REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet grybavimo sezono metu Bendrasis pagalbos centras (BPC) numeriu 112 gauna daug pagalbos prašymų iš miškuose pasiklydusių asmenų. BPC operatoriai siekia padėti kiekvienam pasiklydusiajam – pagal galimybes nurodo judėjimo kryptį konkrečių objektų (kelių, sodybų, vandens telkinių ir kt.) link. Vis dėlto, žinant skambinančiojo koordinates su kelių ar keliolikos kilometrų paklaida, BPC operatoriams yra sudėtinga tiksliai nurodyti reikiamą kryptį ir išvesti skambinantįjį į žinomą vietovę. Siekdamas, kad pasiklydusių žmonių būtų kuo mažiau, Bendrasis pagalbos centras parengė patarimus ir prašo į juos atsižvelgti rengiantis išvykai į mišką.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia susipažinkite su vietove, į kurią vykstate (su šalia esančiais keliais, takais, upėmis ar ežerais, sodybomis, geležinkeliu, kitais orientyrais). Turėkite išmanųjį telefoną su GPS vietos nustatymo funkcija ir išmokite ja naudotis. Atvykę į mišką, pažymėkite vietą, kur palikote automobilį, arba vietą, iš kurios pajudėjote. Jeigu pasiklysite – įjungę navigaciją visada rasite vietą, iš kurios atėjote (atvažiavote). Grybauti vykite su tais asmenimis, kurie pažįsta konkrečią vietovę. Turėkite ryšio priemonių. Įsigykite tos vietovės žemėlapį, turėkite ir išmokite naudotis kompasu.

Jeigu pasiklydote ir turite išmanųjį telefoną su GPS funkcija, išmokite nusistatyti savo koordinates. Paskambinus 112 ir pasakius šias koordinates BPC operatoriui, vieta būtų identifikuota labai tiksliai ir greitai. Tai palengvintų ir pagreitintų Jūsų išvedimą į saugią vietą. Orientuokitės pagal saulės poziciją danguje ir laiką, pagal kitus orientyrus – medžių kamienai ir akmenys visuomet labiau apsamanoję iš Šiaurės pusės. Skruzdėlynai paprastai būna sukrauti pietinėje medžio pusėje. Pavienių medžių laja pastebimai tankesnė pietinėje pusėje. Įmanoma orientuotis ir pagal miško kvartalus. Miškų kvartalai numeruojami iš Šiaurės į Pietus ir iš Vakarų į Rytus, todėl ant stulpų mažesni skaičiai yra Šiaurėje ir Vakaruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų