REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar vasaros pradžioje apklausos rodė, kad daugelis Lietuvos gyventojų nepritaria euro įvedimui, nes mano, jog tai turės neigiamų pasekmių – kainos išaugs, o perkamoji galia sumažės.

Dar vasaros pradžioje apklausos rodė, kad daugelis Lietuvos gyventojų nepritaria euro įvedimui, nes mano, jog tai turės neigiamų pasekmių – kainos išaugs, o perkamoji galia sumažės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Latvijos pavyzdys rodo, kad tokios baimės nėra pagrįstos, o kainų augimas šiek tiek paspartėjo tik kai kuriuose paslaugų sektoriuose, teigia „Swedbank“ ekonomistai.

REKLAMA

Kainos augs, bet nežymiai

Anksčiau atliktas Lietuvos banko tyrimas parodė, kad dėl apvalinimo ir kitų veiksnių vienkartinis kainų augimas po euro įvedimo gali svyruoti apie 0,2–0,3 procento. Europos Komisijos vertinimu, panašią įtaką kainoms euro įvedimas galėjo turėti ir Latvijoje. „Mes taip pat turime galimybę stebėti, kaip po euro įvedimo kito kainos Latvijoje. Lyginant 2013 metų gruodžio ir šių metų balandžio duomenis, Latvijoje vartojimo prekių ir paslaugų kainos išaugo 1,4 procento. Tuo tarpu Lietuvoje jos pasistiebė mažiau – 0,6 procento. Lietuvoje prie lėtesnio kainų augimo prisidėjo ir su euru nesusiję veiksniai. Pavyzdžiui, per 4 mėnesius dėl aršios konkurencijos tarp mobiliojo ryšių operatorių komunikacijos paslaugų kainos sumažėjo net 4,2 procento“, - teigė „Swedbank“ vyresnioji ekonomistė Vaiva Šečkutė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, svarbu yra ir tai, kad labiausiai išsiskyrė ne pirmojo būtinumo prekių kainų pasikeitimai. Latvijoje maisto kainos per minėtą laikotarpį išaugo 2,5 proc., o Lietuvoje – vos 0,5 procentinio punkto mažiau, tai yra, 2 procentais. Tuo tarpu būsto aptarnavimo, vandens, elektros, dujų ir kito kuro kainos abiejose šalyse augo vienodai – po 0,5 procento. Kaip ir buvo tikėtasi, euro įvedimas daugiausiai įtakos turi poilsio ir kultūros bei viešbučių bei restoranų paslaugų kainoms: jos Latvijoje atitinkamai augo 1,6 proc. ir 2,1 proc., o Lietuvoje – traukėsi 0,5 proc. ir augo 0,6 procento. Taigi euro įvedimo įtaka bendram kainų augimui buvo nedidelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar įpirksime tiek pat?

Kainų augimas – svarbus aspektas, tačiau svarbu nepamiršti palyginti ir tai, kaip keisis gyventojų pajamos ir jų perkamoji galia. „Pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje vidutinis bruto atlyginimas, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2013-aisiais, išaugo 3,7 procento. Atlyginimai augo beveik tiek pat, kiek ir prieš ketvirtį, nepaisant to, jog prieš metus vidutinį atlyginimą pastebimai kilstelėjo net 17,8 proc. nuo sausio išaugusi minimali alga“, - sakė V. Šečkutė. Realus neto atlyginimas išaugo net 4 proc., nes didėjo neapmokestinamas pajamų dydis.

REKLAMA

Latvijoje pirmąjį šių metų ketvirtį atlyginimai augo 7,7 proc., o realus neto darbo užmokestis pasistiebė net 9,1 procento. Tiesa, atlyginimų augimui įtakos turėjo minimalaus atlyginimo didinimas, o realus neto darbo užmokestis augo ir dėl mažėjusių socialinio draudimo įmokų bei didesnio neapmokestinamų pajamų dydžio. Visgi, pirmąjį šių metų ketvirtį, nepaisant šiek tiek spartesnio kainų augimo, Latvijos dirbančiųjų perkamoji galia išaugo žymiai daugiau nei Lietuvos. Kita vertus, svarbu atkreipti dėmesį, kad pagerėjo ne visų latvių finansinė padėtis – gaunančių fiksuotas socialines išmokas perkamoji galia sumažėjo.

REKLAMA

Baimės pasirodė nepagrįstos

Pasak ekonomistės, Latvijos gyventojai, lygiai taip pat kaip ir dabar lietuviai, prieš įvedant eurą buvo nusiteikę skeptiškai. Prieš euro įvedimą darytos apklausos duomenimis, net 83 proc. gyventojų teigė, kad jie nerimauja, jog dėl euro įvedimo bus keliamos kainos, tačiau įvedus eurą, nemaža dalis gyventojų įsitikino, kad nuogąstavimai dėl spartaus kainų augimo buvo nepagrįsti. Jau po euro įvedimo darytos apklausos duomenys parodė, kad daugiau nei kas trečias (36 proc.) Latvijos gyventojas pastebėjo, kad kainos buvo konvertuotos teisingai. 13 proc. gyventojų teigė, kad kainos konvertuotos neteisingai dažnai arba labai dažnai, o 33 proc. – kad jos perskaičiuotos neteisingai tik kartais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie euro naudą šalies ekonomikai ir žmonių gerbūviui kalba faktas, kad daugiau nei pusė (57 proc.) gyvenančiųjų euro zonoje mano, jog euro įvedimas buvo naudingas jų šaliai. Galvojančiųjų priešingai yra beveik dvigubai mažiau (33 proc.).

Balandžio mėnesį Lietuvos vartotojų instituto užsakymu atliktas tyrimo duomenimis, net 88 proc. Lietuvos gyventojų manė, kad euro įvedimas (daugiausiai dėl augsiančių kainų) turės neigiamų pasekmių. Tačiau stebint tiek latvių, tiek kitų euro zonos šalių pavyzdžius matyti, kad daugelis žmonių pamažu keičia savo nuomonę. Tuo tarpu euro įvedimas leis verslui, valstybei ir patiems gyventojams pigiau skolintis, o šaliai greičiausiai taps lengviau pritraukti taip reikalingų tiesioginių užsienio investuotojų, kurie kurs geriau apmokamas darbo vietas.

Ugnė Juodytė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų