REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) mokslininkai skatina artimiau susipažinti su mokslo atradimais – rugsėjo 12 dieną tradicinio mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė 2014“ renginiuose jie kvies kartu tirti garso virpesius, statyti tiltus iš makaronų, išbandyti jėgas robotų valdymo varžybose, sukurti virtualų bepilotį orlaivį ar paskraidinti autonominį sraigtasparnį.

REKLAMA
REKLAMA

„Mokslininko darbas prasideda ir baigiasi ne laboratorijoje. Svarbiausia kūrybiškai pažvelgti į kasdienes problemas, ieškoti geriausių jų sprendimo būdų, o vėliau ir supažindinti kitus su savo atradimais. Mokslo festivalio lankytojai galės susipažinti su mokslininko darbo užkulisiais, pamatyti ir išbandyti universitete kuriamas inovacijas ir patirti, ką reiškia pažinimo džiaugsmas,“ – sakė VGTU Mokslo direkcijos direktorius Vaidotas Vaišis.

REKLAMA

VGTU Mokslo atradimų dienoje statybos inžinieriai parodys, kad įvairių konstrukcijų pastatams kenkia ne tik vėjas, bet ir vibracija, kuri bus sukeliama įvairių muzikos žanrų virpesių. Laboratorijoje bus galima stebėti, kaip žemės drebėjimo virpesiai veikia smėlio pilį. Jaunieji VGTU mokslininkai skatins kūrybiškai pažvelgti į kasdieninius objektus ir kvies kartu su jais pastatyti bei išbandyti tiltą iš makaronų.

Mechanikos fakulteto mokslininkai pakvies pasivaržyti robotų valdyme. Specialiai paruoštoje trasoje teks roboto griebtuvais kuo greičiau surinkti išmėtytus daiktus ir nunešti juos į numatytą vietą. VGTU robotus kuria ir transporto inžinieriai, kurie demonstruos iš 3D spausdintuvu sukurtų detalių surinktą robotinę ranką, galinčią pernešti nedidelius daiktus iš vienos vietos į kitą ir tvarkingai juos sudėti. Jie taip pat kvies išbandyti ir transporto priemonę ant oro pagalvės – ji sveria vos vieną kilogramą, bet gali judėti vieno metro per sekundę greičiu net nelygiu paviršiumi ar vandeniu.

REKLAMA
REKLAMA

Oro transporto inovacijas pristatys VGTU aviatoriai, leisiantys paskraidinti autonominį sraigtasparnį – kvadrakopterį. Pageidaujantys patys turėti nepilotuojamą orlaivį, praktinio užsiėmimo metu galės sukurti virtualų jo modelį ir gauti praktinių konstravimo patarimų.

Apie išmaniuosius ateities miestus ir jų pranašumus pasakos VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto mokslininkai, kurie ne tik dalinsis vizijomis, bet ir parodys, kaip ant universiteto stogo įdarbinama vėjo bei saulės energija. Norintys daugiau žinoti ne apie ateitį, o apie dabartį, galės apsilankyti mobilioje aplinkos tyrimų laboratorijoje, kurioje tiriama teršalų koncentracija ore, triukšmo lygis bei elektromagnetinė įvairių prietaisų, pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų ar mikrobangų krosnelių spinduliuotė.

VGTU Saulėtekio rūmuose vyksiančioje Mokslo atradimų dienoje į eksperimentus ar kitokius pažintinius užsiėmimus pakvies visų universiteto fakultetų atstovai, vyks beveik 20 skirtingų renginių. Detali renginio programa ir registracija vyksta internetu, sakoma VGTU pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų