REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT Radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Jei taip atsitiktų, kad, jau įvedus eurą, žmonės atrastų lobį – daug paslėptų pinigų litais, tuos pinigus jie galės laisvai išsikeisti, interviu LRT Radijo laidai „Ryto garsai“ teigia Finansų ministerijos atstovas Vytautas Beniušis. Jo žodžiais, tai bus galima padaryti tol, kol gyvuos Lietuva ir Europos Sąjunga (ES).

REKLAMA
REKLAMA

„Jei nutiktų toks atvejis, [...] tuos pinigus pusę metų po euro įvedimo žmonės galės nemokamai išsikeisti Lietuvos bankų skyriuose, o neribotą laiką – Lietuvos banko filiale Vilniuje ir Kaune. Tol, kol gyvuos Lietuva, kol gyvuos ES, ši valiuta bus keičiama neribotą laiką Lietuvos banko padaliniuose Vilniuje ir Kaune. Taip pat du mėnesius po euro įvedimo litus į eurus keis „Lietuvos pašto“ skyriai“, – nurodo V. Beniušis.

REKLAMA

– Ruošiantis euro įvedimui, Lietuvos regionuose vyksta nemokami informaciniai seminarai. Planuojama surengti mažiausiai 70 seminarų visoje Lietuvoje, mažiausiai po vieną seminarą – kiekvienoje Lietuvos savivaldybėje. Didžiuosiuose miestuose tokių seminarų numatyta surengti po keletą. Taigi, pone Beniuši, kaip vyksta šie seminarai – ar atskirai gyventojams ir verslininkams, ar visiems kartu?

– Seminarai vyksta atskirai gyventojams ir atskirai – verslo atstovams. Norėčiau pažymėti, kad euro seminarų ciklas yra tęsiamas nuo pavasario. Pradėjome balandžio–birželio mėnesiais. Šiuo metu esame surengę daugiau negu šimtą euro seminarų. Juose jau yra apsilankę daugiau nei 2200 žmonių. Seminarai buvo surengti daugiau negu 40 Lietuvos miestų ir miestelių. Vasarą buvome padarę pertrauką, nes žmonės atostogauja, nebūtų buvęs toks didelis aktyvumas. Nuo rudens, nuo rugsėjo 8-osios, atnaujinome euro seminarų ciklą.

REKLAMA
REKLAMA

Norėčiau pažymėti, kad euro seminarai rengiami dviem tikslinėms grupėms: gyventojams ir verslo atstovams. Gyventojams seminarus rengia Finansų ministerijos, Lietuvos banko, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos specialistai. O seminarus verslo atstovams rengia Ūkio ministerijos, „Verslios Lietuvos“, Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Audito ir apskaitos tarnybos atstovai.

– Kaip tuose seminaruose supažindama su euru? Į kokius klausimus dažniausiai atsakoma? Kokia informacija pateikiama?

– Gyventojams ir verslo atstovams parengtos atskiros prezentacijos. Kiekviena institucija yra parengusi savo prezentacijos dalį ir atsako į svarbiausius gyventojams aktualius klausimus, tarkime, kur bus galima išsikeisti litus į eurus, kiek laiko dar galios litai ir eurai, kiek laiko bus galima atsiskaityti ir viena, ir kita valiuta, kitus aktualius klausimus. Verslininkams yra specifinės prezentacijos, tai, kas yra aktualu verslui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kokie klausimai labiausiai rūpi gyventojams? Ką pastebite iš šių seminarų patirties?

– Galima pastebėti, kad gyventojai domisi, ar nuo sausio 1 d. jiems reikės persirašyti darbo sutartis, nes atlyginimai bus mokami eurais, o ne litais, kaip iki šiol. Sutarčių persirašinėti nereikės. Išlaikomas sutarčių tęstinumo principas, kalbant tiek apie darbo sutartis, tiek apie paskolas ir pan. Taip pat kyla klausimas, kokia valiuta jie gaus atlyginimus už gruodžio mėnesį. Už gruodžio mėnesį atlyginimus jie gaus jau eurais.

– O kas rūpi verslininkams?

– Verslininkams irgi rūpi specifiniai klausimai, pavyzdžiui, dėl sąskaitų faktūrų, ar reikia nurodyti sumas dviem valiutomis, ar nereikia. Iki naujų metų nereikia.

REKLAMA

– Apie tuos pinigus, kurie, liaudiškai tariant, laikomi kojinėse, kalbama, kad yra milijardai grynųjų pinigų. Didžiąją dalį turi gyventojai. Ką į tai atsakote jiems? Kaip elgtis su tokiais pinigais?

– Mes rekomenduojame žmonėms pinigus įnešti į dabar turimas sąskaitas, o paskui, nuo sausio 1 d. visi pinigai bus automatiškai konvertuojami iš litų į eurus. Todėl iš anksto litų į eurus žmonėms keisti nerekomenduojame, nes už tai jie bankui mokės komisinį mokestį.

Jei nutiktų toks atvejis, kad žmonės, tarkime, po pusės metų namuose kažkur atrastų lobį – paslėpta daug pinigų, tuos pinigus pusę metų po euro įvedimo žmonės galės nemokamai išsikeisti Lietuvos bankų skyriuose, o neribotą laiką – Lietuvos banko filiale Vilniuje ir Kaune. Tol, kol gyvuos Lietuva, kol gyvuos ES, ši valiuta bus keičiama neribotą laiką Lietuvos banko padaliniuose Vilniuje ir Kaune. Taip pat du mėnesius po euro įvedimo litus į eurus keis „Lietuvos pašto“ skyriai.

REKLAMA

– Ar neribotą laiką pagal tą patį kursą bus keičiami litai?

– Taip, bet neribotą laiką bus keičiami tik Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune. Kituose komerciniuose banko galioja pusės metų terminas, „Lietuvos pašte“ – du mėnesius po euro įvedimo.

– Paskambinęs klausytojas teiraujasi, kas bus, jei euras „žus“, o Lietuva nebeturės lito?

– Manau, baimintis dėl to tikrai nereikia, nes, jei tokios valstybės, kaip Graikija, kuri turėjo savo pinigus jau 2 tūkst. metų, sutiko paaukoti juos dėl euro, dėl geresnės ateities, dėl bendro Europos gėrio (nes euras kuriamas tam, kad visi gyventojai gyventų geriau), manau, kad baimintis nėra pagrindo. Manau, kad tai sustiprins mūsų valstybę, išnyks net teorinė galimybė, kad kada nors devalvuosime litą, ko iki šiol žmonės baimindavosi – kad nustos galioti santaupos, jie praras pinigėlius. Taigi dėl euro įvedimo tikrai gyventojai nenukentės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ką daryti pastebėjus, kad kai kurie verslininkai neteisingai apvalina savo prekių ar paslaugų kainas?

– Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba stebi tai, kas vyksta rinkoje, ar verslininkai sąžiningai perskaičiuoja litus į eurus, ar sąžiningai apvalina. Jei matote, kad yra vykdomi tam tikri pažeidimai, įtariate, kad yra perskaičiuojama neteisingai, visą laiką prašome kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Galite pateikti skundą, skundas bus nagrinėjamas, jūs gausite atsakymą.

– Kur ir kada artimiausiu metu vyks seminarai apie euro įvedimą?

– Artimiausi seminarai numatomi ketvirtadienį Panevėžyje nuo 10 val. 15 min. tuo pačiu metu, tik skirtingose vietose vyks seminarai ir verslininkams, ir gyventojams. Nuo 14 val. 30 min. vyks Ramygaloje, taip pat atskirai gyventojams, atskirai verslo atstovams. Tikslias vietas, kur vyksta euro seminarai, galima rasti www.euras.lt svetainėje, kur yra talpinama visa svarbiausia informacija, taip pat paskambinus nemokamu eurotelefonu 880034528. Įsidėmėti nes pradžia yra 8800, o likę skaičiai – oficialus euro ir lito kursas 3,45298. Paskambinę šiuo telefonu taip pat galite sužinoti, kur vyks artimiausi euro seminarai.

REKLAMA

– Dar daugiau informacijos žmonės gali sužinoti, nes po Lietuvą keliauja eurobusas. Kas tai?

– Eurobusas yra specialia euro simbolika papuoštas mikroautobusas, kuris nuo rugpjūčio pabaigos pradėjo keliauti po visą Lietuvą. Jis pradėjo keliauti nuo Klaipėdos apskrities ir pagal laikrodžio rodyklę keliauja per kiekvieną Lietuvos apskritį. Taigi eurobuso kelionės metu bus taip pat aplankyta kiekviena Lietuvos savivaldybė, visos 60 savivaldybių.

Gyventojai, atėję prie eurobuso, taip pat gali sužinoti aktualiausius euro įvedimo klausimus, dalyvauti viktorinose ir žaidimuose, gauti suvenyrų ir prizų. Labai kviečiame gyventojus taip pat aktyviai prisijungti prie eurobuso. Eurobusas trečiadienį bus Joniškėlyje, Pasvalyje, Pumpėnus. Kviečiame gyventojus apsilankyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų