REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Škotijos žmonės ketvirtadienį istoriniame referendume sprendžia, ar turi būti nutraukta jau ilgiau negu tris šimtmečius gyvuojanti partnerystė su Jungtine Karalyste. Žemiau pateikiami faktai gali padėti geriau pažinti šį regioną.

REKLAMA
REKLAMA

KAS YRA ŠKOTIJA?

Kiek daugiau negu 5 mln. gyventojų turinti Škotija yra viena iš seniausių pasaulyje valstybių: ji buvo suvienyta karaliaus Kennetho MacAlpino (Keneto Makalpino) 843 mūsų eros metais.

REKLAMA

Ji ilgiau negu 800 metų išliko nepriklausoma, kol sudarė sąjungą su Anglija 1707 metais.

Kai Anglija XVIII amžiaus pradžioje įsitraukė į karą su Prancūzija, nuogąstavimai, kad Škotija pereis į priešų pusę paskatino Londoną blokuoti prekybą ir atimti škotų nuosavybę į pietus nuo sienos, jeigu šie nesutiks sukurti jungtinės valstybės.

Po įnirtingų debatų ir atkaklaus škotų priešinimosi Škotijos bei Anglijos parlamentai buvo paleisti 1707 metų gegužės 1-ąją, o juos pakeitė naujas Britanijos parlamentas.

REKLAMA
REKLAMA

KAIP ŠKOTIJA SKIRIASI NUO KITŲ JUNGTINĖS KARALYSTĖS DALIŲ?

Škotija turi atskirą teisinę sistemą, o Sąjungos aktas užtikrina teisę veikti nacionalinei Škotijos Bažnyčiai.

Tačiau visus valiutos ir finansų reikalus kontroliuoja Londono vyriausybė ir Anglijos bankas, įkurtas škoto Williamo Patersono (Viljamo Patersono) 1694 metais.

JUK ŠKOTIJA JAU TURI SAVO PARLAMENTĄ, TIESA?

Troškimas užtikrinti didesnę Škotijos autonomiją paskatino Vestminsterį 1997 metais surengti referendumą dėl Škotijos parlamento įkūrimo Edinburge.

Šią idėją palaikė 74,3 proc. balsavusiųjų, o 1999 metais naujasis parlamentas pradėjo darbą, vadovaujant politikos veteranei Winnie Ewing (V inei Juing ), kuri, pirmininkaudama pirmajam posėdžiui, paskelbė: „Škotijos parlamentas, paskelbęs pertrauką 1707 metų kovo 25 dieną, dabar vėl susirinko.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Škotijos parlamento nariai gali leisti įstatymus, reguliuojančius šveitimo, sveikatos apsaugos, gyvenamojo būsto plėtros, turizmo ir kai kurias kitas sritis. Tačiau jie neturi teisės spręsti imigracijos, gynybos, užsienio politikos, prekybos, darbo rinkos, energetikos reikalų ir daryti poveikį pagrindiniams finansiniams svertams.

Didžiąją dalį lėšų, kurias Škotijos parlamentas skiria viešajam sektoriui finansuoti, sudaro Jungtines Karalystės vyriausybės dotacijos.

KOKIOS YRA ŠKOTIJOS EKONOMINĖS STIPRYBĖS?

Jungtinės Karalystės naftos sektorius sudaro per 75 proc. Europos Sąjungos (ES) naftos gavybos priekrantės zonose, o 90 proc. šių išteklių išgaunama Škotijos vandenyse, rodo Europos Komisijos junginio tyrimų centro statistika. Remdamasi 2012 metų duomenimis, Škotijos vyriausybė sako, kad škotiška nafta įlieja į Jungtinės Karalystės ekonomiką apie 24,4 mlrd. svarų (maždaug 106,6 mlrd. litų).

REKLAMA

Be to, Škotijos vyriausybė yra apskaičiavusi, kad nepriklausomu tapusiame regione galėtų būti pagaminama apie 25 proc. ES vėjų ir potvynių bei atoslūgių jėgainių energijos, taip pat 10 proc. bangų jėgainių energijos.

Britanijos iždo departamentas nurodė, kad Škotijos eksporto apimtys yra maždaug 100 mlrd. svarų (437 mlrd. litų) per metus, įskaitant 11 mlrd. svarų (48 mlrd. litų), uždirbamų iš finansų paslaugų. Beveik 9 mlrd. svarų (39 mlrd. litų) gaunama iš eksportuojamų maisto produktų ir gėrimų, įskaitant viskį.

REKLAMA

KOKIE ŠKOTIJOS NUOPELNAI PASAULIUI?

Škotijos įtaka atrodo gerokai pranokstanti jos dydį.

Arbrouto deklaracija, įtvirtinusi Škotijos nepriklausomybę 1320 metais, tapo vienu iš įkvėpimo šaltinių kuriant Amerikos nepriklausomybės deklaraciją.

To Škotijos rankraštinio dokumento retą kopiją Škotijos vyriausybė 2011 metais padovanojo JAV nacionaliniam archyvui, atsidėkodama už JAV Senato sprendimą paskelbti balandžio 6-ąją nacionaline Tartano diena.

Tartanas yra languoto rašto vilnonis audinys, iš kurio siuvami škotų nacionaliniai drabužiai – kiltai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per daugelį šimtmečiu škotų inžinieriai, išradėjai, mąstytojai ir verslininkai padėjo kurti šiuolaikinį pasaulį.

Jamesas Wattas (Džeimsas Vatas) padėjo sukurti praktiškai panaudojamą garo variklį, seras Alexander'as Flemingas (Aleksandras Flemingas) atrado peniciliną, Johnas Logie Bairdas (Džonas Lodžis Beirdas) buvo televizijos pionierius, o Alexander'as Grahamas Bellas (Aleksandras Grajemas Belas) laikomas telefono išradėju.

Anglas Winstonas Churchillis (Vinstonas Čerčilis) yra pareiškęs: „Iš visų mažų pasaulio tautų galbūt tik senovės graikai pranoksta škotus pagal savo nuopelnus žmonijai.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų