REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savivaldybės atsidūrė ant liepto galo

Žinių radijas

Lietuvos miestų savivaldybės artėja prie bankroto – tai „Žinių radijui“ patvirtino ir Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitiene, ir Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto dėstytoja, nepriklausoma auditorė Irma Kamarauskienė. R. Žakaitienė nurodė, kad savivaldybės labiausiai nuskurdo ekonominiu sunkmečiu, o ekonomikai atsigaunant iš to nė kiek neišlošė:

REKLAMA
REKLAMA

„Yra ekonominis augimas ir noras, kad savivaldybės jau irgi pradėtų jausti ekonominio augimo naudą savo gyventojams. (...) Visą augimą krizės metu pasiėmė valstybė, todėl savivaldybių biudžetai savarankiškoms funkcijoms atlikti sumažėjo nuo 25 iki 30 proc.“, - teigė R. Žakaitienė.

REKLAMA

Ji nurodė, kad iki 2008 metų tvarka buvo žymiai palankesnė savivaldybių biudžetams ir viskas funkcionavo gerai: prognozuojamas gyventojų pajamų procentas buvo atiduodamas savivaldybėms, kurios pačios jį ir turėjo susirinkti. Vėliau tvarka pasikeitė:

„Toms savivaldybėms, kurioms prognozavo, kad pajamos bus mažesnės, nuo 2010 metų Vyriausybė pradėjo taikyti bendrosios dotacijos kompensaciją – to, ko pats nesurenki, tau skiria mažytę pašalpą. Savivaldybių tas netenkina“, - sakė R. Žakaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

I. Kamarauskienė nurodė, kad Vilniaus universitetas atliko tyrimą, kurio metu siekta įvertinti savivaldybių funkcijų pasikeitimo mastą, savivaldybių biudžeto finansavimo pasikeitimo tendencijas bei paieškoti priežasčių dėl dabartinės savivaldybių biudžetų padėties. Jos teigimu, bankroto sąvoka savivaldybėms tam tikra prasme tinkama:

„Jeigu pažiūrėsime į pačią sąvoką ir bankrotą suprasime kaip negalėjimą išsimokėti skolų, sužlugimą, tai vargiai ar municipalitetai sužlugs. Tačiau jei vertinsime bankrotą kaip padėtį, kuomet skola viršija turimą turtą, o skolų grąžinti nėra galimybių papildomai pasiskolinant iš bankų (...), tai taip, tuomet tai atitinka visus bankroto požymius, kurių priežastis yra nepakankamas finansavimas, decentralizavimas“, - laidoje kalbėjo I. Kamarauskienė.

Pasak jos, tyrimu, kuris apėmė 2008-2013 metų periodą, įsitikinta, kad savivaldybėms buvo perduodamos papildomos funkcijos, bet papildomų pinigų neskirta. „Deleguojama funkcija, tačiau pamirštama funkcijos įgyvendinimui skirti lėšų“, - teigė ji.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų