REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos, kurių prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paragino daugiau sąjungininkų prisidėti prie kovos su ekstremistų „mirties tinklu“, trečiadienį bombardavo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kontroliuojamas naftos perdirbimo įmones Sirijoje.

Jungtinės Valstijos, kurių prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paragino daugiau sąjungininkų prisidėti prie kovos su ekstremistų „mirties tinklu“, trečiadienį bombardavo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kontroliuojamas naftos perdirbimo įmones Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV, Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų karo lėktuvai, be kitų taikinių, smogė naftos įmonėms rytų Sirijoje, kurios padėdavo finansuoti IS iškilimą iš paprastos sukilėlių grupuotės į potencialią pasaulinio lygio grėsmę.

REKLAMA

Antskrydžiai Sirijoje vyko tuo metu, kai B.Obama per Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją ragino pasaulio lyderius prisidėti prie jo vadovaujamos koalicijos, taip pat įtikino Saugumo Tarybą priimti rezoliuciją, įpareigojančią pažaboti užsieniečių kovotojų srautą, smarkiai sustiprinusį „Islamo valstybės“ pajėgas.

Naktį iš antradienio į trečiadienį JAV aviacijos reidų taikiniais tapo IS kovotojai, kėlę grėsmę kurdų regiono sostinei šiaurės Irake, ir apgadino aštuonias kovotojų mašinas rytų Sirijoje prie sienos su Iraku.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio vakarą arabų šalių lėktuvai vėl prisidėjo prie JAV vadovaujamo bombardavimo, kai taikinių sąrašas buvo išplėstas, įtraukiant ekonomikai svarbius objektus.

Per naujausias operacijas dėmesys buvo sutelktas į 12 taikinių rytų Sirijoje, kur IS ekstremistai kontroliuoja virtinę mažų naftos perdirbimo įmonių.

„Tie 12 taikinių buvo mūsų vadinamosios modulinės naftos perdirbimo įmonės“, – Pentagono atstovas kontradmirolas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė televizijai CNN.

„Joms buvo smogta preciziškai valdomomis raketomis iš koalicijos lėktuvų. Iš tikrųjų per šias konkrečias misijas danguje buvo daugiau koalicijos lėktuvų negu JAV (lėktuvų)“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV aviacija ir sparnuotosios raketos, taip pat Saudo Arabijos, Bahreino, Jungtinių Arabų Emyratų ir Jordanijos karo lėktuvai smogė taikiniams Sirijoje, o Prancūzija prisidėjo bombarduojant IS taikinius Irake. Kataras šioje misijoje teikė logistinę pagalbą.

JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją dėl užsieniečių džihadistų

 

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį vadovavo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdžiui, kuriame vienbalsiai buvo priimta rezoliucija, įpareigojanti pažaboti užsieniečių džihadistų srautą į Iraką ir Siriją.

REKLAMA

 

Ši rezoliucija reikalauja, kad visos šalys priimtų įstatymus, numatančius griežtą baudžiamąją atsakomybę savo piliečiams, kurie tampa džihadistų grupuočių, tokių kaip „Islamo valstybė“ (IS) arba „al Nusra Front“ nariais.

B.Obama gyrė šią „istorinę“ rezoliuciją per nepaprastąjį Tarybos posėdį. Šis valstybių vadovų lygmens Saugumo Tarybos posėdis buvo tik šeštasis toks atvejis per JT.

JAV prezidentas pradėjo šią sesiją, išreikšdamas solidarumą su Prancūzija, kurios vieną iš piliečių pagrobė ir nužudė, nupjaudami galvą, Alžyre veikiantys džihadistai, susiję su „Islamo valstybe“.

REKLAMA

„Esame su jumis ir Prancūzijos žmonėmis, kai jūs gedite šios baisios netekties ir priešinatės terorui, gindami laisvę“, – sakė B.Obama, žvelgdamas į Prancūzijos prezidentą Francois Hollande'ą (Fransua Holandą).

Rezoliucijoje sakoma, kad „šalys turi užkirsti kelią teroristų arba teroristų grupuočių judėjimui per savo teritoriją bei užtikrinti, kad vidaus įstatymai leistų persekioti tuos, kurie mėgina tai daryti“, nurodė B.Obama.

Kaip rodo JAV žvalgybos duomenys, Sirijoje prie džihadistų prisidėjo apie 15 tūkst. užsieniečių kovotojų iš maždaug 80 šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Raginimus pažaboti užsieniečių kovotojų srautą skatino nuogąstavimai, kad Sirijoje ir Irake susikurs nauji teroristiniai tinklai, panašiai kaip 2001 metų rugsėjo 11-osios atakos Jungtinėse Valstijose buvo susijusios su Afganistano Talibanu ir „al Qaeda“.

Naujoji rezoliucija grindžiama JT chartijos 7-uoju straipsniu, kuriame numatoma, kad tarp taikomų priemonių gali būti naudojamos ekonominės sankcijos arba karinė jėga.

B.Obama kreipėsi į šalis, kviesdamas prisidėti prie JAV vadovaujamos koalicijos prieš „Islamo valstybę“, keliomis valandomis vėliau sakydamas kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų