REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus miesto pensininkai ir neįgalieji savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešosiose vietose nuo šiol galės prekiauti nepirkdami prekybos leidimo. Rugpjūčio mėnesį į Alytaus miesto savivaldybės merą J. Krasnicką kreipėsi Alytaus Putinų mikrorajono pensininkai ir neįgalieji. Rašte, kurį pasirašė 300 pensininkų ir neįgaliųjų, buvo prašoma 50 proc. lengvatą mokesčiui už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas miesto viešosiose vietose išdavimą, bet Alytaus savivaldybės taryba pritarė mero Jurgio Krasnicko siūlymui ir visus Alytaus mieste gyvenančius pensininkus ir neįgaliuosius visiškai atleido nuo mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA

„Keli litai, kuriuos už prekybos leidimus sumokėtų savo užaugintus produktus viešose vietose pardavinėjantys pensininkai ir neįgalieji, savivaldybės biudžetui ženklios įtakos neturi, o šiems žmonėms juos užsidirbti nėra lengva. Mokesčius reikia surinkti iš tų, kas gali juos sumokėti, o pensijos ir neįgalumo išmokos Lietuvoje ir taip yra mažos“, – sakė meras J. Krasnickas, neabejojantis, kad sprendimas yra teisingas ir reikalingas.

REKLAMA

Iki šiol viešosiose vietose – prie parduotuvių, gyvenamųjų namų savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais prekiavę žmonės privalėjo įsigyti leidimą, kurio kaina dienai 8 litai, mėnesiui – 100 litų. Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Turto valdymo ir verslo skyriaus vedėjos Auksės Juonienės, Putinų mikrorajono pensininkai ir neįgalieji siekė gauti bent 50 proc. lengvatą mokesčiui už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas miesto viešosiose vietose išdavimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Patenkinus šį prašymą, leidimas dienai jiems būtų kainavęs keturis litus. Bet meras įpareigojo Turto ir verslo valdymo skyrių parengti sprendimo projektą, kuriame būtų numatyta visus pensininkus ir neįgaliuosius, turinčius 20–40 proc. darbingumą ir norinčius prekiauti savo užauginta produkcija, apskritai atleisti nuo tokio mokesčio“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Turto valdymo ir verslo skyriaus vedėja Auksė Juonienė.

Anot jos, Putinų mikrorajono pensininkus ir neįgaliuosius kreiptis pagalbos į miesto savivaldybės merą paskatino padažnėję Alytaus policijos pareigūnų reidai. Policininkai pastebėjo, kad daugelis pensininkų nesivargina įsigyti leidimo prekybai ir pradėjo juos nuolat tikrinti. Nustačius, kad prekiautojai neturi leidimų, jų būdavo reikalaujama pasišalinti iš prekyvietės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mero inicijuotas ir tarybos priimtas sprendimas labai reikalingas ir svarbus. Žmonėms, kurie neturi darbo, arba yra neįgalūs ir gyvena tik iš to, ką užsiaugina, tai bus paspirtis, o galbūt ir paskata pradėti prekiauti ir tiems, kurie anksčiau neprekiaudavo“, – sakė A. Juonienė.

Vedėja atkreipė dėmesį, kad prekybos lengvatos susiję tik su asmenimis, prekiaujančiais viešosiose miesto vietose, o prekybos tvarka miesto turgavietėse, kadangi jos yra privačios, nekeičiama. Alytaus miesto savivaldybės meras taip pat atsižvelgė ir į dar vieną besikreipusių žmonių prašymą: jų patogumui Putinų mikrorajone, Lauko gatvėje esančioje aikštelėje, bus įrengta daugiau lauko prekystalių.

REKLAMA

Taigi nuo rugsėjo 19 d. visi nedirbantys Alytaus miesto gyventojai pensininkai ir asmenys, kuriems nustatytas 20–40 proc. darbingumo lygis, gyvenantys Alytaus miesto teritorijoje ir prekiaujantys nuo prekystalių ir laikinųjų prekybos įrenginių, yra atleisti nuo rinkliavos savivaldybės biudžeto sąskaita. Šie asmenys privalo turėti pensininko arba valstybinio socialinio draudimo pažymėjimus apie ribotą darbingumą ir gyvenamąją vietą Alytaus mieste patvirtinantį dokumentą. Visus minėtus dokumentus pareikalavus reikia pateikti tikrinančiam pareigūnui.

Viešųjų ryšių skyriaus informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų