REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vykstant Vytenio Andriukaičio klausymams Europos Parlamente, jam klausimą pateikė ir Lietuvos europarlamentaras Valentinas Mazuronis. Parlamento atstovą labiausiai domino „protų nutekėjimo” sveikatos apsaugos srityje.

 Vykstant Vytenio Andriukaičio klausymams Europos Parlamente, jam klausimą pateikė ir Lietuvos europarlamentaras Valentinas Mazuronis. Parlamento atstovą labiausiai domino „protų nutekėjimo” sveikatos apsaugos srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būdamas Lietuvos sveikatos apsaugos ministru jūs pradėjot daug svarbių pertvarkų. Tame tarpe - sveikatos apsaugos paslaugų prieinamumo srityje. Europos Sąjungos valstybėse yra aktuali „protų nutekėjimo” problema. Ji susijusi ir su sveikatos apsaugos sritimi. Ekonomiškai silpnesnės valstybės už savo biudžeto pinigus rengia specialistus, kurie išvyksta į turtingesnes valstybes ir taip sudaroma situacija, kai tose valstybėse (iš kurių išvyksta parengti specialistai – aut. past.) sveikatos paslaugų prieinamumas prastėja. Tokia situacija yra ir Lietuvoje. […] Ką reiketų daryti?”, - teiravosi europarlamentaras.

REKLAMA

V. Andriukaitis atsakydamas pripažino, kad problema tikrai egzistuoja ir kad ne tik jis, bet ir kiti eurokomisarai privalo spręsti šią problemą.

„„Protų nutekėjimo” problema egzistuoja. Ji susijusi su labai skirtingais darbo atlyginimais, darbo vietomis, karjeros galimybėmis ir vertybiniais dalykais. Ekonomiškai silpnesnės šalys, rengiančios specialistus už savo viešuosius finansus, tikrai atsiduria prastoje padėtyje, kai tie specialistai paskui išvyksta. Socialinio dempingo klausimai yra labai aktualūs. […]. Pavyzdžiui, slaugytojų sritis, kurią aš gerai žinau. Skaičiai rodo, kad nors nemažai parengiame, jų vis trūksta, nes jie išvažiuoja. Panašiai yra ir su tam tikrų profesijų gydytojais.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos kontekste reikia kelti klausimą apie darbo jėgos judėjimo planavimą, galvoti apie socialinio dempingo įveikimo mechanizmus. Tai nėra vien tik mano portfelio kompetencijos dalykas. Tai yra taip pat ir mano kolegų, atsakingų už mokslą ir švietimą, socialinę politiką kompetencija ir reikalas. Manau, kad šitas klausimas turi būti ant mūsų darbo stalo”, - savo poziciją pristatė V. Andriukaitis.

V. Mazuroniui pasitikslinus, ar toks paskirto eurokomisaro atsakymas reiškia, jog jis pats asmeniškai ieškos šio klausimo sprendimų, V. Andriukaitis atsakė teigiamai.

„Jūs galite pasitikėti tuo, kad norint įveikti socialinius skirtumus, kurie yra ir šalyse narėse ir tarp šalių narių, nuo šitų klausimų neįmanoma nusišalinti. Tokie klausimai negali būti palikti likimo valiai, nes tuomet europiečiai vis labiau nusivilia Europa. Mes turime grįžti prie pačių kertinių klausimų, kad būtų patikėta. Aš pasižadu dirbti šioje srityje, nes be to nebus įmanoma kalbėti apie sveikatos sistemų atsparumą, efektyvumą ir sveikatos paslaugų prieinamumą”, - užtikrino V. Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų