REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Prokurorų skaičius nuosekliai mažėja įgyvendinant sistemos pertvarką, tačiau masinio traukimosi iš pareigų dėl netenkinančių darbo sąlygų ar kitų priežasčių nepastebima, sako Generalinės prokuratūros (GP) atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS informavo GP komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė, nuo šių metų kovo įsigaliojus tvarkai, kuomet dešimties metų patirtį turintys prokurorai gali laikyti palengvintą advokatūros egzaminą, iš tiesų sulaukta daugiau nei įprasta prašymų dėl šio egzamino laikymo.

REKLAMA

Tačiau ji teigė negalinti pagrįsti profesinės sąjungos nurodomų skaičių, jog tokius prašymus dėl egzamino pateikė apie 200 prokurorų.

„Nuo sausio 1-osios tik 26 šiuo metu dirbantys prokurorai kreipėsi į GP dėl darbo stažo pažymos, kuri reikalinga laikyti tokiam egzaminui“, - BNS sakė E.Martinonienė.

Pasak jos, realiai šiemet dėl įvairių priežasčių pasitraukusių prokurorų kol kas yra gerokai mažiau, nei ankstesniais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip nurodo prokuratūra, 2012-aisiais ir 2013-aisiais per metus iš viso dėl įvairių priežasčių (pensijos, netenkinusio pasiūlymo užimti žemesnes pareigas, atleisti dėl nusižengimų ir kt.) iš prokuratūros išėjo po 29 prokurorus, savo noru atitinkamai per metus pasitraukė 13 ir 21 asmuo. Šiemet iki rugsėjo pradžios iš viso pasitraukė 12, savo noru - tik 4 sistemos darbuotojai.

Ji taip pat tvirtino, kad pastebėjimas, jog prokuratūros sistemoje Lietuvoje, lyginant su bendru gyventojų skaičiumi, dirba daugiausia prokurorų ES, buvo teisingas nebent prieš pradedant vykdyti reformą. Pavyzdžiui, nuo 2010-ųjų, kuomet sistemoje dirbo 910 prokurorų, jų sumažėjo beveik 200.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tas pastebėjimas, kad Lietuvoje prokurorų yra per daug, tai tuos skaičius žinome, kai buvo lyginama, kiek yra prokurorų ne tik Europos Sąjungos, bet visoje Europoje, berods 47-iose šalyse. 2010-aisiais toks prokurorų skaičius (didesnis nei vidutiniškai ES) iš tiesų buvo ir daugelis studijų, atliktų prieš prokuratūros reformą, rodė, kad dirbant mažiau prokurorų ir optimizuojant procesą, dirbant efektyviau, rezultatas bus geresnis. Tas ir vyksta palaipsniui šiuo metu, prokurorų skaičius pamažu ir kryptingai mažėja“, - sakė ji.

REKLAMA

Pasak jos, prokuratūra pritaria profesinių sąjungų atstovų pastebėjimui, kad svarbūs ir baudžiamojo persekiojimo proceso, darbo sąlygų pokyčiai, kurie leistų atlikti mažiau mechaninio darbo.

Prokuratūros duomenimis, šiuo metu sistemoje dirba 727 prokurorai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį po susitikimo su prokurorų profesine sąjunga pareiškė, kad „Lietuva negali sau leisti turėti didžiausią Europos Sąjungoje prokurorų skaičių“.

Tuo metu profesinės sąjungos vadovas Stasys Kasiulis tvirtino, kad įsigaliojus Prokuratūros įstatymo pataisai, leidžiančiai prokurorams laikyti palengvintą advokatūros veiklos egzaminą, buvo pateikta per 200 tokių prašymų. Esą tai rodo, kad prokurorai ieško galimybių įsidarbinti kitur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų