti?“, – štai tokią problemą paklausta apie euro įvedimą įžvelgia senjorė Anelė iš Kauno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris pasakoja, kad stengiasi žiūrėti ir stebėti kainas prekybos centruose, tačiau pašnekovė skundžiasi, jog kai kurie prekybcentriai kainas surašo pernelyg mažu šriftu, todėl sunku įžiūrėti. Taip pat Anelė, kaip ir dauguma kitų vyresnio amžiaus žmonių, nuogąstauja, kad po euro įvedimo kainos pakils, o verslininkai nebus sąžiningi perskaičiuodami kainas.

REKLAMA

Lipdukas „perskaičiuota sąžiningai“

Ūkio ministerija jau nuo gegužės skatino verslininkus sąžiningai perskaičiuoti kainas iš litų į eurus, o tai įgyvendinę verslininkai galės pasipuošti specialiu lipduku „perskaičiuota sąžiningai“. Sąžiningas perskaičiavimas įpareigoja verslininkus nesinaudoti euro įvedimu kaip pretekstu pakelti prekių ir paslaugų kainas, o perskaičiuojant kainas iš litų į eurus apvalinti jas pagal apvalinimo taisykles ir tiksliai pagal nustatytą valiutų kursą, taip pat nurodyti kainas litais ir eurais.

REKLAMA
REKLAMA

Lipdukais „perskaičiuota sąžiningai“ galės pasipuošti tiek didieji prekybos centrai, tiek smulkūs ūkio subjektai ar dirbantys pagal individualios veiklos pažymą.

Ūkio ministerija verslų, prisijungusių prie memorandumo, sąrašą skelbia interneto svetainėje „euras.lt“.

Įsipareigojo daugiau tūkstantis nei įmonių

„Dar rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje prie memorandumo prisijungė daugelis didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų – maisto produktų, namų apyvokos ir buities reikmenų, vaistų, drabužių ir avalynės, kitų plataus vartojimo prekių mažmenininkai. Vartotojams ne mažiau aktualu, kad pastaruoju metu įsipareigojimą sąžiningai perskaičiuoti kainas viešai deklaruoja vis daugiau smulkiųjų ir vidutinių įmonių, kurios sudaro per 90 proc. Lietuvos ūkio subjektų. Tikiuosi, kad daugelis prekybininkų ir paslaugų teikėjų pasinaudos galimybe informuoti vartotojus apie sąžiningą elgesį euro įvedimo metu“, – sakė ūkio viceministrė Rasa Noreikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spalio 2 dienos duomenimis, nesinaudoti euro įvedimu kaip pretekstu didinti kainas ir jas perskaičiuoti sąžiningai jau įsipareigojo daugiau nei 1 100 Lietuvos įmonių ir kitų ūkio subjektų. Prisijungusios prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo, šios įmonės įgijo teisę daugiau nei 7 000 prekybos ir paslaugų teikimo vietų žymėti specialiu ženklu „Perskaičiuota sąžiningai“. Ūkinę veiklą vykdantys subjektai prie memorandumo gali prisijungti iki gruodžio 31 dienos.

Tarp prisijungusių prie Geros verslo praktikos memorandumo yra prekybos tinklai „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“, „Senukai“, „Apranga“, „Avitela“, „Drogas“, „Topo centras“, vaistinės „Benu“, „Camelia“, „Eurovaistinė“, degalinių tinklai „Statoil“, „Lukoil“, daugelis bankų.

REKLAMA

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomojo direktoriaus Lauryno Vilimo teigimu, prisijungimas prie memorandumo prekybininkams reiškia viešą įsipareigojimą perskaičiuoti ir skelbti kainas laikantis teisės aktuose nustatytų reikalavimų, o pirkėjams – ženklą apie sąžiningą verslo elgesį euro įvedimo laikotarpiu, skelbia euras.lt.

Kainas stebi statistikos departamentas

Nuo šių metų birželio Lietuvos statistikos departamentas pradeda skelbti statistinę informaciją apie pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų vidutines mažmenines kainas. Statistinė informacija bus reguliariai (kartą per mėnesį) skelbiama pasirengimo euro įvedimui laikotarpiu ir įvedus eurą iki 2015 metų gruodžio mėnesio, informuoja Statistikos departamentas.

REKLAMA

Statistinė informacija parengta remiantis 18 miestų surinktais kainų statistiniais duomenimis. 2014 metų gegužės mėnesio vidutinėms mažmeninėms kainoms apskaičiuoti buvo užregistruota 3670 kainų 637 prekybos ir paslaugų įmonėse ir įmonių vietos vienetuose.

Vartojimo prekės ir paslaugos kainoms euro įvedimo laikotarpiu stebėti buvo atrinktos atsižvelgiant į namų ūkių išlaidų tam tikroms vartojimo prekėms ar paslaugoms įsigyti dalį bendrose piniginėse vartojimo išlaidose, jų populiarumą tarp gyventojų (remiantis visuomenės apklausos rezultatais), vartojimo reguliarumą, vienarūšiškumą, kainų kitimo dažnumą. Buvo atrinkti populiariausi Lietuvos rinkoje prekių ženklai ir pakuotės, tiksliau apibrėžtos kainą lemiančios charakteristikos. Kainų duomenys nerenkami turgavietėse ir kaimo vietovių parduotuvėse. Vidutinės kainos skaičiuojamos kaip paprastas surinktų kainų aritmetinis vidurkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvienas klausėjas turi paskirtas parduotuves ir tam tikromis dienomis eina ir stebi tą vadinamąjį prekių ir paslaugų krepšelį, kuris kiekvienas metais būna įtraukiamas į stebėseną, ir fiksuoja kainas. Sudarytas 100 pagrindinių prekių ir paslaugų krepšelis, kuris paskelbtas statistikos departamento puslapyje. Žmonėms tikrai nereikia pergyventi – nebus taip, kad įvedus eurą staiga ims ir pakils kainos – to tikrai nebus“, – tikino Statistikos departamento, Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Stolytė.

REKLAMA

Numatytos baudos už kainų kėlimą

Ar prisijungę prie memorandumo verslininkai bei kiti prekių ir paslaugų pardavėjai kainas perskaičiuoja ir skelbia laikydamiesi nustatytų taisyklių, tikrina 17 priežiūros institucijų. Šių institucijų darbą koordinuojanti Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba rugsėjo mėnesį atliktų patikrinimų rezultatus, taip pat pažeidėjų sąrašą skelbs spalio viduryje.

Už netinkamą kainų perskaičiavimą ir skelbimą ūkio subjektams numatytos sankcijos – nuo įspėjimo iki 10 000 litų baudos. Iš viso numatoma atlikti per 30 000 patikrinimų prekybos ir paslaugų teikimo vietose, patikrinimai atliekami visose Lietuvos savivaldybėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų