REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Laura Auksaitytė

Kokį būstą pasirinkti – naujos ar senos statybos? Tokį klausimą sau užduoda kiekvienas, vos pradėjęs ieškotis naujų namų. Koks variantas optimaliausias – klausinėjame tėvų, draugų ir kaimynų. Nekilnojamojo turto ekspertai sako, kad naujos statybos butai kelia mažiausiai rūpesčių, bet kol kas didžiausia dalis pirkėjų dėl finansinių priežasčių prioritetus skiria senos statybos būstui, rašo savaitraštis „Šiauliai plius“.

Idealių namų nėra

Nekilnojamas turtas ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje išlieka viena iš svarbiausių investicijų mūsų gyvenime. Nors noras turėti savus namus yra bendras daugeliui, tačiau kiekvienas esame skirtingi, skirtingi ir mūsų lūkesčiai bei svajonės. Ar įmanoma įsigyti tokius namus, kuriuose netektų pyktis su kaimynais, gyventi komfortiškomis sąlygomis ir turėti visišką autonomiją? Įmonės „Rebest“ nekilnojamojo turto ekspertė Valdonė Tuzikienė sako, kad užimtiems ir galvos dėl būsto nenorintiems sukti žmonėms idealiausia – įsigyti butą naujos statybos daugiabutyje. Čia ir butai bus tvarkingi, ir būsto išlaikymas – nebrangus.

„Jei geroje miesto vietoje būtų galima pasirinkti už tą pačią kainą pirkti senos statybos aukštomis lubomis butą ar naujos statybos butą, kurio šildymas kainuoja žymiai mažiau, didesnė žmonių dalis rinktųsi naujos statybos butą, tačiau pagrindinis kriterijus vis dar yra nekilnojamojo turto vieta. Ar toli yra gydymo, ugdymo įstaigos, prekybos centrai, ar didesnės maisto prekių parduotuvės, ar patogus susisiekimas nuosavu ir viešuoju transportu – kiekvienam tai aktualūs veiksniai, turintys didelę įtaką apsisprendžiant, bet prioritetus kiekvienas sudėlioja šiek tiek skirtingai. Ne veltui tarp NT ekspertų kalbama, kad pagrindiniai trys kriterijai, lemiantys būsto kainą, yra vieta, vieta ir dar kartą vieta“, – komentuoja „Rebest“ nekilnojamojo turto ekspertas Vaidotas Misius.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas galvos skausmas ieškantiems savo namų – pirkti dabar ar dar palaukti, kol kainos nukris. „Nemanau, kad butų kainos dar turi, kur kristi. Ypač nereikia tikėtis, kad naujos statybos būstai pigs, nes žemės gerose vietose ne daugėja, o mažėja, statybinės medžiagos brangsta, o ir statybininkų atlyginimai vis kyla. Gerų naujos statybos butų, esančių geroje vietoje, pardavimai gal ir gali sustoti kuriam laikui, bet pigimui vietos tikrai nėra“, – sako V. Misius.

REKLAMA

Už ir prieš

Renkantis tarp naujos ir senos statybos butų, jų skirtumai labai akivaizdūs. Naujos statybos butą perkantis asmuo gauna šiuolaikišką išplanavimą ir įrengimą, ekonomiškumą, saugumą ir, be abejo, žymiai mažesnius mokesčius už šildymą. Naujame bute nereikės keisti nei langų, nei durų ar santechnikos, elektros instaliacijos. O renkantis seną butą teks ne tik pirkti brangias medžiagas, bet ir rasti gerus meistrus.

Dažnai kaip alternatyva neįperkantiems naujos statybos buto, siūloma ieškotis senos statybos būsto renovuoti planuojamame name. Bet tai negarantuoja, kad greitai neturėsite problemų dėl didelių sąskaitų už šildymą ir džiaugsitės nauju namo vaizdu. Nėra pakankamai statybininkų, kurie imsis namą renovuoti, o jei ir pasiseks juos rasti, nežinia, kokia bus darbų kokybė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialistų, pastebima tendencija, kad dabartinės naujos statybos namų kainos jau prieinamos ir pasiturintiems, ir vidutines pajamas gaunantiems lietuviams. Tam įtakos turi ir palankios paskolų sąlygos.

Pinga individualūs namai

„Yra dar vienas niuansas, koreguojantis nekilnojamo turto paklausą, – atpigę namai, tad nemaža dalis žmonių, norinčių būsto, nusprendžia pirkti namą. Sprendžiant, ką pirkti, ar naujos statybos, statytojo įrengtą 80–100 kv. m butą už 250 tūkst. Lt – 300 tūkst. Lt, ar namą tolėliau nuo centro, kuris kainuoja panašiai, iškyla rimta dilema. Ir kiekvienas ją sprendžia skirtingai“, – sako V. Misius.

Namai nupigo todėl, kad Šiauliuose jie yra dideli, turi daug nenaudingų erdvių, šildymas ir priežiūra kainuoja brangiai. Lietuvio mentalitetas toks, kad jis nori savo namo, nori didelio sklypo prie namo. Vis dėlto ekspertai pataria prieš perkant namą labai gerai įvertinti savo galimybes ir poreikius. Gyvenimo tempas greitėja, tad reikia pagalvoti, ar bus pakankamai laiko ir noro visą laisvalaikį skirti namui prižiūrėti, žolei šienauti ir pan. „Yra žmonių, kurie ieško vos 2–4 arų sklypo prie namo. Kotedžas suteikia tokią galimybę – nedidelį žemės lopinėlį prie namų. Tačiau gyvenant bute žolynas prie namo neberūpės, savaitgaliais bus galima ramiai išvažiuoti, o ne puoselėti aplinką. Po darbų šiuolaikinis žmogus nori tik ilsėtis, o jei užsimano gamtos, važiuoja į mišką ar prie vandens telkinio, – sako V. Misius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas prognozuoja, kad pamažu bus prieita prie to, kad ne žmogus tarnaus būstui, o būstas jam.

Pasiūla maža

Butų nuomos rinka Šiauliuose labai aktyvi, bet pasiūla minimali. Centre dviejų kambarių buto nuomos kaina svyruoja nuo 400 Lt iki 1200 Lt per mėnesį. Yra butų ir už 1500 Lt per mėnesį. Dėl nuomos kainų žmonės ir linkę mieliau imti paskolą butui pirkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų