REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Ukrainos gynybos ministras sekmadienį pareiškė, kad NATO valstybės pradėjo tiekti jo šaliai ginklus, kad ji galėtų kovoti su prorusiškais separatistais ir „sustabdyti“ Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

REKLAMA
REKLAMA

Valerijus Heletėjus spaudos konferencijoje sakė, kad aptarė ginklų tiekimą per dvišalius susitikimus su NATO šalių gynybos ministrais Velse rugsėjo 4-5 dienomis vykusiame Aljanso viršūnių susitikime.

REKLAMA

NATO pareigūnai sakė, kad Aljansas nesiųs „letalinės pagalbos“ blokui nepriklausančiai Ukrainai, tačiau jo valstybės narės tai daryti gali.

Anksčiau šį mėnesį aukštas ukrainiečių pareigūnas pranešė, kad Kijevas sutarė su keliomis JAV vadovaujamo Aljanso šalimis dėl aprūpinimo ginklais ir karinių patarėjų atsiuntimo.

Keturios iš penkių to pareigūno paminėtų šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, paneigė, kad toks susitarimas buvo pasiektas.

REKLAMA
REKLAMA

„Per derybas už uždarų durų, nedalyvaujant žiniasklaidai, mes pasiekėme susitarimą dėl... ginkluotės, kurios mums šiuo metu reikia“, - sakė V.Hetelėjus ir pridūrė, jog Ukrainai reikia ginklų, kurie „galėtų sustabdyti V.Putiną“.

„Neturiu teisės įvardyti jokios konkrečios šalies, su kuria pasiekėme tokį susitarimą. Tačiau faktas, kad tie ginklai jau pakeliui pas mus, yra absoliučiai teisingas, galiu tai pasakyti jums oficialiai“, - pabrėžė ministras.

V.Heletėjus taip pat sakė, kad Ukrainos teritorijoje šiuo metu yra apie pusketvirto tūkstančio rusų karių, o dar 25 tūkst. yra sutelkti Rusijos pusėje prie abiejų šalių sienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maskva neigia Kijevo ir jį palaikančių Vakarų valstybių kaltinimus, kad ji pasiuntė karius ir tankus į Ukrainos rytus paremti separatistų konflikte su ukrainiečių vyriausybinėmis pajėgomis, kuris jau pareikalavo daugiau nei 3 tūkst. gyvybių.

Ukrainos rytuose nuo rugsėjo 5 dienos galioja paliaubos, dėl kurių sutarė Ukrainos, Rusijos, prorusiškų separatistų bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.

Paliaubų iš esmės laikomasi, nors toliau pasitaiko pavienių smurto proveržių, ypač tokiuose separatistų bastionuose kaip Doneckas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų