REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiomis dienomis Lietuvos knygynus, prekybos centrus pasieks naujausia mafijos bestselerių autoriaus, žurnalisto Dailiaus Dargio knyga „Mafijos kronikos”. Jos išankstinius egzempliorius jau galite užsisakyti internetu www.knygos.lt. Siūlome jums dar vieną fragmentą iš šios knygos.

Šiomis dienomis Lietuvos knygynus, prekybos centrus pasieks naujausia mafijos bestselerių autoriaus, žurnalisto Dailiaus Dargio knyga „Mafijos kronikos”. Jos išankstinius egzempliorius jau galite užsisakyti internetu www.knygos.lt. Siūlome jums dar vieną fragmentą iš šios knygos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikėjosi būti ištrauktas

Mirties bausme už žurnalisto Vito Lingio žmogžudystės užsakymą nuteistas Borisas Dekanidzė žurnalistui Ainiui Gurevičiui (šiuo metu dirbančiam portale delfi.lt, - red.past.) davė paskutinį interviu savo gyvenime.

REKLAMA

„Neabejoju, jog jis iki paskutinio momento tikėjosi, kad jį kas nors ištrauks, – sakė A. Gurevičius. – Juk paprastai, kai žmonės susitaiko su bausme, ir dar tokia – sušaudymu, nustoja meluoti, o jis tebeaiškino, kad yra nekaltas, kad su juo susidorojo kažkokie tariami priešai.“

Tiesa, B. Dekanidzės viltys kaip nors išsisukti nuo bausmės nebuvo tuščios.

Šiandien ne tik buvę Vilniaus kriminalistai, bet ir banditų pasaulio žmonės tvirtina, kad „brigadiniai“ iki paskutinės akimirkos stengėsi jį išvaduoti iš kalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Mafijos pinigai – namo statybai

„Yra duomenų, kad banditai surinko pinigų. Tada buvo kalbama apie milijoną ar pusantro milijono JAV dolerių. Ši suma buvo perduota vienam B. Dekanidzės giminaičiui. Nusikaltėliai griežtai pasakė: „Greičiau trauk jį iš kalėjimo.“ Kaip vėliau paaiškėjo, minėti pinigai turėjo būti skirti kyšiams. Atseit duok kyšius, kam reikia, trauk, – kalbėjo apie „Vilniaus brigadą“ nemažai visuomenei nežinomos informacijos sukaupęs buvęs kriminalistas Aleksejus Soldatenka. – Bet šioje situacijoje kyšio tikrai niekas nebūtų paėmęs, nes byla buvo rezonansinė, dalyvavo tiek aukšto lygio pareigūnų. Tačiau minėtas giminaitis, pagal banditų paniatkes (taisykles), užuot davęs kyšius teisėsaugos pareigūnams, ėmėsi statyti prabangų namą. Banditai tai pamatė, bet jau nieko nebegalėjo padaryti, tad minėtą asmenį banditų piramidėje nuleido į apačią.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B. Dekanidzė tapo paskutiniu nuteistuoju Lietuvos istorijoje, kuriam paskirta, o 1995-ųjų liepą ir įvykdyta išskirtinė – mirties bausmė.

Netrukus Konstitucinis Teismas pripažino, kad tokia bausmė prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Seimo pozicijai šiame teisme atstovavo Egidijus Bičkauskas, irgi pasisakęs už mirties bausmės panaikinimą. Tačiau netgi jis mano, kad B. Dekanidzę reikėjo sušaudyti. Lietuvoje iki šiol tebesklando gandai, kad B. Dekanidzei mirties bausmė taip ir nebuvo įvykdyta. Esą jis už milžiniškus kyšius išsipirko ir iki šiol ramiai gyvena Amerikoje. Tačiau pareigūnai tokius gandus kategoriškai atmeta.

REKLAMA

„Po sušaudymo jį užkasė, paskui po keleto dienų tėvai gavo leidimą palaidoti padoriai. Kai atkasė jo kapą, atidarinėjo karstą, dalyvavo ir vienas mano kolega. Lavonas dar nebuvo suiręs. Kolega prisiekinėjo, kad ten tikrai buvo B. Dekanidzė“, – patvirtino žurnalistas A. Gurevičius.

Praretino kulkos ir nepriteklius

Šiandien „Vilniaus brigados“ nebėra. Jos narių likimas susiklostė labai skirtingai.

Vadeiva B. Dekanidzė sušaudytas, V. Lingio žmogžudystės vykdytojas Igoris Achremovas iš pradžių irgi buvo nuteistas mirties bausme, po to nuosprendis jam buvo pakeistas kalinimu iki gyvos galvos, dar vėliau – 25 metais nelaisvės. Dabar jis jau išėjęs į laisvę ir duonai užsidirba vairuodamas sunkvežimį. Lietuvai ginklus pardavęs Dovydas Kaplanas žarsto milijonus Maskvoje, turi bendrų verslų su Rusijos oligarchais.

REKLAMA

Dešinioji B. Dekanidzės ranka Igoris Tiomkinas iki 2014-ųjų liepos gyveno prabangiai – manoma, kad jis, išėjęs į laisvę, gavo savo dalį iš bendros „Brigados“ kasos.

Tačiau liepos 5-osios vakarą I. Tiomkinas buvo nušautas Vilniuje, netoli savo namų Trinapolio gatvėje. Kai kurie žmonės pasakojo, kad Timochos pravarde garsėjęs nusikaltėlis galėjo apgauti nemažai įtakingų verslo partnerių Maskvoje, o kiti sakė, jog jis neva pavogė net keletą milijonų eurų iš savo buvusių ilgamečių draugų, su kuriais artimai bendravo dar nuo „Brigados“ laikų. Jie labai supyko, todėl, paisydami senų mafijos tradicijų, I. Tiomkinui pasiuntė samdomą žudiką, kuris mirtinus šūvius paleistų ne tik prie namų, bet ir mylimos moters akivaizdoje.

Man pačiam pirmą ir paskutinį kartą I. Tiomkiną likus maždaug dviem mėnesiams iki jo mirties teko matyti viename didžiausių Vilniaus prekybos centrų. Jis leidosi laiptais, atrodė itin savimi pasitikintis, jo pašonėje buvo ypač daili mergina.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų