REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reputacija yra viena svarbiausių savybių žmogaus gyvenime. Nepaslaptis, tai galioja ir finansų rinkoje, nes norint gauti kreditą reikia išlaikyti ją nepriekaištingą. Yra begalė besiskundžiančių asmenų, kurie skundžiasi, kad kreditorius paskolos nesuteikė šiaip sau. Taip tikrai nėra. Kiekvienas kredito teikėjas vertina kliento reputaciją t.y. ar jis niekada nebuvo problemiškas grąžinant senas skolas, ar nevengia mokėti įmokų už tam tikras paslaugas. Kredito istorija - trumpai tariant yra vienas svarbiausių bruožų, siekiant įvertinti kliento mokumą ir pajėgumą naujų finansinių įsipareigojimų vykdymui. Kredito istoriją gali matyti kiekvienas paskolos teikėjas, kuris siunčia užklausą į tam tikrą duomenų bazę. Vis dėlto vertėtų žinoti svarbiausius dalykus, kurie apibrėžia kredito istorijos sąvoką.

REKLAMA
REKLAMA

Jūsų ankstesni įsipareigojimai. Kiekvienas paslaugos teikėjas, o ir kreditoriai gali pildyti asmens kredito istoriją. Joje yra matoma kiek ir kokių paslaugų buvo teikta tam tikram asmeniui per visą laikotarpį. Norime pabrėžti - kredito istorija yra pildoma kiekvieno paslaugų teikėjo duomenų bazėje t.y. vienas bankas pildo vieną kredito istoriją, kitas kitą ir tai nėra bendra visų pildoma duomenų bazė, o būtent kiekvieno paslaugų teikėjo atskirai, nes paslaugų užsakymai ar kiti finansiniai įsipareigojimai yra asmeninė žmogaus informacija, kurią dalinti viešai draudžia įstatymai. Tad jeigu jūs tame pačiame banke kelis kartus ėmėte vartojimo kreditą, tai gali matyti tik to banko personalas, kuriam yra suteikta prieiga prie duomenų bazės.

REKLAMA

Kai kurie paslaugų teikėjai taip pat veda kliento kredito istoriją, tokiu būdu susidarydami informacinę duomenų bazę apie asmens užsakytas paslaugas. Taip pat yra vedama atsiskaitymo istorija, kurioje galima matyti jūsų atsiskaitymus ar naujų paslaugų užsakymus bei atsisakymus. Taip yra todėl, kad paslaugų teikėjai ar kreditoriai galėtų nuspręsti, ar verta jums suteikti naują paskolą jei anksčiau buvo problemų su kitomis.

Išimtinė tvarka pildant kredito istoriją - įsiskolinimų duomenų bazė. Čia jau nėra svarbu, kas ją pildo įrašais, čia yra vedami jūsų neapmokėtos sąskaitos už paslaugas, kreditus ir t.t. Šią duomenų bazę jau gali matyti visi paslaugų teikėjai, kurie turi prieigą ir čia visa informacija jau yra pildoma bendrai, kad būtų įspėjami visi paslaugų teikėjai, kad asmuo yra nemokus ir nevykdantis savo įsipareigojimų. Į šią duomenų bazę dažniausiai patenka asmenys, kurie prisiskolina iš greitųjų kreditų bendrovių ir tų skolų nebegrąžina. Patekimas į šį sąrašą duoda labai skaudžių pasekmių. Nesusiklaidinkite kredito istorija ir viešasis skolininkų sąrašas yra du skirtingi dalykai - Kredito istorija kiekvieno paslaugų teikėjo pildoma atskirai, o viešąjį skolininkų sąrašą pildo visi kam neatsiskaitėte už paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi kredito istorija leidžia paskolos teikėjui peržiūrėti ankstesnius kliento įsipareigojimus bei jų vykdymą. Savaime suprantama - jei anksčiau vengėte apmokėti sąskaitas, Jūsų kredito istorija bus prasta, o tai reiškia tik vieną - Jūs paskolos negausite pagrįstai. Kredito istorija yra labai svarbus aspektas visam gyvenimui, nes jos dėka galėsite spręsti iškilusius finansinius sunkumus skolindamiesi. Norėtume pateikti keletą patarimų, kaip išlaikyti švarią kredito istoriją.

Saiko jautimas užsisakant paslaugas. Kiekvienas asmuo nori užsisakyti tam tikras paslaugas, tačiau reikia nepamiršti, kad viskam reikia turėti saiką. Jeigu Jūsų paskolos prašote labai dažnai, o kreditorius tai pamatęs gali daryti tik vienintelę išvadą - esate per daug išlaidaujantis arba nesugebantis tinkamai tvarkytis su savo gaunamomis pajamomis. Tai gali suteikti prielaidą, kad Jums yra sunku gyventi neimant kredito, o tai tikrai nekuria teigiamos nuomonės apie Jus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo turimų paslaugų apmokėjimas. Kiekvienas pilietis už savo paslaugas turi atsiskaityti tinkamai ir tvarkingai. Kai kreditas yra grąžinamas, tačiau vėluojant pervesti įmoką laiku, šis Jūsų elgesys yra registruojamas kredito istorijoje. Žinoma, tai labai smukdo Jūsų kredito reitingą. Pirmenybę teikite ne savo asmeniniams poreikiams, o būtent įsipareigojimų vykdymui, nes tik tokiu atveju išvengsite prastų įrašų istorijoje.

Prasiskolinimai kreditoriui yra akivaizdžiai matomi. Pasitaiko situacijų kai paskolos prašantis asmuo jau ir taip yra skolingas kreditoriui, o jis vis tiek bando gauti dar vieną kreditą. Patarimas - geriau net nebandykite to daryti, išvengsite nereikalingos gėdos ir sutaupysite savo laiką.

REKLAMA

Įsiskolinimai sodrai ar VMI. Kai kurie žmonės net nenutuokia, jog yra skolingi mokesčių inspekcijai ar "SoDrai". Taip nutinka, kai žmonės patys nesidomi savo galimomis skolomis ir tiesiog nesidomi aktualia informacija, kurią būtina žinoti. Prieš bandydami gauti paskolą, būtinai pasidomėkite, ar nesate skolingi valstybei. Jei ir esate - pirmiausia sumokėkite viską kaip priklauso, nes taip Jūs save pašalinsite iš viešojo skolininkų sąrašo.

Apibendrinant, svarbiausias dalykas, norint išlaikyti švarią kredito istoriją - laiku apmokėti turimus įsipareigojimus bei vengti išlaidavimo dažnai imant kreditus. Tada jūs niekaip nepakenksite savo kredito istorijai. Svarbu gerai apgalvoti, ar Jums tikrai neišvengiamai reikia pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų