REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didindama išlaidas gynybai, valdžia neatsisako įsipareigojimų gyventojams grąžinti per krizę sumažintų pensijų, didinti atlyginimus ir kitų pažadų socialinėje srityje. Taip interviu LRT radijui ketvirtadienio rytą teigė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Didindama išlaidas gynybai, valdžia neatsisako įsipareigojimų gyventojams grąžinti per krizę sumažintų pensijų, didinti atlyginimus ir kitų pažadų socialinėje srityje. Taip interviu LRT radijui ketvirtadienio rytą teigė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai noriu užtikrinti, kad niekas nemažės, bus viskas išmokama laiku. Valstybė tikrai susitvarkys su iššūkiais. [...] Bet sykiu, suprasdami geopolitinius iššūkius ir grėsmes, privalome užtikrinti valstybės apginamumą, kad mūsų žmonės jaustųsi saugūs ir galėtų saugiai gyventi“, – sako šalies vadovė.

REKLAMA

– Prezidente, pasikeitus geopolitinei situacijai, akivaizdu, kad turime stiprinti savo gynybinius pajėgumus ir didinti gynybos finansavimą, bet žmonėms gali susidaryti įspūdis, kad, didinant finansavimą gynybai, nukentės kitos sritys. Ką atsakytumėte į tokius nuogąstavimus? Ypač pensininkai sako, kad gal jiems pensijos gali mažėti ar būti ne laiku išmokamos.

– Tikrai noriu užtikrinti, kad niekas nemažės, bus viskas išmokama laiku. Valstybė tikrai susitvarkys su iššūkiais. Tiek aš [mėginsiu], tiek Vyriausybei duotas nurodymas mėginti suderinti šiuos du paralelius rimtus uždavinius. Pirmiausia tiems mūsų žmonėms, kuriems mes skolingi, kuriems yra pažadėta, ypač – pensijų grąžinimas ir atstatymas. Jau šį rudenį bus grąžinta dalis, t. y. 20 proc. krizės metu nusavintų pensijų, ir 2015–2016 m. bus papildoma suma, skirta per pusę.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat bus didinamos išmokos. Mes kalbame apie vadinamą 511 nutarimą, kuriame yra ir pedagogai, ir socialiniai, sveikatos, kultūros darbuotojai. Tai tie viešojo sektoriaus darbuotojai, kurių atlyginimai buvo mažiausi, ir po Konstitucinio teismo išaiškinimo, kai buvo pakelti atlyginimai geriau apmokamiems viešojo sektoriaus darbuotojams, šie, be abejo, nukentėjo, todėl palaipsniui bus didinama ir jiems.

Taip pat esame, kaip ir jau girdėjote, apsisprendę didinti minimalią algą. Ji bus rudenį padidinta iki daugiau nei tūkstančio litų, kad sudarytų 300 eurų. Kitąmet taip pat numatoma palaipsniui didinti tą minimalų atlyginimą. Taigi tie įsipareigojimai yra tvirti, jie tikrai bus vykdomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o paraleliai valstybė privalo užtikrinti saugumą, kad ir mūsų pensininkai, ir dirbantys žmonės būtų saugūs, kad galėtume vystyti savo šalį. Tai padaryti yra įmanoma, nes Lietuvos ekonomika, net ir atsižvelgus į situaciją, vis vien auga, ir mes turime prognozes tiek iš valstybinių institucijų, tiek iš bankų – ji vis vien augs daugiau nei 3 proc.

– Tada natūralu klausti, iš kokių lėšų vis dėlto būtų vykdomi įsipareigojimai?

– Tęsdama paskutinį sakinį, noriu patvirtinti, kad net ir atsižvelgus į dabar esamas ekonomines sankcijas, apie jų įtaką mūsų ekonomikai yra paskutiniai duomenys (tiek Lietuvos banko, tiek Finansų ministerijos), kad mūsų ekonomika augs dar daugiau nei 3 proc. 2015 m. Vadinasi, iš augimo – tai vienas šaltinis. Be jokios abejonės, mes turime dar ir valstybės įmones, kurios didele dalimi dividendų į biudžetą nemokėjo, taigi yra rezervas. Taip pat ir šešėlinė ekonomika, nelegalus darbas, kontrabanda – visi šie dalykai tikrai yra valstybės rankose. Šešėlinės ekonomikos mažinimas yra didžiulis rezervas. Na, ir ketvirta rezervo grupė – tai europinės lėšos. Pirmadienį ir šią savaitę Europos Komisija patvirtina Europos Sąjungos Sanglaudos fondo investicijų paketą Lietuvai. Tai daugiau nei 23 mlrd. litų. Na, o konkrečiai 2015 m. vien tik europiniai pinigai bus 7,4 mlrd. iš viso metinio biudžeto, kur yra maždaug apie 26 mlrd. Turime maždaug 27 proc. nemenką gabalėlį mūsų metiniame biudžete iš europinių pinigų.

Taigi yra keturios grupės šaltinių, kuriuos reikia tik maksimaliai panaudoti. Vadinasi, užtikrinsime savo pažadus, tai, kas būtina, mažinant socialinę atskirtį. Bet sykiu, suprasdami geopolitinius iššūkius ir grėsmes, privalome užtikrinti valstybės apginamumą, kad mūsų žmonės jaustųsi saugūs ir galėtų saugiai gyventi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų