REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Aušrinė Šėmienė

Su rudeniu į mūsų duris pasibeldžia ir peršalimo ligos, o silpnesnius į lovas guldo gripas. Bet tokiomis dienomis, užuot sukę pas gydytojus, žmonės griebia paracetamolio tabletę, o jei nepadeda, – ir kelias. Nors medikai tvirtina, kad populiarus vaistas gali pražudyti, jį kasdien vartoja apie 10 tūkst. Lietuvos žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Sergančiųjų daugėja

Lietuvoje daugėja sergančiųjų gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras pranešė, kad rugsėjo 14 d. iš 10 tūkst. gyventojų sirgo 42,6, beveik tiek pat, kiek ir pernai. Bet per savaitę ligonių padaugėjo dvigubai. Daugiausia ligonių buvo Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno apskrityse. Į statistiką, žinoma, patenka tik tie, kurie apsilanko pas gydytojus, o tie, kurie su liga galynėjasi patys, lieka nežinomi.

REKLAMA

O dabar prisiminkite, kaip peršalę gydotės jūs. Jei ligos simptomai nestiprūs, ko gero, geriate ramunėlių arbatą ar karštą pieną su medumi. Tačiau jei šios priemonės nepadeda, tikriausiai ieškote tabletės, dažniausiai aspirino ar paracetamolio. Analginas šiais laikais – ne toks populiarus, kaip anksčiau, nes jis vaistinėse be recepto neparduodamas.

100 metų

Paracetamolio pirmtakas buvo atrastas daugiau kaip prieš šimtą metų, tačiau masinė jo prekyba prasidėjo tik 1950-aisiais JAV. Tiesa, tada jis buvo vadinamas „Triagesic“, mat šiame vaiste, be paracetamolio, buvo aspirino ir kofeino. Po trejų metų rinkoje atsirado mums gerai žinomas vaistas vaikams nuo karščiavimo „Panadol“, dar po poros metų – „Tylenol“. 1956 m. paracetamoliu imta prekiauti ir Europoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto aspirinas ilgą laiką buvo populiaresnis vaistas nuo peršalimo ligų nei paracetamlolis. Tik 1980 m. paracetamolio Europoje ima parduoti daugiau už aspiriną, o XX a. pabaigoje paracetamolis tapo dar populiaresnis, nes medikai vienu balsu ėmė rėkti dėl aspirino sukeltų komplikacijų: jis dirgina skrandį ir gali sukelti skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opas, kraujavimą iš virškinimo trakto, kartais – net kepenų ir inkstų pažeidimus, alergiją. Sergantiesiems astma jis gali sukelti ligos priepuolių, o vaikams ir paaugliams – sutrikdyti nervų ir kepenų veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paracetamolis malšina skausmą ir mažina padidėjusią kūno temperatūrą. Tačiau iki galo neištirta, kaip jis malšina skausmą. Manoma, kad tai jis daro dvejopai: slopina biologiškai aktyvių medžiagų prostaglandinų sintezę centrinėje nervų sistemoje ir kiek silpniau blokuoja skausmo receptorius periferinėje nervų sistemoje. Paracetamolis mažina padidėjusią kūno temperatūrą, nes slopina prostaglandinų sintezę. Todėl gerėja odos kraujotaka, didėja prakaitavimas, mažėja kūno temperatūra. Šis vaistas skirtinas tik esant trumpalaikiam nesunkiam ir vidutinio sunkumo galvos, dantų, menstruacijų, raumenų, sąnarių ar pooperaciniam skausmui malšinti bei karščiavimui mažinti.

REKLAMA

Sunkiai apsinuodija

2011 m. pasaulį sujaudino 25-erių amerikietės, fitneso instruktorės Donnos Bishop istorija. Prieš Kalėdas mergina gėrė vaistų nuo peršalimo, kad galėtų dalvauti vakarėlyje. Tačiau švente ji pasidžiaugti negalėjo – neteko sąmonės. Bičiuliai merginą skubiai nuvežė į ligoninę, bet medikams jos išgelbėti nepavyko. 2012 m. 17-metis britas iš Leedso Tonis Gowlandas buvo paralyžiuotas. Paauglys per keturias dienas prarijo 56 tabletes paracetamolio. Jam gydytojai buvo įdėję dantų „kabes“ ir jis bandė numalšinti jų sukletą skausmą. 20-metė britė Desiree Phillips mirė nuo šio vaisto sukeltų kepenų nepakankamumo. Ji paracetamoliu bandė numašinti pooperacinį skausmą. Pernai JAV nuo paracetamolio sunkiai nukentėjo per 1 500 žmonių.

REKLAMA

Škotijos Edinburgo universiteto mokslininkai, ištyrę 663 žmones, kurie į ligonines pateko perdozavę paracetamolio, nustatė, kad 161 iš jų buvo pažeistos kepenys, smegenys. Jiems taip pat prieikė dializės ir net dirbtinio kvėpavimo aparato. Didžiojoje Britanijoje kasmet užfiksuojama beveik 70 tūkst. atvejų, kai žmonės, vartodami paracetamolį, pakenkia savo organizmams. Vokietijoje per metus gyvybei pavojingų apsinuodijimų šiais vaistais būna per 4 tūkst.

Lietuvos medikai teigia nuolat susiduriantys su paracetamolio perdozavusiais žmonėmis. Kai kuriuos iš jų tenka gydyti ligoninėje. „Į ligoninę dažniau atvežami vaikai, perdozavę paracetamolio. Dažniausiai tai būna arba labai maži vaikai, kai tėvai jiems duoda per daug vaistų. Paracetamolio namie turi visi ir jo vartoja tiek, kiek jiems atrodo reikalinga“, – sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinikos profesorius Liutauras Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) praneša ne apie visus apsinuodijusius žmones. Šios tarnybos duomenimis, 2011 m. Lietuvoje užfiksuota 14 paracetamolio sukeltų nepageidaujamų reakcijų, 2012 m. – 10, 2013 m. – 3, o šiemet – 1. Dažniausios nepageidaujamos reakcijos yra kepenų pažeidimai, skrandžio sutrikimai. Dažnai nukentėję žmonės, be paracetamolio, vartojo ir kitų vaistų. Vaistai – ne saldainiai

Dabar suaugusiam žmogui vienkartinė rekomenduojama paracetamolio dozė yra 350–500 mg, po tiek galima išgerti 3–4 kartus per dieną. Farmakologai tvirtina, kad daugiau kaip 4 g – maždaug 8 tabletės – paracetamolio per dieną yra pavojingos. Žinoma ir atvejų, kai kepenis gali pažeisti ne tik kartą išgertas per didelis paracetamolio kiekis, bet ir ilgą laiką vartojamos nekenksmingos dozės.

REKLAMA

Todėl Vokietijoje jau nuo 2009-ųjų didesnes pakuotes vaistų nuo skausmo, temperatūros galima įsigyti tik su gydytojo receptu. Prieš keletą metų ir Lietuvos valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) uždraudė be recepto parduoti 50 ir 100 tablečių vaistų, kuriuose yra paracetamolio, pakuotes. Tikėtąsi, kad šitaip pavyks sustabdyti savigydą. Tačiau tai situacijos iš esmės nepataisė.

VVKT specialistai apskaičiavo, kad 2010–2012 m. paracetamolį kasdien vartojo apie 0,3 proc. šalies gyventojų – beveik dvigubai daugiau nei Latvijoje. Pasidžiaugti galėtume nebent tuo, kad kaimynų estų dar nepasivijome: jie šio vaisto išgeria beveik dvigubai daugiau už mus, tačiau jei mūsų šalyje ir toliau išliks tokios vaisto vartojimo tendencijos, kaip dabar, estus netrukus pasivysime, nes pastaruosius ketverius metus vaisto suvartojama daugiau.

REKLAMA

„Nors paracetamolis parduodamas be recepto, jį reikia vartoti atsakingai – pasitarti su vaistininku ir perskaityti paciento informacinį lapelį, nes kiekvienas vaistas, kuris gydo, turi ir šalutinį poveikį“, – teigė VVKT viršininkas Gintautas Barcys ir pridūrė, kad vaistininkas vaistą perkančiam žmogui privalo paaiškinti, su kokiais kitais vaistais jo negalima gerti.

Tačiau vadovas pripažįsta, kad gamintojų reklama daro įtaką vartotojams, todėl ES jau neleidžiama naujų vaistų pavadinti taip, kad vartotojas galėtų pagalvoti, jog šis vaistas yra geresnis už kitus, veikia stipriau ar gali išgydyti ligą. Bet ši nuostata netaikoma seniesiesiems vaistams, todėl rinkoje tebebus vaistų, kurių pavadinimuose yra žodžiai „forte“, „plius“, „max“ „gripex“ ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavadinimai skirtingi

Savigyda užsiimantys žmonės paracetamolio gali padauginti iš nežinojimo, nes šis vaistas turi net du tarptautinius pavadinimus (acetaminofenas ir paracetamolis) ir begalę firminių pavadinimų, t. y. kiekviena vaistus su paracetamoliu gaminanti kompanija savo produktą pavadina vis kitaip. Paracetamolio yra tokiuose gerai žinomuose vaistuose, kaip APAP, eferalganas, gripostadas, panadolis, perfalganas. Šių vaistų gali būti ir įvairių formų – tablečių, granulių, miltelių, žvakučių, tirpalo ir net suspencijos. Tokiuose vaistuose paracetamolio gali būti 80–1 000 mg.

Paracetamolio kartu su kitomis veikliosiomis medžiagomis yra daugelyje kompleksinių vaistų, pavyzdžiui, citramone, eferalgane, fervekse, koldrekse, saridone ir pan. Šie vaistai tiekiami milteliais, kapsulėmis ir tabletėmis. Medikai pateikia iškalbingą lietuvišką istoriją: gripu susirgusi 28 metų moteris nuo karščiavimo ir galvos bei raumenų skausmų gėrė paracetamolio po 2 tabletes keturis kartus per dieną. Žinodama, kad paracetamolis gali pažeisti kepenis, ji nuo aukštos temperatūros vakare papildomai gėrė „kitų vaistų“, – APAP ir citramono, be to, gripo simptomams palengvinti gėrė arbatos su „Coldrex Maxgrip“ ir „Gripex“, o nuo kosulio – „Solpadeine“. Gydytojai apskaičiavo, kad iš viso moteris išgėrė beveik 10 g paracetamolio. Į ligoninę ji pateko labai sunkios būklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų