REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 LRT.lt

Įsibėgėjus grybavimo sezonui ir socialiniuose tinkluose „dygstant“ grybų kalnų fotografijoms, rankas trina miško gėrybių rinkėjai, tačiau dalis jų pamiršta, kad grybai gali turėti ne tik vertingų maistinių, bet ir pražūtingų sveikatai savybių, sako vaistininkai ir gydytojai, pastaruoju metu fiksuojantys gerokai šoktelėjusį apsinuodijimų grybais atvejų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors daugelis žino ar bent yra girdėję, kad grybai gali būti ne tik gardus maistas, bet ir nuodas, kasmet panašiu laiku vaistines užplūsta gyventojai, besiskundžiantys negaliomis, sukeltomis pavalgius ar persivalgius grybų. Ypač sunkių atvejų nematome, kadangi tokie pacientai iš karto atsiduria toksikologiniame skyriuje. Tačiau nusiskundimų sunkumu skrandyje, pilnumo jausmu, pykinimu sulaukiame po kelias dešimtis kasdien“, – teigė vaistininkė Gintarė Krikščiūnienė.

REKLAMA

Anot gydytojos gastroenterologės Editos Jakubauskienės, dalis valgomų ir nuodingų grybų yra panašios išvaizdos, todėl dažniausiai nepatyrę grybautojai grybais apsinuodija supainioję valgomus su nuodingais grybais.

„Apsinuodyti galima ir valgomais grybais, jei jie vartojami seni, ištižę, sukirmiję ar šalnų pakąsti. Tokiuose grybuose, irstant baltymams ir riebalams, susidaro amidų ir aminų junginiai. Tokie patys, kurie atsiranda gendant mėsai, žuvims ar sviestui“, – sakė E. Jakubauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja patarė rinkti tik jaunus grybus, nes jie yra maistingesni, nesukirmijusius ar kitaip nepažeistus grybus, rašoma pranešime spaudai.

„Svarbu grybus gerai išvirti, o jų nuovirą – išpilti. Dar geriau, jei nuoviras nupilamas kelis kartus, tokiu atveju iš grybų pasišalina daug nuodingų medžiagų ir taip galima sumažinti apsinuodijimų riziką. Paruoštų valgymui grybų negalima palikti kitai dienai, o konservuotus reikėtų suvartoti per pusmetį. Taip pat paruoštus grybus reikia laikyti šaldytuve ar vėsiame rūsyje 0–6 °C temperatūroje“, – aiškino ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gastroenterologė atkreipė dėmesį, kad galimi dviejų rūšių apsinuodijimų grybais atvejai.

„Pirmuoju atveju negalavimai susiję su virškinimo sutrikimais, kurie prasideda jau po pusvalandžio ir pasireiškia pykinimu, vėmimu, galvos ir pilvo skausmais, viduriavimu. Tačiau šie simptomai, neretai praeina savaime per 2–4 valandas. Antruoju atveju apsinuodijimas yra daug sunkesnis. Apsinuodijimui nuodingų savybių turinčiais grybais yra būdingas slaptasis periodas, kuris gali trukti 6–48 val. po grybų valgymo. Vėlgi žmogų kankina pykinimas, vėmimas, viduriavimas, kuris savaime išnyksta, tačiau šiuo metu prasidėjęs ūminis kepenų, inkstų veiklos sutrikimas kelia grėsmę ne tik žmogaus sveikatai, bet ir gyvybei“, – teigė gydytoja.

REKLAMA

Specialistai sutaria, kad visais apsinuodijimo atvejais būtina nedelsti ir kuo skubiau kreiptis pagalbos. „Verta žinoti, kad kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai, tuo apsinuodijimas sunkesnis, o apsinuodijimo požymiai nuo skirtingų rūšių grybų atsiranda skirtingu metu. Paprastam žmogui sudėtinga atskirti gyvybei grėsmingą apsinuodijimą grybais nuo paprasčiausio gastrito ar apsinuodijimo maistu, todėl esant įtarimų, kad apsinuodyta grybais, norint išvengti komplikacijų, būtina pasitarti su vaistininkais ar iš karto kreiptis į gydytojus“, – pažymėjo vaistininkė G. Krikščiūnienė.

REKLAMA

Gydytoja E. Jakubauskienė perspėjo, kad reikia nepamiršti, jog grybai yra sunkiai virškinamas maisto produktas. Grybų nerekomenduojama valgyti žmonėms, sergantiems virškinimo trakto, inkstų, kepenų ligomis. Taip pat senyvo amžiaus žmonėms, nėščioms moterims ir mažiems vaikams.

Vaistininkų ir gydytojų patarimai grybų mėgėjams

· Rinkite tik gerai pažįstamus grybus;

· Nevalgykite nežinia kieno rinktų grybų. Tyrimai rodo, kad neretai apsinuodijama vyresnio amžiaus ir/ar turinčių regos sutrikimų asmenų rinktais grybais;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

· Nemanykite, kad grybais apsinuodyti turi visi jų valgiusieji. Galbūt patiekale buvo tik vienas nuodingas grybas, kuris pakliuvo tik vienam valgiusiajam;

· Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas), tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas;

· Apsinuodijimo požymiai gali atsirasti skirtingu metu, nes juos galėjo sukelti skirtingų rūšių grybai; · Persivalgiusiam ar sunkiai grybus virškinančiam žmogui pykinimas, vėmimas ir viduriavimas savaime turi praeiti per 4–6 val.;

REKLAMA

· Užsitęsus virškinamojo kanalo sutrikimams, būtina kreiptis į gydytoją, nes tik atlikus tyrimus galima atskirti persivalgymą nuo apsinuodijimo;

· Iškilus klausimams, įtarus apsinuodijimą grybais, nebandykite gydytis patys, skubiai kreipkitės pagalbos į artimiausią gydymo įstaigą arba pasikonsultuokite su visą parą dirbančiais Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro specialistais telefonais: 8 5 236 2052 arba 8 687 53378.

· Grybai yra sunkus maistas, todėl nereikėtų jų persivalgyti, valgyti keletą kartų per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų