REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonių populiacija didėja nesustabdomai. Vašingtono universiteto mokslininkai pateikė stulbinančius duomenis. Pasirodo, yra 80 proc. tikimybė, kad iki šio amžiaus pabaigos žmonių populiacija gali siekti nuo 9,6 milijardo iki 12,3 milijardo žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

7 milijardai – ne riba

Anksčiau mokslininkai svarstė, kad iki XXI a. pab. gyventojų skaičius nedidės taip greitai ar net mažės dėl įvairių klimato svyravimų, ligų ir pan., o daugiausiai gali siekti 9 milijardus. Panašu, kad šios spėlionės buvo per ankstyvos.

REKLAMA

JTO teigia, kad 2011 m. spalio 31-ąją pasaulyje gyveno 7 milijardai žmonių. Šis skaičius sukėlė nemažai diskusijų ir šmaikščių pasvarstymų, kad greitai nebebus Žemėje vietos, nors viltasi, kad situacija stabilizuosis. Bet šiuo metu mokslininkai teigia, jog žmonių populiacija tikrai nemažės, o ir stabilizuotis neketinama. Tai rodo įvairūs tyrimai, vaisingumo, mirtingumo, socialinio spaudimo tendencijos.

Gyventojų ypač padaugės Afrikoje

Stebina faktas, kad dramatiškai padidės Afrikos gyventojų skaičius. Spėjama, kad Užsacharinėje Afrikoje iki šio amžiaus pabaigos gyventojų padaugės nuo 1 milijardo iki 4 milijardų. Mokslininkai pažymi, kad tose teritorijose ypač aukštas derlingumo lygis ir vis dar išsaugomos tradicijos kurti kuo didesnes šeimas.

Kitokia situacija prognozuojama Azijai – iki šimtmečio vidurio žmonių gali padaugėti iki 5 milijardų, o nuo 2050 m. jų pradės mažėti. Kituose žemynuose ryškių populiacijos šuolių nežadama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų