REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj, rugsėjo 26 d., penktadienį, Vilniuje, Senamiestyje bus iškilmingai paminėtas Oršos mūšio pergalės 500 metų jubiliejus. Sukaktis bus minima prisimenant Lietuvos didžiųjų kunigaikščių iškilmingų įžygiuotuvių į Vilnių tradicijas – nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės nusidrieks Lietuvos vardą šlovinanti triumfo eisena.

REKLAMA
REKLAMA

Renginyje dalyvausiantis ir triumfo eiseną sveikinsiantis Vilniaus miesto savivaldybės meras Artūras Zuokas primena, kad istoriniais laikais triumfo eisenos per sostinę būdavo iškilmingas būdas gausiai susirinkusiems miestiečiams ir sostinės svečiams perteikti žinias apie svarbiausius valstybinius, diplomatinius ir kultūrinius įvykius.

REKLAMA

„Vilniečiai žinią apie pergalę suvokdavo kaip visos tautos, taip pat ir miesto nuopelną – taip buvo liudijamas pilietiškumas, drauge išgyvenamas istorinio bendrumo jausmas. Neabejoju, kad šia triumfo eisena ne tik priminsime istorinius nuopelnus, bet ir sustiprinsime tautos vieningumą“, – sako Vilniaus meras.

Oršos mūšio pergalei skirtoje šventėje Lietuvos ir Lenkijos valdovą Žygimantą Senąjį lydės Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa, Lietuvos kariuomenės orkestras, raitelių svita, būgnininkų kolona bei vėliavininkų grupė „Gruppo Storico e Sbandieratori Tuscany“ iš Italijos. Katedros aikštėje rengiama stilizuota valdovo sutikimo ceremonija, kurios metu numatyta iškilminga Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos rikiuotė, muzikinis choro „Ąžuoliukas“ sveikinimas, patrankų salvės ir spalvingas vėliavininkų iš Italijos pasirodymas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą po penkių šimtų metų rengiamų įžygiuotuvių kulminacija – mušamaisiais atliekamos batalinės muzikos dedikacija Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų kieme, kurios metu dviejų dešimčių būgnininkų komanda pristatys specialiai sukurtą įspūdingą karo ir triumfo maršų kompoziciją, pagyvintą 3D grafika bei šviesų projekcija.

Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotojos dr. Jolantos Karpavičienės teigimu, renginys pasieks ne tik sostinės gyventojus ir svečius, bet ir tuos, kurie gyvena atokiau nuo Vilniaus, užsienio lietuvius – tiesiogiai stebėti renginį bus galima per LRT televiziją. „Tad kviečiu visus pasinaudoti šia galimybe, atversti į karybos istoriją įrašytą svarbų puslapį ir kartu pasidžiaugti po Europą plačiai paskleista pergalingos šlovės žinia, sureikšminusia Lietuvos vardą“, – pabrėžia ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oršos pergalės 500-ųjų metinių šventės ir transliacijos per LRT televiziją pradžia – 19.30 val. Renginį ves Giedrius Masalskis, o jį komentuos žinomi istorikai – Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos prof. Valdas Rakutis, Vilniaus universiteto prof. Rimvydas Petrauskas, Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas ir kt.

1514 m. rugsėjo 8 d. įvykęs Oršos mūšis – viena didžiausių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ginklo pergalių ankstyvųjų Naujųjų laikų epochoje. Mūšis atskleidė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės karinį potencialą, išryškino karinio bendradarbiavimo su Lenkijos Karalyste perspektyvas, buvo reikšmingas karo meno istorijai. Ši pergalė sulaukė ir didelio tarptautinio atgarsio, tapo puikia galimybe karinės šlovės spindesy nuskambėti Lietuvos ir Lenkijos vardams, kartu – perteikti Europai daugiau informacijos apie šį katalikybės avanpostą šiaurėje.

Renginį organizuoja Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kartu su partneriais – Lietuvos kariuomene, Vilniaus miesto savivaldybe ir Vilniaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų