REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt 

Lazdijų rajone įsibėgėja nauja šeimos verslo kryptis – mėsinė galvininkystė. Suburtas ūkininkų kooperatyvas ieško, kur pelningai parduoti jaučių skerdieną, o Veisiejų technologijos ir verslo mokykla pradės ruošti mėsinių galvijų augintojus.

REKLAMA
REKLAMA

Lazdijų rajono ūkininkams, plėtojantiems mėsinę galvininkystę, į pagalbą skuba Veisiejų technologijos ir verslo mokykla. Nors norėta surinkti 25 mokinių grupę ir per porą metų apmokyti auginti galvijus, surinkus tik pusę grupės, nuspręsta ugdyti pameistrius.

REKLAMA

Mėsinių galvijų auginimo, buhalterinės apskaitos, veterinarijos žinių moksleiviai semsis mokykloje, o praktinių – pas ūkininkus.

„Ūkininkai arba įdarbina mokinį, arba be įdarbinimo mokinys atlieka praktiką. Suprantama, kad ūkininkui yra šiek tiek nepatogumų, nes yra [naudojamos] papildomos jo laiko sąnaudos, bet tai turėtų atsipirkti“, – tikina laikinasis Veisiejų technologijos ir verslo mokyklos direktorius Romualdas Makauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tapę mėsinių galvijų augintojais, jaunuoliai gaus Europos Sąjungos (ES) paramą, už kurią galės įsigyti nederlingose žemėse tinkamų auginti mėsinių galvijų – aubrakų.

Iniciatyvos plėsti šeimos ūkius, auginančius mėsinius galvijus aubrakus, imasi ir Lazdijų valdžia. Taip tikimasi sukurti naujų darbo vietų, rasti rinkų, kur būtų galima pelningiau parduoti skerdieną. Pavieniai ūkininkai jau dabar skundžiasi, kad ją pelningai parduoti sunku.

„Užsiimti ir auginti penkis galvijus pardavimui – tai tikrai nieko nenustebinsi. Aš manau, kad turi būti labai didelės bandos, kad apčiuoptum pinigus. Parduoti pelningai neturim kur“, – sako Lazdijų rajono ūkininkė Alma Rutkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu mes nesusikooperuosime, tai loš tik perdirbėjai. Ir tada nustatys pačias žemiausias kainas. Kai supirkinėja iš pavienių [asmenų], tai jie nustato savo kainas. Dabar derybos vedamos su viena Lenkijos perdirbimo įmone, ir ten kainos pakankamai geros“, – pasakoja Lazdijų meras Artūras Margelis.

Remiantis statistika, pelningai dirba tas šeimos ūkis, kuriame auginama ne mažiau nei 400 mėsinių galvijų. Todėl tikimasi, kad kooperacija paskatins skerdienos supirkimo kainų augimą – šios Lietuvoje kol kas žemiausios visoje Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų