REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Naglis Puteikis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas ginti viešąjį interesą ir pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai nusikalstamos Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos (KD) veiklos, renkantis įmonę, kuri įgyvendins Lukiškių tardymo izoliatoriaus – kalėjimo iškėlimo iš centrinės Vilniaus dalies projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurse, kuris buvo paskelbtas dar 2012 metais, mažiausią kainą pasiūlė bendrovė „City Service“, žadėjusi iškeldinti kalėjimą už 233 mln. litų, kai kiti konkurso dalyviai nurodė 289 mln. ir 273 mln. litų kainas. Tačiau pigiausią pasiūlymą pateikusi įmonė iš konkurso buvo pašalinta, o dėl bendrovių, pasiūliusių 40-55 mln. litų brangesnes paslaugas, KD priiminėjo vienas kitam prieštaraujančius sprendimus: iš pradžių atmetė jų pasiūlymus dėl per didelės kainos, vėliau pranešė, kad konkurencinis dialogas atnaujinamas, dar po kelių dienų – kad ketina tartis su šiomis įmonėmis neskelbiamų derybų būdu, o 2014 m. liepos 24 d. paskelbė centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje techninę pirkimo specifikaciją. Tokia konkurso eiga ir prieštaringi KD sprendimai kelia klausimus dėl galimai korupcinio KD veiksmų pobūdžio.

REKLAMA

„Nesuprantama, kodėl Kalėjimų departamentas eina neskaidrių, visuomenei nerimą sukėlusių, projektus tyčia branginančių, gigantiškų ir įslaptintų projektų, kokie buvo programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė“, Vilniaus stadiono ir Valdovų rūmų statybos, keliu. Daroma viskas, kad nebūtų skelbiamas įmanomai viešesnis, o jei reikia, net ir tarptautinis konkursas, keliami pertekliniai reikalavimai, ribojama konkurso dalyvių konkurencija, mažiausią kainą pasiūlęs dalyvis pašalinamas, visuomenei deramai nepaaiškinant tokio sprendimo motyvų, o tolesnes pirkimo procedūras bandoma įslaptinti vykdant neskelbiamas derybas, tarsi būtų perkamos ypatingo slaptumo reikalaujančios priemonės, pvz. sistemos, skirtos aukščiausios vadovybės pokalbiams su ES pareigūnais“, - teigia Naglis Puteikis, pateikęs prokuratūrai prašymą ginti viešąjį interesą.

Parlamentaras prašo ištirti, ar vykdydami konkursą Kalėjimų departamento ir kitų institucijų pareigūnai nepadarė neteisėtų veiksmų, siekdami gauti asmeninės naudos iš trečiųjų asmenų, o taip pat imtis priemonių sustabdyti visų procedūrų vykdymą, kad būtų išvengta nuostolių visuomenei ir valstybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų