REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kultūros ministerija teigia, kad iš Vilniaus rajono savivaldybėje dirbančio Lenkijos piliečio Mariuszo Cezary Cytackio (Mariušo Cezario Cytackio) pagrįstai reikalaujama mokėti lietuvių kalbą.

 Kultūros ministerija teigia, kad iš Vilniaus rajono savivaldybėje dirbančio Lenkijos piliečio Mariuszo Cezary Cytackio (Mariušo Cezario Cytackio) pagrįstai reikalaujama mokėti lietuvių kalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai ministerija pareiškė atsakyme Europos Komisijai (EK), kuriai M.C.Cytackis pasiskundė dėl reikalavimo išlaikyti lietuvių kalbos egzaminą.

REKLAMA

Ministerija aiškina, kad Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiuoju kontrolieriumi dirbantis M.C.Cytackis pagal pareigas, be kita ko, turi surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus keleiviniame transporte, paaiškinti atsakomybėn traukiamam asmeniui jo teises ir pareigas, atsakyti į kylančius klausimus ir panašiai, todėl reikalavimas jam mokėti lietuvių kalbą yra proporcingas.

„Vyriausiojo kontrolieriaus pareigas einančio darbuotojo atliekamos funkcijos ir su jomis susiję Lietuvos Respublikos teisės aktų reikalavimai (pavyzdžiui, nustatantys administracinių teisės pažeidimų bylų proceso kalbą) vienareikšmiškai pagrindžia reikalavimo mokėti valstybinę kalbą bent pagal antrąją valstybinės kalbos mokėjimo kategoriją tinkamumą ir proporcingumą“, - nurodo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija taip pat pabrėžia, kad nustačius kalbos kategorijos reikalavimo pažeidimą M.C.Cytackis nebuvo atleistas iš darbo ir jam nebuvo skirta piniginė bauda, o tik įspėjimas ir terminas pažeidimui ištaisyti, tačiau jis nepateikė jokių dokumentų, patvirtinančių, jog mokėsi lietuvių kalbos ir bent bandė laikyti egzaminą valstybinės kalbos kategorijai gauti, nors nuo pažeidimo nustatymo iki nuobaudos skyrimo praėjo 16 mėnesių.

M.C.Cytackis, kuris yra buvusios energetikos viceministrės Renatos Cytackos sutuoktinis, Briuseliui pasiskundė dėl nuobaudos, skirtos nepaisius Valstybės kalbos inspekcijos nurodymo išlaikyti valstybinės kalbos mokėjimo egzaminą. Jis teigia, kad keliami reikalavimai pažeidžia Europos Sąjungos (ES) teisę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos teisės departamentas prie Lietuvos teisingumo ministerijos liepos mėnesį gavo EK Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukties generalinio direktorato kreipimąsi, kuriuo prašoma pateikti pastabas dėl lietuvių kalbos reikalavimų. Atsakymą EK rengė Kultūros ministerija.

Valstybinės kalbos įstatymas numato, kad valstybės ir savivaldos institucijų, įstaigų, tarnybų vadovai, taip pat tarnautojai ir pareigūnai, policijos, teisėsaugos tarnybų, ryšių, transporto, sveikatos ir socialinės apsaugos bei kitų gyventojų aptarnavimo įstaigų vadovai, tarnautojai ir pareigūnai turi mokėti valstybinę kalbą pagal Vyriausybės nustatytas kalbos mokėjimo kategorijas.

REKLAMA

EK teigia, kad tokia nuostata gali nepalikti galimybės atsižvelgti į konkrečius darbo reikalavimus, ir paragino Lietuvos valdžios institucijas įrodyti, kad šis reikalavimas yra pateisinamas viešojo intereso tikslais.

M.C.Cytackio sutuoktinę R.Cytacką į energetikos viceministrės pareigas buvo delegavusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Premjeras Algirdas Butkevičius jos kompetenciją buvo apibūdinęs kaip žemą ir po pakartotinio jos skyrimo viceministre atleido iš pareigų energetikos ministrą Jaroslavą Neverovičių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų