REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytenis Radžiūnas, LRT.lt

Nors dėl nepalankių orų sąlygų obuolių derlius šiemet daug mažesnis nei praėjusiais metais, sulčių spaudimui obuolių tikrai užteks, portalą LRT.lt tikina sodininkas ir bitininkas Algirdas Amšiejus. „Kitas klausimas, ar turėsime obuolių pasidėti žiemai“, – priduria pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno rajone bitininkaujantis ir sodininkyste užsiimantis A. Amšiejus jau spėjo namo parsivežti 60 litrų obuolių sulčių, dar 300 litrų ketina išspausti artimiausiu metu. Tuo metu praėjusiais metais jis buvo išspaudęs net 600 litrų sulčių. „Tokį kiekį išgėrė 4 mūsų šeimos. Su žmona gyvename dviese, tai išgeriame mažiausiai, bet turiu net 7 anūkus, o jie tas sultis geria be proto, jiems labai patinka“, – pasakoja pašnekovas.

REKLAMA

A. Amšiejus sako pastebintis, kad obuolių derlius geras ne visur: „Yra vietų, kur sodai absoliučiai tušti, bet yra ir tokių sodų Lietuvoje, kur nuo obuolių lūžta šakos.“

Tačiau, pasak A. Amšiejaus, sultims obuolių tikrai užteks. „Kaimuose, kur stovi ir mano aviliai, yra senų sodų. Ant žemės – gausybė obuolių. Klausiu žmonių, kodėl jų nepriduoda, o man atsako: vaikeli, tai kad moka tik 8 ct už kilogramą. Tai rodo, kad obuolių tikrai yra, nes būna metų, kai moka ir 14–16 ct už kilogramą“, – LRT.lt pasakoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas LRT.lt jau rašė apie tai, kad šiemet obuolių derlius nėra gausus – vieni sodininkai peikė užsitęsusius vasaros karščius, kiti skundėsi, kad šalčiai pakando žiedus. „Iš tikrųjų daugiausiai žalos pridarė pavasarinės šalnos. Dėl kaitros, sausros nuo šakų gausiai krenta obuoliai, bet sultims spausti jie tinkami. Kitas klausimas, ar turėsime obuolių pasidėti žiemai“, – svarsto A. Amšiejus.

Išspaudžia 30 proc. mažiau sulčių nei praėjusiais metais

Daugybę metų sulčių spaudimo versle besisukantis kaunietis Vytautas Broneika skaičiuoja, kad nepalankūs orai išties sumažino obuolių derliaus kiekius – išspaudė apie 30 proc. mažiau sulčių nei praėjusiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jaučiame, kad mažiau žmonių ir mažiau sulčių. Pavasarį dėl šalnų nušalo žiedai, o vasarą buvo karščiai. Vėliau gausiai palijo, bet to neužteko“, – LRT.lt pasakoja V. Broneika.

Tuo metu įmonės „Obuolių namai“ vadovė Daiva Vaitiekūnienė taip pat pastebi, kad žmonės atveža mažiau obuolių nei praėjusiais metais, tačiau pačių klientų atvyksta daugiau: „Žmonės kalba, kad nušalo žiedai ir pan., tačiau klientai vis tiek suranda tą minimalų kiekį obuolių, 4 maišus vietoj 8, ir juos atsiveža spausti.“

REKLAMA

Pakaitintų sulčių 5 litrų pakuotė šioje įmonėje kainuoja 9 Lt, kitose įmonėse – 7–10 Lt. Be pakaitinimo sulčių spaudimo kaina įvairiose įmonėse siekia apie 50 centų už litrą. Palyginti prekybos centre 1 l sulčių gėrimo kainuoja ir 4 Lt ar daugiau.

„Žmonėms sakome, kad sultis verta gaminti iš rudeninių obuolių, jokiu būdu ne iš vasarinių, alyvinių ar pan. [...] Mūsų sezonas priklauso nuo oro sąlygų. Jei tik atšals, pradės lyti ir žmonės tingės kišti nosį į savo sodus bei rinkti obuolius, tuomet ir mūsų sezonas baigsis“, – apie sulčių spaudimo laikotarpį pasakoja D. Vaitiekūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų