REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar pastebėjote, kad Lietuvoje daugelis įvykių vienaip ar kitaip yra siejami su mažomis pensijomis ir vos galą su galu suduriančiais pensininkais?

REKLAMA
REKLAMA

„Uždrauskite gėjų eitynes“, „Litus į eurus keisti santykiu 1:1“, – štai tokių ir į juos panašių nesąmoningų šūkių galima pamatyti tarp ne pačių gudriausių žmonių. Kuo, pavyzdžiui, gėjų eitynės siejasi su mažomis pensijomis, neturiu žalio supratimo. Neturi jo ir tie, kurie tokius plakatus laiko, bet kvailumas, regis, kaip virusas užkrečiamas oro lašeliniu būdu – kaip kitaip paaiškinti reikalavimą litus keisti į eurus santykiu 1:1? O gal geriau už vieną litą gauti 3,45 euro?

REKLAMA

Lietuvoje yra atskira žmonių grupė: viešojoje erdvėje juos dažniausiai vadina varguoliais, bet būtų galima juos vadinti sovietizmo vaikais, kurie nemėgsta, o gal labiau tiktų sakyti „nekenčia“ tų, kurie nori ir siekia didesnių tikslų, gyvena geriau, uždirba daugiau, yra veiklūs, išsiskiria iš kitų; tų, kurie turtingesni ir kuriems labiau sekasi.

Sovietizmo vaikai įsikalę į galvas, kad „pinigai gadina žmones“, jie niekuo nesidomi ir nieko nenori, jie vis dar naiviai mano, kad ne jie patys, o valstybė yra atsakinga už jų gyvenimą, valstybė jiems turi duoti lėšų pragyvenimui, valstybė turi už juos pagalvoti ir nuspręsti; jie palankiai žiūri į Putino, kuris „daro tvarką“, politiką, todėl išlenda per rinkimus iš savo urvų ir balsuoja už tuos, kurie rėkia apie tvarką ir teisingumą, nes juk Lietuvai reikia griežto kumščio.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas pavyzdys – apie šūkius, kalbančius apie mažas pensijas, bet iš tiesų nieko bendro su pensijomis neturinčius: „Pensininkai šiaip ne taip išgyvena, o kalinius dar turim išlaikyti.“ Taip, būtent tokį komentarą skaičiau socialiniame tinkle pasidalijusi ištrauka iš reportažo apie Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą.

Tiesą sakant, nežinau, kuri mėnulio fazė taip veikia žmones, kad rašytų tokias nesąmones, tačiau jie ne tik rašo, bet ir tiki tuo. Jiems atrodo visiškai nesuprantama tai, kad kalinius mokesčių mokėtojai išlaiko ne dėl nuteistųjų malonumo sėdėti kalėjime, o dėl savo pačių saugumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galbūt mėnulio nušviestieji įsivaizduoja, kad kalėjimas kaip koks pramogų parkas masina žmones ir jie noriai būriais traukia ten pasilinksminti? O štai mes juos šelmius dar išlaikyti turim. Aišku, lojantys komentatoriai tuoj sakys – o kiek tokių, kurie specialiai daro nusikaltimus norėdami grįžti. Taip, jų yra, bet šiandien tema ne apie juos.

O gal kalinius reiktų tiesiog išleisti į laisvę arba atkurti sistemą, kai kaliniai kalėjimuose buvo laikomi tik iki teismo, o po nuosprendžio iškart būdavo įvykdoma paskirta bausmė – už lengvesnius nusikaltimus mušdavo arba kitaip fiziškai nubausdavo, už sunkesnius – mirties nuosprendis. Kiek pinigų sutaupytume, pensininkai kaip bajorai gyventų.

Aišku, aš ironizuoju, bet kiek yra tokių galvų, kurioms tai atrodytų puiki išeitis vargstantiems pensininkams gelbėti?  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų