REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prisirinkę grybų grybautojai nesuranda namų

Ilgai laukę grybautojai plūstelėjo į miškus. Šiemet kaip niekada pridygo daug baravykų. Tačiau jų prisirinkus pilnus krepšius ne visiems pavyksta sėkmingai surasti namus. Policijos departamentas kasdien informuoja apie pasiklydusius grybautojus.

Ilgai laukę grybautojai plūstelėjo į miškus. Šiemet kaip niekada pridygo daug baravykų. Tačiau jų prisirinkus pilnus krepšius ne visiems pavyksta sėkmingai surasti namus. Policijos departamentas kasdien informuoja apie pasiklydusius grybautojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmosios geros žinios apie grybų gausą šiemet pirmiausia plūstelėjo iš Žemaitijos. Internete pasirodė daugybė nuotraukų, kaip žemaičiai iš lapuočių miškų kibirais tempia baravykus. Kai kurie gyrėsi, kad per porą valandų vos ne pilną priekabą pripjovė. Pagyrūnai pagyrūnais, bet Žemaitijoje grybai iš tikro užderėjo, nes čia buvo pakankamai drėgmės, o šilumos šiemet visur užteko. Grybautojai renka ne tik baravykus, bet ir raudonviršius, voveraites. Ir ne tik Žemaitijoje, bet ir apie Panevėžį, Šiaulius. Čia labiau vyrauja voveraitės.

REKLAMA

O štai grybų sostinė kiek nuskriausta. Dzūkijos smėlynuose labai sausa ir grybų mažiau nei įprastai. Ir išvis – dzūkams šiemet su gamtos gėrybėmis nenusisekė: mėlynės nušalo, grybai nedygsta. Kaimiečiai sako, kad šiemet nebus nei spanguolių, nei bruknių, nes jas nuplikino karščiai.

Baravykų rasti galima iki gilaus rudens, tai jų dar gali ir pridygti, bet sausiems miškams reikėtų lietaus. Ne stiprių liūčių, kai vanduo plaukia upeliais, o ramaus, šilto lietučio. Dzūkai tokio lietaus ar dulksnos laukia kaip išganymo. Jei kitiems grybai tik maistas, tai ne vienam dzūkui – pragyvenimo šaltinis. Ne veltui jau nuo senų laikų sakoma, kad jei ne grybai ir ne uogos, dzūkų mergos būtų nuogos.

REKLAMA
REKLAMA

Surado Baltarusijoje

O dabar apie liūdnesnius dalykus. Rinkdami uogas ar grybus žmonės neretai praranda orientaciją ir pasiklysta, todėl vis dažniau jų tenka ieškoti specialiosioms tarnyboms – policijos, Viešojo saugumo tarnybos – pareigūnams, šauliams, kariškiams, miškininkams. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) ekipažui net prisieina kelti į dangų sraigtasparnį. Dėl to eikvojamos didžiulės valstybės lėšos. Štai keletas nutikimų, apie kuriuos pranešė Policijos departamentas.

Sekmadienio rytinė išvyka į mišką rinkti grybų apkarto Šalčininkų rajone gyvenančiam 86-erių senoliui. Didžiuliame miško masyve paklydusio jo ieškojo ne tik giminės, bet ir Šalčininkų policijos pareigūnai, kinologai su šunimis. Paiešką apsunkino tai, kad senolis su savimi neturėjo jokios ryšio priemonės. Į neviltį artimuosius varė galėjęs nutikti pats blogiausias scenarijus, nes senolis turėjo sveikatos problemų. Pasitelkus VSAT Aviacijos rinktinės sraigtasparnį, netrukus pranešta, kad paklydėlis sulaikytas Baltarusijos Respublikoje. Jį sulaikė Baltarusijos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią dieną Jurbarko policijos teisėtvarkininkams galvos skausmu tapo 69-erių metų Jurbarko rajono gyventojo, išvažiavusio grybauti, paieška. Vyriškis grybauti išvyko 11 valandą, o jau pusę dviejų paskambino giminėms ir pranešė, kad pasiklydo. 16 valandą telefonu žmonai skundėsi niekaip nerandąs kelio. Nuo to laiko dingusysis į telefono skambučius nebeatsiliepė. Surastas tik jo automobilis. Nelaimėlio ieškojo didžiulės policijos, kinologų su tarnybiniais šunimis, pasieniečių pajėgos. Ieškota paklydėlio ir sraigtasparniu – skrisdami iš oro žvalgėsi pasieniečiai, deja, nesėkmingai. Ekipažas šią oro transporto priemonę kėlė iš karto po paieškos operacijos Šalčininkų rajone ir darbus tęsė iki paryčių.

REKLAMA

Po kurio laiko šis grybautojas buvo rastas negyvas.

Surado šuo

Antradienį, apie 17.00 val., Akmenės rajono policijos komisariato budėtojas gavo informaciją, kad iš ankstaus ryto išėjęs grybauti į Stipirkių mišką negrįžta 54 metų vyras. Skambinusi, grybauti išėjusio vyriškio sugyventinė, pareigūnus informavo, kad jis serga, sunkiai vaikšto.

Kaip rašoma Telšių apskrities VPK pranešime, ieškoti pasiklydusio grybautojo operatyviai į įvykio vietą išvyko Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai, taip pat išsiųstas ir tuo metu dirbęs patrulių ekipažas. Padėti vykdyti paiešką buvo iškviestas ir Mažeikių rajono PK kinologas Tomas Taurinskis su tarnybiniu šunimi Atilu.

REKLAMA

Aptiktais pėdsakais, Atilas, sukdamas ratais, vaikščiojo po visą mišką, išeidamas ir vėl vis eidamas gilyn į mišką, kol atvedė iki tos vietos, kur vyriškio jau buvo ieškojusi sugyventinė. Miške Tomas iš šuns elgesio suprato, kad jis aptiko žmogų, nes pradėjo traukti su pavadžiu į sunkiai praeinamą miško masyvą, kur buvo aukšta žolė, krūmynai. Kinologas išgirdo silpną žmogaus balsą, o priėjęs prie tarnybinio šuns, pamatė ir šalia jo, pusiau gulintį, ieškomą vyriškį, kuris dėl skaudančių kojų nebegalėjo paeiti, buvo pavargęs ir jau manė, kad naktį praleis miške.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarnybinio šuns Atilo dėka pasiklydęs grybautojas surastas nuo pagrindinio kelio apie 200 m., miško masyve, už Stipirkių sodų ir parvežtas namo. Medikų pagalbos vyrui neprireikė.

Šiais metais Atilo pagalba pasitelkta 42 kartus, buvo sulaikyti 3 asmenys, įtariami nusikalstama veika ir surastas 1 ieškomas asmuo. Per ketverius Atilo tarnybos metus surasti 4 žmonės ir sulaikyti 4 asmenys, įtariami nusikalstamos veikos padarymu.

Užmiršo, kur išėjo

Gerai, kai viskas baigiasi gerai, tačiau kartais pareigūnai tiesiog nežino, verkti ar juoktis. Štai rugpjūčio 30 dieną, jau sutemus Bendrasis pagalbos centras gavo pranešimą, kad Širvintų rajono Musninkų seniūnijos miškuose pasiklydo du vyrai ir moteris.

REKLAMA

Širvintų rajono policijos komisariato pareigūnai nedelsdami pradėjo, kaip buvo manoma, pasiklydusių grybautojų paiešką. Ją iš dalies palengvino tai, kad paklydėliai turėjo veikiančius mobiliojo ryšio telefonus. Tik bėda – „grybautojai“ buvo per daug pavartoję alkoholio, todėl jiems labai sunkiai sekėsi orientuotis aplinkoje ir nurodyti savo buvimo vietą, pranešė Širvintų rajono policija.

Po penkias valandas trukusių paieškų, pareigūnams visą laiką bendraujant telefonu su paklydėliais, „grybautojams“ pavyko išeiti iš miško. Vienas „grybautojas“ sunkiai laikėsi ant kojų ir be draugų pagalbos negalėjo paeiti. Tik tokia jo būsena buvo ne nuo nuovargio, o nuo išgerto alkoholio. Pasak paieškos veiksmus koordinavusio Širvintų Viešosios policijos skyriaus viršininko Vlado Butkaus, pareigūnams šypsenas sukėlė surastų „grybautojų“ atsakymas į klausimą, kur grybai. Pasirodo, jie su krepšeliais ne grybavo, o... žvejojo.

REKLAMA

Reikia atsiminti

Pareigūnai įspėja grybauti vykti tik į pažįstamą mišką ar su tais, kurie jį pažįsta, neiti grybauti po vieną ir stengtis nenutolti vienam nuo kito. Rekomenduojama kartu turėti mobilųjį telefoną, kad būtų galima bet kuriuo metu susisiekti su artimaisiais, ar kompasą.

Saulėtą dieną galima orientuotis pagal saulę – ji visada juda iš rytų į vakarus. Saulė rytuose būna apie 6 valandą, pietryčiuose – 9, pietuose – 12, pietvakariuose – 15, vakaruose – 18 valandą. Medžių kamienai, akmenys visuomet labiau apsamanoję iš šiaurinės pusės. Skruzdėlynai paprastai būna sukrauti pietinėje medžio pusėje. Pavienių medžių laja pastebimai tankesnė pietinėje pusėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naudinga prisiminti ryškesnius orientyrus: kvartalinius stulpus, vėjo išvartas, smėlio karjerus, fiksuoti laiką, kada pro juos praeinama. Miškų kvartalai numeruojami iš šiaurės į pietus ir iš vakarų į rytus, todėl ant stulpų mažesni skaičiai yra šiaurėje ir vakaruose. Svarbiausia – gerai įsidėmėti, kuria kryptimi (į rytus, šiaurę, pietus ar vakarus) pradėjote eiti.

Pavojingi radiniai

Dar vienas pavojus – Lietuvos miškuose vis dar aptinkami XX amžiaus karų palikti sprogmenys. Tokie radiniai kelia nemažą pavojų juos radusiems žmonėms. Baisiausia, kai juos randa vaikai. Radus tokį karo laikų „reliktą“, būtina elgtis labai atsargiai ir atsakingai, nes tik specialistas gali jį nukenksminti. Pavojingas karo laikų palikimas ne vieną neatsargiai besielgiantį pavertė luošiu visam likusiam gyvenimui, jeigu išvis dar paliko gyventi.

REKLAMA

Neseniai Neringos miške buvo rastas nemažas kiekis karo laikų artilerijos sviedinių ir dūminių užtaisų. Iškviestų išminuotojų sprendimu, pavojingi radiniai pagal jų pavojingumo laipsnį nukenksminami radimo vietoje arba kariniame poligone.

Nemažai sprogmenų, kurie buvo tvarkingai sudėti prie medžio, grybautojai aptiko ir Raseinių rajono Tautušių kaime. Tai buvo 10 rusiškų minų ir artilerijos sviedinių, pagamintų per Antrąjį pasaulinį karą. Iš Kauno atvykę Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai nusprendė nerizikuoti ir nevežė pavojingo radinio į poligoną. Jis buvo sunaikintas toje pačioje vietoje. Per sunaikinimo operaciją netoliese budėjo gaisrininkai ir medikai, teritorija buvo aptverta specialiomis juostomis. Manoma, kad minos ir sviedinys daugiau nei pusę amžiaus gulėjo po žeme, kol juos atsitiktinai aptiko metalo ieškotojai arba taip vadinami juodieji archeologai. Pastarieji greičiausiai iškasė sprogmenis ir paliko juos ant žemės.

REKLAMA

Juodieji archeologai – tai žmonės, kurie su metalo detektoriais ieško metalinių archeologinių ir istorinių daiktų, juos kolekcionuoja, o dažniausiai – parduoda.

Policija prašo gyventojus, radusius miške ar kurioje kitoje vietoje daiktą, panašų į sprogmenį, patiems jo neardyti, nebandyti judinti ar kelti, nesinešti į namus, bet paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir informuoti apie radinį. Atvykę specialistai imsis visų būtinų priemonių, kad šie pavojingi radiniai būtų nukenksminti ir nebekeltų jokio pavojaus aplinkai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų