REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaimo turizmo sodybų šeimininkai privalo užtikrinti, kad jose besilankantys poilsiautojai visada gautų saugias ir skaidrias paslaugas. To siekdama Lietuvos kaimo turizmo asociacija (LKTA) kartu su partneriais iš užsienio parengė praktinį saugumo vadovą kaimo turizmo paslaugų teikėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Šis vadovas skirtas sodybų šeimininkams ir trumpai apibūdina visus kaimo turizmo veiklos aspektus – nuo pagrindinių reikalavimų statiniams iki darbuotojų ir poilsiautojų saugos, apskaitos ir t.t.

REKLAMA

„Šis projektas yra pirmasis bandymas pažvelgti į kaimo turizmo saugą ir saugumą visos Europos kontekstu. Svarbiausia yra tai, kad šiame leidinyje pateikta informacija, kaip šie aspektai reglamentuojami kitose Europos šalyse – Ispanijoje, Norvegijoje, Jungtinėje Karalystėje, Latvijoje, Bulgarijoje. Internete patalpinta savikontrolės sistema sodybų šeimininkams taip pat leis įvertinti savo veiklą, rasti silpnąsias vietas ir jas pagerinti“, – akcentavo LKTA prezidentas L. Žabaliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Rengiant šį leidinį, kuris buvo finansuojamas remiant Europos Komisijai, atlikta kaimo turizmo klientų apklausa, kurioje savo požiūrį į saugumą kaimo turizmo sodybose išsakė beveik 800 poilsiautojų iš Lietuvos, Latvijos, Bulgarijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Rusijos, Vokietijos. Respondentai vertino paslaugų prieinamumą, poilsio kokybę, patalpų priežiūrą ir t.t.

„Apklausa parodė, kad nors egzistuoja dideli kaimo turizmo pasiūlos ir standartų skirtumai įvairiose šalyse, poilsiautojai visur itin rūpinasi saugumu“, – teigė L. Žabaliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidinys naudingas ne tik kaimo turizmo vystytojams, bet ir švietimo įstaigoms, valdžios institucijoms. „Jame kalbama ir apie tai, kaip būtų galima tobulinti kaimo turizmo paslaugų teisinį reglamentavimą. Šiuo klausimu Lietuvoje yra taisytinų dalykų. Daug sektinų pavyzdžių turi Ispanija, Didžioji Britanija, Norvegija. Naudinga tai, kad elektroniniame leidinyje yra įkeltos nuorodos į galiojančius įvairių šalių teisės aktus“, – sakė L. Žabaliūnas

LKTA vadovas pažymėjo, kad kaimo turizmo sodybos veikla tampa kontroliuojama, kai sodyba užregistruojama Turizmo registre kaip turizmo paslaugų teikėja.

REKLAMA

„Tuomet sodybos yra periodišlai tikrinamos įvairių tarnybų, pavyzdžiui, kontroliuojama, kaip laikomasi higienos normų. Visos LKTA priklausančios sodybos yra registravusios savo veiklą. Tačiau Lietuvoje yra sodybų, kurios to nėra padariusios ir praktiškai jų veikla nėra kontroliuojama.

Prieš renkantis sodybą poilsiui verta pasidomėti, ar sodyba registruota. LKTA sodyboms skirti gandrai garantuoja tam tikrą kokybę, saugumą, vandens, maisto kokybę, o nelegaliai veikiančiose sodybose gali kilti nesusipratimų dėl saugumo ir kitų aspektų“, – teigė L. Žabaliūnas.

REKLAMA

Anot L. Žabaliūno, pasibaigęs vasaros sezonas buvo sėkmingesnis nei praėjusiais metais. „Dėl geopolitinės situacijos sulaukėme ne tiek daug kiek tikėjomės poilsiautojų iš Rusijos, tačiau yra tikimybė, kad apskritai sodybose ilsėjosi apie 5 proc. daugiau lankytojų. Šis pakilimas užfiksuotas dėka vietinių poilsiautojų aktyvumo. Liepą ir rugpjūtį sodybos buvo labai užimtos. Jei geopolitinė situacija Rytuose išsispręs, galėsime sulaukti daugiau Vakarų šalių poilsiautojų, kurie labai rūpinasi savo poilsio saugumu“, – prognozavo LKTA vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai kaimo turizmo sodybose apsilankė 275,8 tūkst. poilsiautojų, iš jų – 25,4 tūkst., arba 9,2 procento, užsieniečių. 2013 m., palyginti su 2012 m., kaimo turizmo sodybose ilsėjosi 5,8 procento daugiau poilsiautojų.

Lietuvos kaimo turizmo asociacija (LKTA) yra nevyriausybinė organizacija, vienijanti daugelį kaimo turizmo paslaugas teikiančių sodybų šeimininkų. Asociacija, kuri įkurta 1997 metais, šiuo metu vienija beveik 400 narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų