REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirė legendinis aktorius D. Banionis

V. Putinas: D. Banionio mirtis – didžiulė netektis (papildyta 18.50)

 Ketvirtadienį mirė aktorius ir režisierius Donatas Banionis. Jam buvo 90 metų.

 Ketvirtadienį mirė aktorius ir režisierius Donatas Banionis. Jam buvo 90 metų.

REKLAMA

 

D.Banionis mirė ligoninėje, BNS sakė jo sūnus režisierius Raimundas Banionis.

„Jis buvo paguldytas į reanimaciją ir mirė reanimacijoje Vilniuje“, - sakė sūnus.

Pastaruoju metu D.Banionis sirgo, turėjo širdies problemų.

Per savo karjerą D.Banionis sukūrė daugiau kaip 100 teatro ir per 50 kino vaidmenų. Aktorius yra apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi. Jis yra gavęs ir ne vieną tarptautinį apdovanojimą, tarp jų - 1966 m. XV tarptautinio Karlovi Varų kino festivalio apdovanojimą už geriausią vyrišką vaidmenį (filmas „Niekas nenorėjo mirti“), 1969 metais tarptautinio Sofijos kino festivalio ( Bulgarija) premiją už pagrindinį vaidmenį kino filme „Ne sezono metas“, 1972 metais Vokietijos demokratinės respublikos valstybinę premiją už Gojos vaidmenį kino filme „Goja, arba sunkus pažinimo kelias“ ir kt.

1924 metais Kaune gimęs D.Banionis septyniolikos metų atėjo į Panevėžio dramos teatrą pas režisierių Juozą Miltinį, 1984-1988 metais buvo Panevėžio teatro direktorius bei meno vadovas. Kine D.Banionis debiutavo 1959 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Jis labiausiai išgarsėjo septintajame dešimtmetyje už vaidmenį kultiniame Vytauto Žalakevičiaus filme „Niekas nenorėjo mirti“.

Prezidentė: Lietuva neteko vieno talentingiausių ir mylimiausių aktorių

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl teatro ir kino aktoriaus Donato Banionio mirties. Šalies vadovės teigimu, Lietuva neteko vieno talentingiausių ir mylimiausių pastarojo šimtmečio aktorių.

REKLAMA

„Lietuva neteko vieno žymiausių, talentingiausių ir mylimiausių pastarojo šimtmečio aktorių, kurio sukurti vaidmenys praturtino teatrą ir kiną, garsino šalies vardą visame pasaulyje bei įkvėpė didžiuotis sava kultūra“, - teigiama prezidentės užuojautoje.

Anot D.Grybauskaitės, D.Banionis visą gyvenimą liko ištikimas legendinio savo mokytojo Juozo Miltinio kūrybos idealams – nesivaikė populiarumo, atsidavė pašaukimui ir iki paskutinių dienų tikėjo, kad menas suteikia žmogui gyvenimo prasmės pojūtį.

Dėl aktoriaus mirties šalies vadovė pareiškė užuojautą D.Banionio šeimai, Lietuvos teatro ir kino bendruomenei bei daugybei jo talento gerbėjų visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

 

R. Adomaitis: D.Banionis pagarbą pelnė dėl ypatingo reiklumo sau

Velionis aktorius Donatas Banionis buvo „didžiausias dabarties Lietuvos aktorius“, sako jo kolega ir ilgametis bičiulis Regimantas Adomaitis.

„Man Donatas nuo pat mano teatrinės veiklos pradžios buvo didžiulis autoritetas, kaip aktorius, visomis prasmėmis, ypatingai teatro etikos. Aš juo visada žavėjausi kaip aktorius, tas žavėjimasis nenutrūko iki pat jo mirties. Laikiau jį didžiausiu dabarties mūsų Lietuvos aktoriumi“, - BNS sakė R.Adomaitis.

R.Adomaitis kartu su D.Banioniu vaidino viename paskutiniųjų jo spektaklių, sūnaus Raimundo Banionio režisuotame vokiečių dramaturgo Paulo Barzo „Susitikime“. Jame D.Banionis vaidino vokiečių kompozitorių Johaną Sebastianą Bachą, o R.Adomaitis - kompozitorių George'ą Fridericą Hendelį (Džordžą Frideriką Hendelį).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes šį spektaklį ilgai vaidinome Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, mūsų „Susitikimai“ buvo beveik kasdieniai. Deja, Donatas jau kurį laiką buvo atsisakęs vaidinti, nes ir sveikata buvo ne kažin kas, ir amžius - šiuo metu mes jau rečiau susitikdavome“, - prisiminė R.Adomaitis.

R.Adomaitis taip pat įvertino D.Banionio indėlį ne tik Lietuvos teatre, bet ir Vokietijos bei Rusijos kine, kur aktorius sukūrė daug vaidmenų. Pasak jo, D.Banionis šią pagarbą pelnė ir dėl talento, ir dėl ypatingo reiklumo sau.

„Jis visur buvo labai gerbiamas kaip aktorius. Nežinau kito tokio aktoriaus, kuris užsirašinėdavo kiekvieną savo padarytą klaidelę tą vakarą, ir paskui, prieš kitą spektaklį jis peržiūrėdavo tuos užrašus, pasitikrindavo, kad daugiau tų klaidų nebedarytų“, - prisiminė R.Adomaitis.

REKLAMA

Pasak jo, scenoje atsitikdavo ir kuriozinių atvejų, vienas tokių ir buvo paskutiniajame kartu vaidintame spektaklyje „Susitikimas“.

„Vaidinant „Susitikimą“ mūsų kolega Vytautas Tomkus pavėlavo į sceną - jau jis turėtų įeiti į sceną, o jo nėra. Mes su Donatų pasimetėme, aš, ko gero, daugiau. O Donatas tuo metu išėjo iš scenos į užkulisius, nuėjo ieškoti V.Tomkaus ir jį surado. Aišku, spektaklyje buvo tokia „duobė“, sustojimas“, - pasakojo aktorius.

 

V. Palčinskaitė: būdamas garsus aktorius D.Banionis drauge buvo labai paprastas žmogus

Garsus teatro ir kino aktorius Donatas Banionis stebino savo darbštumu, bet tuo pačiu jis buvo labai paprastas ir šiltas žmogus, sako su aktoriumi ilgus metus draugavusi poetė Violeta Palčinskaitė.

REKLAMA

Ketvirtadienį kalbėdama su BNS ji sakė prisiminsianti D.Banionį ne tik kaip nuostabų aktorių, kuriuo visi žavėjosi, bet ir kaip labai gerą, draugišką žmogų.

„Mūsų pažintis buvo labai įdomi - kai mes trys literatai, neseniai išleidę pirmas knygas, atvažiavome į Panevėžį žiūrėti „Lauke už durų“. Aišku, likome lauke už durų, neturėjome bilietų, bet, kaip būna teatre, kažkas pasakė, kad trys tokie vargani, suliję, sušalę laukia. D.Banionis davė parėdymą mus įleisti. Be to, kadangi mūsų autobusas į namus buvo vėlai vakare, pasikvietė į namus, pamaitino, priglobė. Jis mums deklamavo tais laikais neprieinamą V.Mačernio poeziją. Taip prasidėjo mūsų draugystė. Mes visi buvome labai nustebinti, labai šiltai sutikti, padrąsinti. O tas V.Mačernio deklamavimas man išliko iki pat šių dienų“, - prisiminė V.Palčinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, svarbiausia D.Banioniui buvo darbas. Pasak poetės, žinomas aktorius turėjo puikų humoro jausmą, bet į savo darbą žiūrėjo labai rimtai.

„Svarbiausia jam buvo darbas, vaidmenys. Kiek teko būti jo namuose, pobūviuose, jis dažnai palikdavo vaišių stalą, atsiskirdavo į savo kabinetą kartoti teksto“, - pasakojo V.Palčinskaitė.

Ji taip pat prisiminė, kad žinomam aktoriui visi vaidmenys buvo svarbūs. Jis neatsisakydavo net nedidelių vaidmenų vaikiškuose filmuose.

„Jis buvo labai paprastas žmogus. Kai filmavo vaikišką filmą pagal mano scenarijų, aš tarsi juokais paprašiau: „Donatai, o gal suvaidintumėte senamiesčio Senio rolę“. Man net į galvą nebuvo atėję, kad jis gali sutikti. O jis labai noriai sutiko ir suvaidino. Tai buvo svarbiausias, geriausias, puikus vaidmuo. Dar bevaidindamas jis mane daug ko išmokė. Išmokė, kaip reikia konstruoti monologą, koks jis turi būti“, - teigė V.Palčinskaitė.

REKLAMA

Anot jos, ir pasitraukęs iš teatro D.Banionis domėjosi, kad vyksta kultūriniame, teatro gyvenime. Jis mėgdavo prisiminti darbą su Juozu Miltiniu.

 

Donato Banionio mirtis – didžiulė netektis, sako Putinas, liūdi ir Dūmos pirmininkas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dėl lietuvių aktoriaus Donato Baniono mirties nusiuntė užuojautos žinutę jo sūnui Raimundui, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Iš gyvenimo išėjo Donatas Banionis – iškilus artistas, ryškus, išskirtinis žmogus. Tai didžiulė netektis Lietuvos liaudžiai, milijonams žmonių įvairiose šalyse“, – sakoma prezidento užuojautos tekste.

Pasak V.Putino, „didis sielvartas nuoširdžiai jaučiamas ir Rusijoje“.

„Mes visi prisiminėme ir mylėjome Donatą Juozovičių, vertinome jo talentą, nuostabų aktorinį meistriškumą ir asmeninį žavesį, nepakartojamus darbus teatre ir kine. Donato Banionio su mumis nebėra, bet liko jo turtingiausias kūrybinis paveldas, liko geri, šviesūs atsiminimai apie jį“, – parašė Rusijos prezidentas.

REKLAMA

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas mano, kad lietuvių aktoriaus ir režisieriaus Donato Banionio darbai nebus pamiršti.

„Donatas Banionis. Netektis“, – ketvirtadienį savo puslapiuose socialiniuose tinkluose parašė S.Naryškinas.

„Jo talentas buvo įvertintas garbingais vardais ir daugeliu apdovanojimų. Vieną jų prieš penkerius metus man teko garbė įteikti jam asmeniškai. Prisimenu, kaip priimdamas Garbės ordiną jis pasakė: „O aš maniau, kad mane visi pamiršo ... O pasirodo, kad didelė šalis mane prisimena!“, – sakė S.Naryškinas.

Pasak jo, iš tikrųjų svarbiausias nuopelnų pripažinimas yra žmonių meilė ir atmintis. „Mes visada prisiminsime Banionio vaidmenis. Juk kiekvienas iš jų buvo svarbus ir ryškus – ar klasika tapęs „Soliaris“, ar visai nedidelis epizodas (filme) „Saugokis automobilio“ (Beregis avtomobilia)“, – parašė Valstybės Dūmos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų agentūra „Interfax“ pažymi, kad per savo ilgą kūrybinę karjerą jis suvaidino daugiau kaip 50 vaidmenų kine ir sukūrė daugiau kaip šimtą vaidmenų teatre; 1974 metais jam buvo suteiktas SSRS liaudies artisto vardas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų