REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laivo kapitonas Rusijoje patrauktas administracinėn atsakomybėn

Laivo kapitonas Rusijoje patrauktas administracinėn atsakomybėn

REKLAMA

Rusijoje sulaikytas Lietuvos žvejybinis laivas areštuotas, jo kapitonas patrauktas administracinėn atsakomybėn, o advokatai paprašė paleisti laivą už užstatą, ketvirtadienį pranešė Lietuvos diplomatai.

Sprendimą dėl užstato teismas priims kitą savaitę, BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministro atstovė spaudai.

„Ikiteisminio tyrimo institucija šiandien nusprendė areštuoti laivą, kapitonas patrauktas administracinėn atsakomybėn. Advokatai padavė prašymą paleisti laivą už užstatą. Sprendimą dėl užstato taikymo ir jo dydžio kitą savaitę priims teismas“, - BNS sakė Rasa Jakilaitienė.

Pasak jos, į Murmanską jau atvyko žvejybos įmonės advokatai, iki to laiko Lietuvos piliečiais rūpinosi konsulas.

Lietuva teigia, kad Rusijos pareigūnai praeitą savaitę neteisėtai sulaikė Lietuvos laivą „Jūros vilkas“ tarptautiniuose vandenyse. Rusija tikina, kad laivas neteisėtai žvejojo Rusijos ekonominėje zonoje.

REKLAMA
REKLAMA

Iš 28 įgulos narių trys yra Lietuvos piliečiai, tarp jų - laivo kapitonas.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė anksčiau ketvirtadienį paprašė Europos Komisijos atstovauti areštuoto žvejybos laivo „Jūros vilkas“ interesams šioje byloje.

REKLAMA

„Lietuva siekia apginti teisėtus žvejybos įmonės ir piliečių interesus, pasitelkdama į pagalbą Europos Komisiją, kuri atstovauja Europos Sąjungai Žvejybos šiaurės rytų Atlante komisijoje (angl. NEAFC)“, – pranešime spaudai teigė ministrė.

Pasak pranešimo, teritorija, kurioje laivas žvejojo ir buvo sulaikytas, yra komisijos administruojamoje žvejybos akvatorijoje. Komisijos narės yra 8 šalys - Danija, Norvegija, Islandija, Europos Sąjunga, Rusija, Kanada, Naujoji Zelandija ir Sent Kitsas ir Nevis.

Ministerija rengia išsamią informaciją Europos Komisijos jūrų reikalų ir žuvininkystės direktoratui - tikimasi, kad jis tarpininkaus, sprendžiant nesutarimus su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos žvejybinis laivas buvo sulaikytas teisėtai, sako Rusijos URM

Rusijos pasieniečiai lietuvių žvejybos laivą „Jūros vilkas“ sulaikė teisėtai, tvirtina Rusijos Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas.

„Galiu patvirtinti, kad Murmansko regiono Federalinės saugumo tarnybos (FSB) Pasienio tarnybos patrulių laivas centrinėje Barenco jūros dalyje aptiko su Lietuvos vėliava plaukiojantį žvejybinį laivą „Jūros Vilkas“, kuris pažeidė vandens bioresursų žvejybos taisykles išskirtinėje Rusijos ekonominėje zonoje rugsėjo 18 dieną. Laive rasta apie 15 tonų nelegaliai sugautų krabų“, - tvirtino Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius, kurio komentaras skelbiamas Rusijos URM tinklalapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Lukaševičius taip pat tvirtina, esą „Vilnius sąmoningai ignoruoja faktą“, kad Lietuvos laivo kapitonas atliekant patikrinimą pabandė išvesti laivą į Norvegijos išskirtinę ekonominę zoną, laikydamas laive Pasienio tarnybos inspektorių grupę.

„Dėl to mūsų pasieniečiams, kurių veikla visiškai suderinta su tarptautinės teisės normomis, teko persekioti laivą-pažeidėją, kol dar neataušę pėdsakai. Laivas rugsėjo 22 dieną buvo nugabentas į Murmansko uostą“, - rašoma A.Lukaševičiaus pareiškime.

Jis taip pat pažymėjo, kad apie incidentą buvo informuotas Lietuvos generalinis konsulatas Sankt Peterburge, o Lietuvos konsului buvo leista atvykti į Murmanską „vykdyti savo konsulinių pareigų“.

REKLAMA

Barenco jūroje žvejojęs laivas „Jūros vilkas“ buvo sulaikytas praėjusį penktadienį. Dėl šių Rusijos veiksmų į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasadorius, Rusijai išsiųsta nota.

Lietuva tikina, kad laivas sulaikytas tarptautiniuose vandenyse, tai įrodo ir palydovinės sistemos duomenys.

Lietuva prašo EK atstovauti jai Rusijos sulaikyto laivo byloje

Lietuva prašo Europos Komisijos atstovauti Lietuvai Barenco jūroje Rusijos sulaikyto žvejybos laivo „Jūros vilkas“ byloje.

„Lietuva siekia apginti teisėtus žvejybos įmonės ir piliečių interesus, pasitelkdama į pagalbą Europos Komisiją, kuri atstovauja Europos Sąjungai Žvejybos šiaurės rytų Atlante komisijoje (angl. NEAFC)“, – pranešime teigė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

REKLAMA

Pasak pranešimo, teritorija, kurioje laivas žvejojo ir buvo sulaikytas, yra komisijos administruojamoje žvejybos akvatorijoje. Komisijos narės yra 8 šalys - Danija, Norvegija, Islandija, Europos Sąjunga, Rusija, Kanada, Naujoji Zelandija ir Sent Kitsas ir Nevis.

Ministerija rengia išsamią informaciją EK jūrų reikalų ir žuvininkystės direktoratui - tikimasi, kad jis tarpininkaus, sprendžiant nesutarimus su Rusija.

Lietuvos konsulas Sankt Peterburge Vytas Babravičius, antradienį susitikęs su laivo „Jūros Vilkas“ įgula, kurioje yra trys Lietuvos piliečiai, įsitikino, kad įgulai joks pavojus negresia, jiems sudarytos galimybės susisiekti su artimaisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Barenco jūroje žvejojęs laivas buvo sulaikytas praėjusį penktadienį. Lietuva tikina, kad laivas neteisėtai sulaikytas tarptautiniuose vandenyse, tuo metu Rusija tvirtina, kad laivas neteisėtai žvejojo Rusijos ekonominėje zonoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų