REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT Radijo laida „60 minučių“, LRT.lt

Lietuvos žvejybos laivas „Jūrų vilkas“ rusų pareigūnų sulaikytas reikšmingame kontekste – Vilniuje vykstant aukščiausiosios karinės NATO institucijos – Karinio komiteto – susitikimui, pastebi Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, politologas Nerijus Maliukevičius. „Tokie jėgos principo demonstravimai yra išties keliantys nerimą“, – mano jis.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas šią situaciją interviu LRT Radijo laidai „60 minučių“, N. Maliukevičius priminė, kad neseniai Rusijos pareigūnų buvo sulaikytas Estijos saugumo policijos pareigūnas Estonas Kohveras.

REKLAMA

„Ten irgi buvo klausimas, kurioje sienos pusėje pareigūnas neva buvo, kaip buvo neva persekiojamas, kol galiausiai buvo sugautas ir staiga atsidūrė Maskvoje už grotų, parodomajame teismo posėdyje. Natūralu, kad yra tokios nesmagios asociacijos“, – sako N. Maliukevičius.

Jis atkreipia dėmesį, kad Estijos pareigūno pagrobimas įvyko po Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Baracko Obamos vizito Taline. Rusų sulaikytas Lietuvos žvejybos laivas taip pat, politologo žodžiais, vyksta svariame kontekste: rugsėjo 19–20 d. Vilniuje vyksta aukščiausiosios karinės NATO institucijos – Karinio komiteto – susitikimas. „Tokie jėgos principo demonstravimai yra išties keliantys nerimą“, – mano politologas.

REKLAMA
REKLAMA

N. Maliukevičiaus nuomone, dabar visi įvykiai vertinami šiek tiek kitaip, nei prieš metus ar dešimtmetį. „Dabar gyvename postkrymo kampanijos kontekste, turiu omenyje – Vladimiro Putino kampanijos Ukrainoje kontekste, kur iš esmės, galime sakyti, egzistuoja Rusijos jėgos teisė. Daugelis tarptautinių įvykių ar įvykių pasienyje dabar vertinami per tokią prizmę, ir ji yra visai kitokia, nei buvo prieš metus, prieš dešimtmetį“, – tvirtina N. Maliukevičius.

Politologo manymu, V. Putinas savo politika Ukrainoje iš esmės paneigia tarptautinės teisės principus ir nusistovėjusias tarptautinio bendrabūvio konvencijas. „Daugelis dalykų, kurie būtų vertinami kaip ar tam tikros žvalgybos institucijų konkurencijos lygmenyje problemos, ar laivybos pažeidimų [lygmenyje], dabar yra vertinami visiškai kitaip – politiniame, strateginiame lygmenyje“, – mano N. Maliukevičius.

Penktadienį pranešta, kad ginkluoti Rusijos pareigūnai ketvirtadienį sulaikė Lietuvoje registruotai įmonei „Arktic fishing“ priklausantį žvejybos laivą „Jūrų vilkas“ ir nurodė jam plaukti į Murmansko uostą. Atsisakę tai daryti laivo vadovai buvo nušalinti, o laivas nuplukdytas Murmansko link. Pirminė sulaikymo priežastis – esą krabus žvejojęs laivas įplaukė į Rusijos teritorinius vandenis, nors Žuvininkystės departamento laivų stebėjimo sistema rodo jį buvus tarptautiniuose vandenyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų