REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Krikščionys ir musulmonai sekmadienį suplūdo į Albanijos sostinės Tiranos gatves pasveikinti popiežiaus Pranciškaus, kuris į šią daugiausia musulmonišką šalį atvyko vienos dienos vizito, pagirti jos kaip darnos tarp religijų pavyzdžio.

REKLAMA
REKLAMA

Pontifiko lėktuvas Tiranos Motinos Teresės oro uoste nutūpė 7 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku. Oro uoste popiežių, kuris išsirengė į pirmąją kelionę Europoje už Italijos ribų, pasitiko premjeras Edi Rama (Edis Rama).

REKLAMA

„Albanija yra šalis, kuri tiek daug kentėjo, – sakė popiežius žurnalistams, skrisdamas iš Romos. – Bet ji sugebėjo rasti taiką tarp skirtingų savo religijų, o tai yra geras ženklas pasauliui“.

Intensyvus 11 valandų vizitas vyksta opiu metu – kai Artimuosius Rytus krečia neramumai, o Europoje didėja netolerancija.

Valdžia visoje šalyje iki aukščiausio laipsnio sustiprino saugumą, nes buvo perspėjimų iš Irako, kad „Islamo valstybės“ džihadistai gali planuoti išpuolį prieš katalikų lyderį.

REKLAMA
REKLAMA

Dešimtys tūkstančių albanų, daugelis – musulmonai ar krikščionys ortodoksai, jau susirinko Motinos Teresės aikštėje Tiranos centre, kur popiežius vėliau aukos mišias. Kai kurie laikė transparantus su sveikinimais, o kiti skandavo „Papa Francesco! Papa Francesco!“.

Pagrindinėse sostinės Tiranos gatvėse plevėsavo geltonos ir baltos spalvų Vatikano vėliavos ir raudonos Albanijos vėliavos su juodu dvigalviu ereliu, buvo iškabinti komunizmo laikais – kai Albanija tapo pirmąja pasaulyje ateistine valstybe – persekiotų katalikų kunigų ir vienuolių portretai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Katalikų Bažnyčia Albanijoje yra Bažnyčia kankinė, o su popiežiaus Pranciškaus vizitu tai sužinos visame pasaulyje“, – sakė 51 metų Aida Agustini, viena aikštėje laukianti tikinčioji.

Šalia jos 85 metų musulmonas Hysenas Doli (Hiusenas Dolis), kuris į aikštę atėjo su 10-čia savo šeimos narių, sakė: „Mes priklausome kitai religijai, bet atėjome čia iš pagarbos, gauti popiežiaus palaiminimo“.

Pranciškus yra sakęs, kad pirmajai savo kelionei Europoje pasirinko šią skurdžią Balkanų valstybę, o ne kurią nors didelę euro zonos šalį, nes Albanija yra pavyzdys tokios žemės, kur sėkmingai sugyvena religijos, tarp kurių kitur dažnai tvyro įtampa.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų