REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plintant mirtinam afrikinio kiaulių maro virusui, Lietuvoje rasta tūkstančiai oficialiai neįregistruotų kiaulių. Žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę nustebino faktas, kad dėl priverstinio skerdimo ir kitų priežasčių turėjusi sumažėti kiaulių banda yra net 120 tūkst. didesnė negu pernai.

REKLAMA
REKLAMA

V.Baltraitienė BNS teigė, kad registravimas nėra galutinai baigtas, todėl kol kas sunku pasakyti, kiek kiaulių ūkininkai nebuvo sąmoningai įregistravę.

REKLAMA

„Yra keista, kad kiaulių skaičius yra didesnis negu pernai, kai jų turėjo sumažėti, nes kiaulės buvo skerdžiamos, naikinamos. Jeigu žmonės nenori paramos, nedalyvauja programose, jie laikomas kiaules turi registruoti du kartus į metus. Akivaizdu, kad dalis jų išvis nebuvo registruotos“, - BNS sakė V.Baltraitienė.

Pasak jos, kol kas kiaulių neregistravę žmonės nėra baudžiami.

„Pirmadienis - paskutinė diena, kada yra registruojamos visos kiaulės prievartiniu būdu, ir pamatėm, kad nuo praeitų metų skiriasi 120 tūkst. kiaulių - yra daugiau negu buvo registruota. Tai reiškia, kad žmonės neregistruoja, matyt, gal ir nežino. Jokios baudos jiems dabar nėra taikomos, yra dalinama medžiaga visa, kad žinotų“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė ministrė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, randama ir slepiamų kritusių kiaulių. Ateityje už piktybiškai neregistruojamas kiaules bus taikomos baudos, žadėjo ministrė.

„Žinome atvejų, kai nudvėsusi nuo maro kiaulė buvo paslėpta ir nepranešta. Kiaulė neregistruota, o paskui, kai kažkur netoli maro židinys atsiranda, pradedama ieškoti ir sužinome, kad kaimuose kiaulės buvo kritusios (...). Kol kas mes šnekame apie tą rytinę dalį, toje pačioje Ignalinoje, kur ir buvo komplekse („Idavang“ - BNS), aplinkiniuose kaimuose buvo rasta užkasta kiaulių“, - teigė V.Baltraitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neregistruotų kiaulių problema viešai iškilo, kai sodyboje Utenos rajone buvo nustatytas afrikinio kiaulių maro atvejis. Tuomet paaiškėjo, kad šios kiaulės nebuvo įtrauktos į registrą.

Utenos rajono Skroblų kaime rugpjūčio 6 dieną rastos dvi maru užsikrėtusios neregistruotos kiaulės. Šis židinys miške, netoli Tauragnų ežero, yra maždaug per 18 kilometrų nuo „Idavang“ fermos, kurioje dėl to paties viruso teko sunaikinti apie 19 tūkst. kiaulių. Maro užkratas „Idavang“ Rupinskų komplekse nustatytas liepos 24 dieną - tai didžiausias kompleksas, nukentėjęs nuo neišgydomos ligos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų