REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turėti nuosavus namus Anglijoje, užuot kas mėnesį mokant nemažą nuomą, norėtų didelė dalis Anglijos lietuvių. Ką daryti, jei santaupų neužtenka užstatui ar pajamos per mažos paskolai gauti? Viena iš išeičių – pirkti dalį būsto, ir per keletą metų išsipirkti visą. Anglija.lt domėjosi dalinės nuosavybės pirkimo galimybėmis ir valstybės pagalba įsigyti būstą.

Turėti nuosavus namus Anglijoje, užuot kas mėnesį mokant nemažą nuomą, norėtų didelė dalis Anglijos lietuvių. Ką daryti, jei santaupų neužtenka užstatui ar pajamos per mažos paskolai gauti? Viena iš išeičių – pirkti dalį būsto, ir per keletą metų išsipirkti visą. Anglija.lt domėjosi dalinės nuosavybės pirkimo galimybėmis ir valstybės pagalba įsigyti būstą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas ta dalinė nuosavybė?

Dalinės nuosavybės (angl. „Shared Ownership“) programa sukurta tam, kad mažas ir vidutines pajamas uždirbantys Didžiosios Britanijos gyventojai galėtų įsigyti nuosavus namus ir šiek tiek investuoti į nekilnojamąjį turtą.

REKLAMA

Pagal šią schemą, pirkėjas įsigyja dalį būsto, pavyzdžiui, 25, 50 ar 75 proc., o už likusią dalį moka nuomą namų asociacijai (angl. „housing association“). Teoriškai ši programa turėtų sudaryti galimybes įsigijusiems dalį būsto toliau „lipti nuosavybės laipteliais“ (angl. „staircasing“) ir po truputį įsigyti visą 100 proc. būsto. Kai kuriais atvejais leidžiama įsigyti tik iki 75 proc. būsto, o už likusią dalį mokėti nuomą, bet tai priklauso nuo atskiros sutarties. Nuoma, kurią reikia mokėti už neišpirktą būsto dalį, įprastai yra mažesnė nei nuomos pagal rinkos kainas.

REKLAMA
REKLAMA

Įsigyti dalį būsto pagal šią programą siūlo tik namų asociacijos. Dažniausiai tai naujos statybos būstai. Šia programa pasinaudoti gali tie, kurių metinės pajamos neviršija 60 000 £, kurie būstą perka pirmą kartą (angl. „first-time buyer“) arba yra turėję būstą, bet šiuo metu neturi galimybės įsigyti. Tie, kurie nekilnojamojo turto turi, įsigyti būsto dalies pagal šią programą negali.

Programos trūkumai

Tačiau statistiniai duomenys rodo, kad ši programa Britanijoje nėra labai populiari – prieš metus apgyvendinimo organizacija „Shelter“ pateikė statistinius duomenis, kad Britanijoje tėra 174 tūkst. namų savininkų, įsigijusių būstą pagal dalinės nuosavybės programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

To priežastys gali būti šios programos trūkumai ir nemažos išlaidos, susijusios su nuosavybės dalių išsipirkimu vėliau. Reikia pabrėžti, kad kaskart, norint išsipirkti kažkokią dalį būsto, patiriama papildomų išlaidų. Reikės mokėti advokatams (angl. „conveyancing solicitors“), kurie paruoš sutartis, be to, pirkėjas yra atsakingas už būsto įvertinimo mokestį.

Šis įvertinimas reikalingas tam, kad būtų nustatyta būsto dalies, kurią nori nusipirkti, kaina. Įvertinus būsto būklę, nustatoma jo dalies vertė. Taip pat atsižvelgiama į rinkos kainas. Tarkim, jei iš pradžių pirkai 25 proc., o vėliau nori įsigyti dar 25 proc., kaina gali būti ne tokia pat. Jei nekilnojamojo turto rinkos tame rajone kainos per tą laiką krito, mokėsi mažiau, jei kilo – daugiau.

REKLAMA

Turėdamas tik dalį būsto, negali juo disponuoti, o parduoti ir išsikelti į kitą gali būti šiek tiek sudėtingiau. Jei nori parduoti dalį būsto, kurią esi įsigijęs, namų asociacija, iš kurios pirkai, turi teisę išpirkti tą dalį pirmoji. Tą teisę namų asociacija turi 21-erius metus netgi po to, kai jau turi 100 proc. būsto.

Daugiau informacijos ir visas namų asociacijas, siūlančias pirkti dalį būsto, gali rasti čia.

Kitos „Help to Buy“ schemos

„Shared Ownership“ nėra vienintelė schema, pagal kurią siūloma įsigyti namus mažesnes pajamas gaunantiems asmenims.

REKLAMA

„Help to Buy“ kapitalo paskolos schema (angl. „equity loan scheme“), pradėta siūlyti 2013 metų balandį, gali padėti namo pirkėjams, kurie neturi pakankamai lėšų užstatui (angl. „deposit“). Pagal šią programą galima gauti paskolą užstatui iki 20 proc. nuo namo vertės. Ši programa galioja tik naujai pastatytiems namams, kainuojantiems iki 600 tūkst. svarų, tad didžiausia užstato paskolos suma gali būti 120 tūkst. svarų. Likusią sumą turėtų suteikti bankas kaip būsto paskolą. Pats turėsi įnešti mažiausia 5 proc. nuo norimo būsto kainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal šią schemą kapitalo paskola pirmuosius penkerius metus bus be palūkanų. Šeštaisiais metais mokestis už šią paskolą bus 1,75 proc., ir kils mažiausia po 1 proc. kasmet. Šis mokestis paskolos neišmoka, tačiau ši paskola gali būti išmokėta per 25 metus, arba tada, kai parduoti namą. Suma, kurią turėsi grąžinti, priklausys nuo namo vertės. Pavyzdžiui, jei kapitalo paskola buvo 20 proc. namo vertės, 20 proc. nuo namo vertės ir grąžinsi, kai parduosi namą.

Pagal „NewBuy“ schemą teisę Anglijoje gyventi turintys asmenys gali įsigyti būstą su 5 proc. užstatu. Sąlygos yra tos, kad šis būstas turi būti naujos statybos ir parduodamas pirmą kartą, o jo kaina turi neviršyti 500 tūkst. svarų. Pagal šią schemą jokio limito pirkėjo uždirbamoms pajamoms nėra ir jis nebūtinai turi pirkti būstą pirmą kartą.

Vyresniems nei 55 metų žmonėms galioja kitokia programa, vadinama „Older People’s Shared Ownership“. Ši programa veikia panašiai, kaip ir dalinės nuosavybės programa – asmuo gali įsigyti būsto nuosavybės teises dalimis. Vienintelis skirtumas tas, kad pagal šią programą galima įsigyti tik iki 75 proc. būsto nuosavybės teisių. Bet kai asmuo turi 75 proc., nuomos už likusius 25 proc. mokėti nebereikia. Daugiau informacijos apie dalinės nuosavybės programą vyresniems asmenims rasi čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų