REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministerija šiemet aštuntus metus iš eilės organizuoja Konstitucijos egzaminą, kurį laikyti ir pasitikrinti Konstitucijos žinias galės visi Lietuvos piliečiai. Pirmasis egzamino etapas vyks rugsėjo 30 d. visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse. Iš viso Konstitucijos egzaminą laikys per 30 tūkst. šalies gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tradiciniu tapęs Konstitucijos egzaminas jau užaugino visą kartą Lietuvos piliečių. Tie, kurie šiais metais mūsų Pagrindinį šalies įstatymą bandys pavaizduoti piešiniuose, prieš aštuonerius metus, kuomet buvo laikomas pirmasis Konstitucijos egzaminas, net nebuvo gimę. Kartu su jaunąja karta augo ir visų mūsų teisinė sąmonė ir pilietiškumas. Tai, be abejo, irgi yra Konstitucijos egzamino nuopelnas“, – egzamino pristatymo spaudos konferencijoje sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

REKLAMA

Konstitucijos egzamino nauda įsitikinusi yra ir žurnalistė, LRT laidų vedėja Rita Miliūtė. Jos teigimu, tokios iniciatyvos yra labai reikalingos, nes padeda atkreipti dėmesį į svarbiausius valstybės ramsčius ir ugdo piliečių sąmoningumą.

„Darbe Konstituciją pavartyti tenka kasdien, todėl iš savo patirties galiu pasakyti, kad Konstitucijos žinios praverčia tiek vertinant savo pilietines teises, tiek politinį ir visuomeninį gyvenimą bei jame vykstančius įvykius. Esu tikra, kad Konstitucijos egzaminą laikyti nusprendę piliečiai supranta, kad pasitobulinę šioje srityje taps dar labiau pilnaverčiais piliečiais“, – spaudos konferencijos metu sakė R. Miliūtė. Visi egzaminą laikantys dalyviai bus suskirstyti į keturias tikslines grupes – moksleivius, nuteistuosius, teisinį išsilavinimą turinčius ar jo siekiančius asmenis ir visus kitus gyventojus. Moksleiviai dar bus suskirstyti į keturias mažesnes grupes pagal amžių. Visoms grupėms parengtos skirtingos užduotys, o patys mažiausieji bus kviečiami atlikti kūrybinę užduotį „Mano teisės ir pareigos“.

REKLAMA
REKLAMA

„Egzamino užduotys buvo parengtos, orientuojantis į skirtingas laikančiųjų grupes. Šiemet, kaip ir pernai, užduotys buvo rengiamos taip, kad reikalautų apmąstymo ir skatintų ne tik atkartoti Konstitucijoje perskaitytą informaciją, bet leistų pritaikyti tas žinias“, – sakė Konstitucijos egzamino komisijos pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Geriausiai pirmajame egzamino etape pasirodę piliečiai pateks į antrąjį etapą, kuris vyks spalio 14 d. Po antrojo etapo paaiškės egzamino nugalėtojai, kuriuos spalio 28 d. Prezidentūroje pasveikins ir apdovanos Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Iš viso nugalėtojais taps 27 egzamino dalyviai – po 3 iš kiekvienos grupės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trys geriausiai egzaminą išlaikę Lietuvos gyventojai bus apdovanoti europarlamentaro Zigmanto Balčyčio įsteigtomis kelionėmis į Briuselį. Visų laimėtojų taip pat lauks projekto rėmėjų prizai.

Projektą organizuoti padeda Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, Šiaulių bankas, advokatų kontora „Triniti“. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto informaciniai rėmėjai: naujienų portalas DELFI, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų