REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienio vakarą plenarinėje sesijoje Strasbūre europarlamentarų dėmesys – ES pašonėje liepsnojantiems konfliktams, įskaitant „Islamo valstybės Irake ir Sirijoje“ (ISIS) keliamą grėsmę. Apie tai, kaip ES turėtų reaguoti į šiuos iššūkius, paklausėme EP Saugumo ir gynybos pakomitečio pirmininkės Annos Fotygos (Europos konservatoriai ir reformistai, Lenkija).

REKLAMA
REKLAMA

Žvelgiant į ES kaimynystėje liepsnojančius konfliktus, ar Europa neturėtų stiprinti bendros gynybos politikos?

REKLAMA

Susiduriame su milžiniškais iššūkiais. Svarbiausia – rasti bendrą sutarimą, kad galėtume tinkamai į juos reaguoti – tiek pietinėje, tiek ir rytinėje mūsų kaimynystėje.

Ar „Islamo valstybės Irake ir Sirijoje“ keliama grėsmė reikalauja kitokio Europos atsako?

Be abejonės. Prieš Vakarų visuomenę iš visų pusių vykdomas asimetrinis karas. Niekada negali žinoti, iš kur ateis smūgis: iš kovotojų rytų Ukrainoje ar radikalių ISIS islamistų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, jog šios idėjos patraukia Europos vaikus ir paauglius, labai gniuždo. Turime stiprinti ir koordinuoti antiteroristines priemones, esančias mūsų žinioje, kad užkirstume kelią radikalaus islamizmo finansavimui.

Ar į ES vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai postą pretenduojanti Federica Mogherini sugebės įnešti pokyčių?

Remdamasi ankstesnių susitikimų su F. Mogherini patirtimi, kai kurias jos nuostatas laikau abejotinomis. Tikiuosi, kad ji pamatys pavojus, su kuriais susiduriame. Žinoma, ji labiau įsitraukusi į Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos nei į mūsų rytų kaimynų problematiką. Viliuosi, kad ji sugebės rasti tinkamą pusiausvyrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų