REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė užėmė ketvirtą vietą pasaulio čempionate, o FIBA reitinge mūsų šalis tvirtai įsitvirtinusi ketvirtoje pozicijoje. Šiandien tuo mes džiaugiamės, tačiau rytojų gaubia nežinia. Nerimo signalą davė šalies jaunimo rinktinės, kurios šįmet netikėtai iš įvairių pirmenybių grįžo be medalių.

Vienas geriausių pastarojo dešimtmečio Lietuvos krepšinio trenerių Rūtenis Paulauskas ir du žinomus žaidėjus Simą Jasaitį ir Martyną Gecevičių išugdęs treneris Algirdas Milonas tvirtina, kad pagrindo nerimui yra, nes mūsų šalies vaikų krepšinio rengimo sistemoje galima įžvelgti nemažai spragų.

Sostinės krepšinio mokyklai (SKM) atstovaujantys vyrai specialioje spaudos konferencijoje trečiadienį Vilniuje vienu balsu teigė, kad Lietuvoje sureikšminami reitingai, pergalės, materialūs dalykai.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Vertiname pagal tai, kas ką laimėjo. Keisti šį požiūrį bus sunku. Tik sąmoningi ir pasiaukojantys treneriai tai gali, – kalbėjo A. Milonas. – Visi klausia kiek treneris pergalių iškovojo, bet niekas neklausia, kiek jis išugdė krepšininkų. Visi laukia medalių, nes dėmesys visai kitoks, kai jų nėra.“

REKLAMA

Anot jo, didžioji dauguma Lietuvos trenerių komandiniu žaidimu mėgina paslėpti individualaus darbo trūkumus. Nes individualus darbas reikalauja daug laiko ir pastangų. Per vienos mokyklos – SKM – aštuonių metų patirtį į jaunųjų krepšininkų ugdymą pažvelgęs R. Paulauskas išvardijo tris jaunųjų talentų ugdymo grėsmes. Pirmoji – negarbinga konkurencija.

„Jei vienas žaidėjas SKM komandoje buvo lyderis, tai perviliotas kitos mokyklos netikėtai tampa vidutinioku, sėda ant atsarginių suolo ir jo daugiau nematome. Taip iškyla grėsmė vaikų meistriškumo augimui, todėl kviečiame garbingai konkuruoti“, - kalbėjo R. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Antroji grėsmė – pirmenybė komandai, o ne individualiam meistriškumui. „Moksleivių lygoje matome komandų, o ne asmenybių gildiją. Taktiniai niuansai, deriniai tapo siekiniu – kad tik komanda laimėtų, o individualus rengimas nustumiamas į „antrą planą“. Su Lietuvos krepšinio federacija tai jau aptarėme ir mėginsime kažką keisti“, - pasakojo treneris.

 

Anot jo, lenktyniavimas dėl rezultatų kenkia individualiam žaidėjų rengimui, treneriai tam neskiria dėmesio ir visas laikas praleidžiamas komandinėse treniruotėse. „Trenerių orientacija į komandinį rezultatą – laikinas dalykas. Tolesnis – ką mes turime paruošė rinktinėms? – klausė R. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak trenerio, esame per maži, kad turėtume daug individualiai pajėgių žaidėjų: „L. Kleizos kartoje buvo A. Jomantas, S. Babrauskas, A. Kavaliauskas ir kiti. Tai išskirtiniai metai. O kas toliau? Atranka sudėtingas dalykas, todėl reikia būti atsargiems ir per anksti nedėti vaikams karūnos.“

Trečioji grėsmė – demografinė padėtis Lietuvoje. „Regionuose vaikų skaičius mažėja. Miestuose nesurenkamos net pirmosios klasės, o konkurencijos stoka atsiliepia vaikų fiziniam pasirengimui. Todėl įtraukimas į fizinę veiklą tampa itin svarbus, nors tai padaryti gana sunku, kai yra kompiuteriniai žaidimai, televizorius ir internetas“, - teigė R. Paulauskas.

REKLAMA

 

Kalbėdamas apie opiausią Lietuvos rinktinės problemą – įžaidėjo poziciją – treneris prognozavo, kad artimiausius trejus metus nieko naujo čia nepamatysime. „Bus tie patys keturi žmonės panašia tvarka. Mantas Kalnietis atsigaus ir bus pagrindinis žmogus. Adas Juškevičius suprato, kad įžaidėju būti didžiausias poreikis ir rinktinei, ir jam pačiam. Ar galės? Adas elgiasi panašiai kaip Mantas anksčiau, pats veržėsi, mažai kalbėjo. Žygimantas Janavičius – valingas, užsispyręs, nori žaisti. Ir Šarūnas Vasiliauskas. Tiesa, visi jie brandaus amčiaus, bet krepšininkų amžius pailgėjo – manau jie dar 10 metų tikrai visi žais“, - tvirtino R. Paulauskas.

REKLAMA

 

TIK FAKTAI

Vaikų sportinis aktyvumas pradedamas nuo krepšinio, todėl SKM bendradarbiauja su 45 Vilniaus darželiais. Taip pat tęstinis bendradarbiavimas tęsiamas su 30 mokyklų. Čia dirba didelis trenerių kolekktyvas, kokybiškai auginantis jaunąją kartą. Bendradarbiaudama su Kazickų šeimos fondu SKM ketina išvežti tris auklėtinius į Ameriką, kad pamatytų, kaip treniruotjasi NBA krepšininkai, studentai. Taip pat mažinamas mokestis socialiai remtinų šeimų vaikams.

SKM – didžiausia krepšinio mokykla, surenkanti 3000 vaikų. Vaikų užimtumas išskirtinis, nes čia didelis komandų skaičius ir visi sužaidžia po 8-14 rungtynių per sezoną. Niekas nenurašomas. Ateiti vaikus į sportą skatina per įvairius pasakų personažus – Supermenus, Betmenus, Šrekus ir panašiai. Artimiausias žingsnis – iš auklėtinių, ar iš žaidžiančiųjų kurti komandą regionų lygoje, kad treneriai ir vaikai galėtų pasireikšti aukštesniam lygyje.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų