REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES stiprina saugumą dėl džihadistų išpuolio grėsmių

V. Putinas aptarė potencialų bendradarbiavimą kovojant su „Islamo valstybe“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį aptarė su Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba potencialų bendradarbiavimą su kitomis šalimis, siekiant sutriuškinti džihadistų judėjimą „Islamo Valstybė“ (IS), Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus atstovą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį aptarė su Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba potencialų bendradarbiavimą su kitomis šalimis, siekiant sutriuškinti džihadistų judėjimą „Islamo Valstybė“ (IS), Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus atstovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija, kurios ryšiai su Vašingtonu šiuo metu yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo, dar neatsakė į JAV raginimus suburti tarptautinę koaliciją, kuri siektų išardyti tą sunitų ekstremistų grupuotę, užėmusią dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

REKLAMA

„Nuolatinės Saugumo Tarybos narės apsikeitė nuomonėmis dėl galimų bendradarbiavimo formų su kitais partneriais, planuojant kovoti su „Islamo valstybe“ tarptautinės teisės pagrindu“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą. Tačiau jis nenurodė, kokie yra tikėtini kiti partneriai.

IS gali kelti potencialią grėsmę Maskvai, nes tarp tos grupuotės kovotojų esama musulmonų iš Rusijos Šiaurės Kaukazo. Tame kalnuotame regione sukilėliai tebeveikia po dviejų Maskvos karų su čečėnų separatistais 1994-1996 ir 1999-2000 metais.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ir Prancūzijos karo lėktuvai smogė IS taikiniams Irake, o Jungtinės Valstijos sekmadienį pareiškė, kad kitos šalys išsakė norą prisidėti prie šių pastangų, jeigu taip pat bus vykdomi antskrydžiai prieš „Islamo valstybės“ taikinius Sirijoje.

ES stiprina saugumą po pranešimų apie džihadistų išpuolio grėsmę

Europos Sąjunga pirmadienį sustiprino saugumą savo būstinėje Briuselyje, nors pareigūnai nesureikšmina pranešimų, kad suimti iš Sirijos sugrįžę džihadistai planavo surengti išpuolį šiame pastate.

Belgijos teismo pareigūnai informavo, kad per reidą Nyderlanduose buvo rasta sprogmenims pasigaminti tinkamų medžiagų, tačiau pabrėžė, jog nėra jokių sąmokslo surengti išpuolį prieš Europos Komisijos pastatą įrodymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis tik Briuselio centre prie įėjimo į Komisijos pastatą pirmadienį buvo sustiprintos apsaugos darbuotojų pajėgos, tikrinami visų įeinančiųjų saugumo leidimai, pasakojo žurnalistai.

Belgijos pareigūnai patvirtino, kad vadovaudamiesi kovos su terorizmu įstatymais jie atliko du areštus, siekdami neleisti džihado kovotojams arba „Islamo valstybės“ islamistus palaikantiems asmenims įvykdyti išpuolius.

Nyderlandų valstybinis transliuotojas NOS šeštadienį pranešė, kad suimtieji – turkų kilmės vyras ir moteris iš Hagos – buvo sulaikyti, kai atvyko į Briuselį. Įtariama, kad jiedu tam tikrą laiką buvo Sirijoje.

REKLAMA

Tuo tarpu už saugumą atsakingas Komisijos vicepirmininkas Marošas Šefčovičius vidaus naudojimo elektroniniame laiške paaiškino, kad sustiprinti saugumą nusprendė dėl parnešimų apie suėmimus.

„Atsižvelgiant į dabartinę tarptautinę padėtį ir imantis prevencinių priemonių, aš nusprendžiau sustiprinti Komisijos pastatų apsaugą. Jeigu reikės, bus imtasi tolesnių saugumo priemonių“, – cituoja laišką naujienų agentūra „Belga“.

Briuselio federalinė prokuratūra pranešė, jog pranešimai apie per reidus Belgijoje rastus sprogmenis yra „neteisingi“.

REKLAMA

„Tačiau per vieną iš kratų Nyderlanduose buvo rasta medžiagų, kurias galima panaudoti sprogstamojo įtaiso gamybai – nors tai nebuvo sprogstamosios medžiagos ir negalima nustatyti, ar jos susijusios su kokiu nors naudojimui paruoštu sprogstamuoju įtaisu“, – nurodoma pranešime.

Prokuratūra taip pat nurodė, kad abu sulaikyti įtariamieji tebėra areštinėje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų