REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panemunių regioninio parko direkcija visus, besidominčius paukščiais ir norinčius pamatyti pilkąsias gerves, kviečia atvykti į Novaraisčio valstybinį ornitologinį draustinį, esantį Šakių rajone.

REKLAMA
REKLAMA

Pilkosios gervės (Grus grus) yra kuklių pilkų spalvų, bet labai grakščių, įsimintinų kūno formų šiek tiek primenančių gandrą, bet šiek tiek didesni ir aišku grakštesni paukščiai. Gervinių paukščių būryje yra daugiau, kaip 170 rūšių paukščių priklausančių tik šešioms šeimoms. Tikrųjų gervių šeimai priklauso visame pasaulyje tik 15 rūšių. Lietuvoje peri ir gyvena tik viena gervių šeimos rūšis – pilkoji gervė.

REKLAMA

Pilkosios gervės gyvena didelėje teritorijoje – šiaurės, centrinėje ir šiaurinėje Europoje, vakariniame, pietiniame ir rytinio Sibiro pakraštyje, Mandžiūrijoje, šiaurės Kinijoje, Šiaurės Korėjoje, šiaurės Mongolijoje bei Vidurinėje Azijoje ir yra viena sala Užkaukazėje. Turkija yra vienintelė vieta pasaulyje, kur pilkosios gervės veisiasi ir gyvena visus metus.

Iš Europinės dalies žiemoti migruoja į Pirėnų pusiasalį, Ispaniją, mažiau žiemoja šiaurės Afrikoje, prie Viduržiemio jūros Prancūzijos pietuose, prie Raudonosios jūros. Didžioji dalis Azijoje perinčių pilkųjų gervių žiemoja Etiopijoje, Indijoje ir pietryčių Kinijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Mažėjant teritorijoms, kur peri šie paukščiai, dėl to ši rūšis įrašyta į Lietuvos raudoną knygą ir Europos Sąjungos paukščių apsaugos direktyvos sąrašus. Baltijos šalyse ir Vidurinėje Azijoje pastaraisiais metais jų skaičius didėja.

Dauguma Lietuvoje perinčių gervių į Lietuvą grįžta jau vasario pabaigoje, o ją palieka jau pirmomis rugsėjo dienomis. Nuo rugsėjo vidurio iki spalio vidurio vyksta pilkųjų gervių migracija. Ruošdamosios ilgai kelionei jos telkiasi į gausius būrius. Formuoja nakvynines sankaupas didelėse aukštapelkėse, nebenaudojamuose ar net naudojamuose apsemtuose durpynuose. Iš čia jos anksti ryte kasdien skrenda į laukus maitintis, o vakare sugrįžta nakvoti.

Novaraisčio valstybiniame ornitologiniame draustinyje prie apžvalgos bokštelio atvykstančių lauks Panemunių regioninio parko direkcijos specialistas. Rugsėjo 25 dieną nuo 18.30 val. iki 20.00 val. ir spalio 3 dieną nuo 17.30 val. iki 18.30 val.. Svarbu nepamiršti žiūronų, sakoma Panemunių regioninio parko direkcijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų