REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiosios mažumos atstovai oficialiai pradėjo konsultacijas dėl koalicijos išplėtimo su opozicine Darbo partija.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį Seime įvykusiame susitikime dalyvavo valdančiųjų frakcijų bei opozicijoje esančių "darbiečių" frakcijos vadovybės atstovai.

REKLAMA

"Visi norėtų turėti stabilią, ramią valdžią, alternatyva yra viena - koalicijos išplėtimas, jei konservatoriai nenori ateiti į valdančiąją daugumą, čia yra jų problema, bet mes negalime nejausti atsakomybės prieš piliečius ir toliau leistis šantažuojami", - po susitikimo žurnalistams sakė valdančiųjų liberalcentristų atstovas, Seimo pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas.

Mažumos koaliciją sudaro Socialdemokratų partija, Liberalų ir centro sąjunga, Pilietinės demokratijos partija ir Valstiečių liaudininkų partija.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos frakcijos atstovas Jonas Pinskus nedetalizavo, kokius reikalavimus Darbo partija keltų jungdamasi prie valdančiosios koalicijos.

Valdančiųjų pirmas oficialus susitikimas su "darbiečiais" įvyko konservatoriams išplatinus partijos tarybai ruošiamą pareiškimo dėl paramos socialdemokratų vadovaujamai mažumos Vyriausybei nutrūkimo tekstą.

Pareiškimo projekte, kurį ketvirtadienį dar aprobuos konservatorių prezidiumas, pažymima, jog socialdemokratai, neatsakę į konservatorių iškeltas bendradarbiavimo problemas, patys pareiškė atsisakantys paramos, tad "toks Socialdemokratų partijos sprendimas reiškia, kad nuo šiol Seimo Socialdemokratų ir opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijų susitarimas dėl paramos mažumos Vyriausybei, socialdemokratų partijos iniciatyva yra nutrauktas ir nebegalioja".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po socialdemokratų prezidiumo posėdžio prieš keletą savaičių partijos lyderių pasisakymai žiniasklaidoje buvo interpretuoti kaip TS paramos atsisakymas, tačiau vėliau premjeras Gediminas Kirkilas pareiškė, kad tokio sprendimo nebuvo, jis matantis galimybę ir toliau bendradarbiauti su opozicijoje esančiais konservatoriais, tačiau šie turi atsisakyti nepagrįstų pretenzijų.

Konservatoriai mainais už paramą mažumos Vyriausybei yra pareikalavę Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Arvydo Pociaus bei premjero patarėjo Albino Januškos galvos.

REKLAMA

Valdantieji socialdemokratai bendradarbiavimo susitarimą su konservatoriais pasirašė praėjusių metų vasarą, kai buvo sudaryta keturių partijų, neturinčių Seime daugumos, ministrų kabinetas.

Konservatoriai pradėjo grasinti susitarimą nutrauksiantys partijoms laikantis skirtingų pozicijų dėl parlamentinio VSD veiklos tyrimo, kurio departamentui nepalankias išvadas Seimas patvirtino baigiantis rudens sesijai.

Valdančiosios socialdemokratų, valstiečių liaudininkų, liberalcentristų bei "pilietininkų" frakcijos šiuo metu Seime turi 59 vietas iš 141.

Jei prie jų prisijungtų antra pagal dydį 26 vietas turinti Darbo partijos frakcija, valdantieji turėtų daugumą Seime - 85 mandatus.

Opoziciniai konservatoriai, trečiadienį nutrūkus Seimą į savivaldą iškeitusio Algirdo Vrubliausko parlamentaro įgaliojimams, Seime turi 24 atstovus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų